31 Ağustos 2015 Pazartesi

Samsun Yazın Sanatının Işıldayan Yıldız Kazım Memiç Ve 30 Ağustos

Samsun tam anlamı ile sanat ve sanatçı tarlasıdır. Edebiyat, şiir, Türk Sanat ve Türk Halk müziği, karikatür, tiyatro dalında Türkiye’ye mal olmuş çok sayıda Samsunlu ünlü isim vardır. Bunların tamamını buraya alma imkânım olmadığı için marka olmuş bazı isimlere değinerek bugünün konusuna geçmek istiyorum.

Karikatür de Bedri Koraman, ney üstadı da olan ve hiciv içerikli şiirleri ile tanınan Neyzen Tevfik, Türk Sanat Müziğine sayısız eserler kazandırmış ve iki yıl üst üste yılın şairi seçilmiş olan Cemal Safi, Tiyatro oyun yazarı ve tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, Siyaset, sosyal yaşam, hukuk, din ve laiklik konularında kitapları olan ünlü hukukçu Ali Fuat Başgil, şarkı sözleri yazan ve besteleyen Orhan Gencebay, şair ve oyun yazarı Vedat Türkali bunlardan sadece bir kaçıdır.

Bunların yanında onlar kadar öne çıkmamış çok önemli yerel sanat adamlarımız da vardır. Örneğin, Uğur Dede, Zekeriya Çavuşoğlu, İsmet Tahtacıoğlu, Şahin Çangal, Taner Çağlayan, , Masal yazarı olarak ünlenen Cemalettin Kavaklıgil ve İbrahim Coşar’ı sayabiliriz. Bugün ki yazım da söz edeceğim de bunlardan birisi olan KAZIM MEMİÇ’ DİR.

Öğretmen okulu ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Türkçe öğretmeni olarak Anadolu’nun birçok köyünde ve Köy Enstitülerinde öğretmenlik yaptıktan sonra Samsun 100. Yıl Lisesinden emekli olmuştur.

Sonra ki yıllarda özel dershanelerde ders vererek çocuklarımızın eğitim yaşamına çok önemli destekler sağlamıştır.

Kendisini şiir yazımına adayan Sayın Memiç, şiirlerini “Bir Nefes Yaşamak“, “Ötede Kanatsız Kuşlar Gibiydik”, Umutlar Güneşi Eritti”, “Işık Atatürk” ve bugün söz edeceğim son kitabı olan “Bir Sevdadır Türkiye’de” Topladı.

Çok sayıda dergide ve gazetede yazıları yayınlandı. Halen ADD, Samsun Kültür Sanat Derneklerinin yayınladığı dergilerin yazı işleri sorumluluğunu sürdürmektedir.

Add, Sasat, Samsun Kültür Sanat Ve Sed Derneklerinin De aktif Üyesidir.

Kendi ifadesi ile Çağdaş düşünceyi, yaşam felsefesi olarak görmekte ve Yurt- Ulus kavramlarını evrenselliğe taşırken, yolları ATATÜRK KAVŞAĞINDA BULUŞANLARLA aydınlığa ulaşılacağına inanmaktadır. Sayın Memiç, son haftalarda hemen hergün gündemle ilgili dizelerle sosyal medyayı da çok iyi kullandığını göstermiştir.

Son yayınlanan şiir kitabı olan “Bir Sevdadır Türkiye” de, Anadolu’nun işgal altında olduğu 1915’ li yıllardan başlayarak 1950 de çok partili demokrasi uygulamasına ve günümüzün Türkiye’sin de yaşananlara kadar geçen süreci şiirsel dizelerle çok güzel anlatmaktadır. 

Bu kitabı okurken, keşke bütün çocuklarımız bu kitabı okuma olanağı bulsa diye düşündüm. Çünkü Cumhuriyet dönemin de ülkem adına tespit ettiğim ve çok önemsediğim iki eksiğimiz oldu.

Bunlardan ilki, dünyada hiçbir ülkenin yapmadığı bir yanlışı yaparak halkımızı Arapçaya mahkûm edip, ana dilinden dinini öğrenmesini ve uygulamasını sağlamadık. Böylece dininin içeriğini tam bilemeyen istismara açık bir toplum yarattık.

İkinci yanlışımız ise, bu toprakları düşmandan temizleyerek bize son vatan toprağında özgürce yaşama olanağı veren Mustafa Kemal Atatürk’ü gerçek yönleri ve yaptığı devrimlerle yeterince anlatamamış olmamızdır.

Sonuçta dini kitabı Kuran’ın içeriğini tam bilmeyen, Büyük Nutuk’tan haberi olmayan bir kuşak yarattık.

Bugün ülke olarak yaşadığımız sorunların temelinde bu iki eksiğimizin yattığı kanısındayım.

İşte bugün söz ettiğim Kazım Memiç’in son şiir kitabı “Bir Sevdadır Türkiye”, Cumhuriyet Tarihinde yaşananları çok güzel anlatmaktadır.

Neredeyse genç nüfusunun tamamını, Anadolu topraklarını düşmandan temizlemek için Kurtuluş Savaşı’n da şehit veren bu ulus, bugün de gencecik asker ve polislerimizi Amerika’nın bölgemizde ki çıkarları uğruna yarattığı PKK, Deaş ve İşid’in kan gölüne çevirdiği Güneydoğu’da ki çete savaşlarında şehit veriyoruz.

Ve köşe yazımı yazdığım Pazar günü, 30 Ağustos Zaferi’nin 93. Yılını kutlamamız gerekiyordu.

Ne var ki, son yıllarda moda olduğu gibi bu kez de son günlerde şehit olan asker ve polislerimiz bahane edilerek onların ağabeylerinin canları pahasına kazandıkları Kurtuluş Savaşı Zaferi’nin 93. Yılı kutlamalarına yasak geliyordu.

Tüm bu anlaşılmaz çelişkilerin yaşandığı bir dönemde, Sayın Kazım Memiç’in dizeleri umutlarımızı yeşertiyor.

Sizleri O’nun “30 Ağustos” Şiiri ile başbaşa bırakıyor ve tüm Ulusumuzun şanlı 30 Ağustos Zaferini kutluyorum.

İyi haftalar…

30 AĞUSTOS
26 Ağustos Afyon’da bir kıvılcım
Dokuz Eylül’de biter zulüm, Ulusal acım
Dörtyüz kilometreyi süpürerek ordumuz
Onbir günde İzmir’e ulaştı gururumuz
Emperyalizmin eli utkularla kırıldı.
Yakılan köylerimiz yüreklerle sarıldı.
Yanan İzmir’imizde Ay Yıldız dalgalandı.
Efeler düze indi - Ulusum sevdalandı
Otuz Ağustoslarda açılır yollarımız
MUSTAFA KEMAL’LERLE buluşur kollarımız
30 Ağustos Türk’ ün utku günüdür tanı
Bu şehitler bıraktı bize aziz Vatanı
Yüreklerle gönüller dolup taşıyor bugün
ATATÜRK içimizde coşup yaşıyor bugün
30 Ağustos günü ülkemizin gururu
ATATÜRK’LE yaşamak ulusumun onuru,
Mutluluğum sonsuzdur özgürlüğü bileli
Senin yolun MUSTAFA’M yolların en güzeli..
/KAZIM MEMİÇ

/Sadi SUBAŞI
31.08.2015
http://www.hedefhalk.com/samsun-yazin-sanatinin-isildayan-yildiz-kazim-memic-ve-30-agustos-603709yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder