18 Ağustos 2015 Salı

Kentler ve Meydanlar


TDK’nın Türkçe sözlüğünde meydanın tanımlarından biri “Fırsat, imkân veya vakit.” Bir diğeri de “yarışma, eğlence veya karşılaşma yeri” olarak geçmektedir.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin 21-23 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştireceği “Uluslararası Genç Mimarlar Buluşması” kapsamında düzenlenen “2023 Yılında Kentin Etkileşim Alanları: Meydanlar” Yarışması’nın teması, şu şekilde detaylandırılıyor:

“Meydanlar, insanların kullandığı ilk kamusal alanlardandır. Tarihsel süreçte üstlendikleri farklı işlevlerle kentsel yaşamın önemli bir parçası olmuşlardır. Meydanlar kentte sürekli yaşayan nüfusun ve kenti geçici bir süre için ziyaret eden kişilerin birbirleriyle ve paylaştıkları kent ile ilişki kurmasını sağlar. Tüm kent halkına eşit kullanım olanağı sağlayan bu alanlar çeşitli etkinlikler için ortak bir platform oluşturur.”

Oysa kent meydanları bu tanımlamaların çok üstünde bir işlevi olan yerlerdir. Benim ilk aklıma gelen işlevi meydanlar “kentliye aidiyetini” hatırlatır. Kentli davranışları bu meydanlarda üretilerek insanı birey olmanın yanında “kentli insan” konumuna yükseltir.

Meydanlar, kentin sokak ve caddelerinden farklı olarak kentin merkezi olma özelliği nedeniyle sosyal yaşamın daha fazla yansıtıldığı alanlardır. Kültür ve sanattan yoksun, duyarsız kent meydanları olsa olsa binaların çevrelediği, estetikten yoksun kişiliksiz alanlardır ve orada yaşayanlar da bir kentli değil, bilinçsiz bir kalabalıktır.

Kent meydanları o kentin gerçek kimliğini yansıtır. Kentliye saygı duyulan ülkelerdeki meydanlarda kültüre ve sanata önem verilir. Bizler meydanları sadece mitinglerin yapıldığı alanlar olarak algılasak da aslında işlevleri sadece bu değil tabi. Bir yerin sadece fotoğrafı yerine oradaki etkinlikleri de yansıtabilirsek zannederim bir kenti daha iyi anlatabiliriz.


Çeşitli kültür merkezlerimizdeki etkinliklerden yetişebildiklerimizi sizlerle paylaşırken Samsun Cumhuriyet Meydanında yaşananları da sizlerle paylaşmak istiyoruz.

8/5/2010
/Çetin KOŞAR
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=1643637#1643637







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder