29 Ağustos 2015 Cumartesi

2015-2016 Sanat Sezonuna Girerken Galeri Sorunu

2015-2016 sanat sezonuna girerken Samsun hala bırakın uluslararası ölçekte bir galeri salonuna sahip olmayı, daha kaybettiği galerilerini geri kazanamadı. Eski Askeri Hastane deki Şimdi bir ayakkabı firması olarak kullanılan galeri mesela... Gerek mevki olarak gerekse sanatçıların makul bedel ödeyerek rahatça sergi açabildikleri bir mekândı. O kapandıktan sonra açılan Bölge İdare Mahkemesi nin bodrum katındaki, Galeri yapılmış eski zindanları bile arar olduk. Yeni AVM’lerin dükkân içlerini buna mukabil gösterenler ya dalga geçiyor ya da bu işi gerçekten bilmiyorlar.  Ulaşılabilir olması, Merkezde yer alması, Olabilecek en ucuz tutarla kiralanabilir olması, Eserlerin makul ölçülerde sergilenmesine müsait olması, En azından sosyolojisi gelişmekte olan şehirlerde önceliktir.

En ilgisiz insana bile görünebilir olması En ilgisiz ayaklara bile gezdirilebilir mesafede olması oldukça önemlidir. Bilmemek ayıp değil elbette ama bu konuda yetkinmiş gibi rahatça bilmişlik taslamak da Samsun un makus talihi olsa gerek. Bir ressamın Bir heykeltıraşın Bir karikatüristin Ya da fotoğraf sanatçısının Kendini ifade edebildikleri yegâne mekân, galeri salonlarıdır. Eserlerini Sanatlarını orada halka açarlar. Orada buldukları ya da bulacakları iltifatla marifetleri kovalarlar. Orada kendileri olur, orada var olmanın ayrıcalığını yaşamak isterler.

Sanatçı kimlikler oralarda fark edilir. Diğerleriyle aranda adeta galeri bir ülke sınırına dönüşür. Sanat, sanat eserleri ve sanatçı konusunda maalesef öncelikli talepleri olan toplum değiliz. İnanç ve değerlerin etkisinden daha çok ekonomik nedenler sorunun temel kaynağıdır. Öncelikli ihtiyaçlar konusunda tatmin olmamış kitleler başka ilgi alanları oluşturamaz elbette.

Bu çerçevede sanat, sanat eserleri ve sanatçı olsa da olur olmasa da olur mantığında bir ilgisizliği toplumumuzda çok rahat gözlemleyebilmektesiniz. Buna politik duruşları sanatçı duruşunun önüne geçmişleri eklediğinizde de karşılıklı bir tepkime, makûs talihin acı veren haline dönüşmektedir. Kendinden uzakta adeta kendine aykırı bir konuşlanma öne çıkmaktadır. Çoğu zaman düşmanlığa varan ayrışma ve ötekileştirme de. Hakarete varan sosyal ayrışmalar vesaire vesaire…

Samsun’u; ulusal hatta uluslararası bir marka yapmak gayreti içindeler olanlar, Samsun un sanat, sanat eseri ve sanatçı konusunda ayrı ayrı öncelikli duyarlılıklar oluşturmak zorundadırlar. Sanatı, sanat eserini ve sanatçıyı halka;halkı da onlara yakınlaştırmak başka kimin görevi olabilir ki? Samsun un bir değil merkezde 3 galeri salonuna ihtiyacı vardır. Ve en önemlisi uluslararası nitelikte özel bir galeri salonu olmaması, Samsun için eksikliğin çok ötesindedir. Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
29.08.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder