1 Eylül 2015 Salı

Salıpazarı Ve Salman Grup Yolu

Terme Çayı’nın üzerinde kurulu olan Salıpazarı’nın çayın doğusunda kalan kısmı Terme’ye, batıda kalan kısmı Çarşamba’ya bağlı idi. Adını Salı günü kurulan pazardan alan Salıpazarı 1973’te belde, 1988’de de ilçe statüsü kazanmıştır. İlçede fındık üretimi önemli bir yer işgal eder. İlçe merkezi ovada kurulmuşsa da genel itibari ile dağlık olan Salıpazarı’nın iç kesimlerle irtibatı dere ve çayların oluşturduğu vadilerdeki yollardan sağlanmaktadır. İşte, Terme Çayı’nın oluşturduğu vadi üzerindeki yol Yeşilköy, Kızılot, Esatçifliği, Tahnal ve Dağyolu istikametini izleyerek yaklaşık 43 km sonra Salman’a çıkar.

Salman, Ordu İli’nin Akkuş İlçesi’ne bağlı bir kır kasabası olup, adını Hacıemiroğulları Beyliği döneminde yaşayan Selman Ağa’dan aldığı sanılmaktadır. Canik Dağları üzerindeki Kızılotyazı Tepesi eteklerine kurulan Salman’ın rakımı 1100 metre olup, yayla havası özelliği göstermektedir. Gürgen ormanlarının yoğun olduğu beldede fındık, lahana, mısır, fasulye ve patates üretimi ile tavukçuluk ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Salman, 1960 sonrası gürgen ağaçlarını taşımak için açılan orman yolu sonrası çevre köylerin merkezinde bulunması dolayısıyla hızla gelişerek, şehirleşmiştir. Halkın da özverisi sayesinde 1988’de belde statüsünü kazanan Salman’da ortalama 3.500 kişi yaşamaktadır. Ancak Salman’ı çevre köy ve mahalleleri ile birlikte düşündüğümüzde 12 binden fazla nüfusa hitap etmektedir. Yazın nüfus yoğunluğu daha da artmaktadır. İlçe olma yolunda uzun yıllar beklenti içinde olan Salman Belediyesi, 12.11.2012 günlü ve 6360 sayılı Büyükşehir Kurulması Hakkındaki Kanun ile kapatılmıştır. 

Salman’ın kültürü Ordu, Tokat ve Samsun kültürlerinin bir sentezi olup, ticaret, göç, eğitim ve sağlık hizmetleri açısından daha çok Samsun’a bağlıdır. İstanbul’dan sonra en fazla Salmanlı Samsun’da (çevre köy ve mahalle ile birlikte değerlendirildiğinde tahmini 5 bin kişi) yaşamaktadır.

Karadeniz’in genel problemleri olan yol, iş ve göç, eğitim ve sağlık konuları da Salman’ın temel sorunları arasındadır. Salman ile birlikte Akpınar ve Seferli beldelerinin de ortak ulaşım yolu olan Salman ve Akkuş Grup Yolu on yıllardır verilen bir mücadeleye rağmen yapılmamış ve halk toprak yollarda mağdur olmuştur. Bundan dolayı olsa gerek yol hep en büyük problem olarak algılanmıştır. Nitekim yol medeniyete açılan bir kapı ise algı doğru demektir!

Salman’ın temel sorunlarından bazıları öğrenci yurdu ve lise binası eksikliği; eğitim ve sağlık personeli eksikliği; resmî dairelerin yer sorunu; su kıtlığı; düğün ve toplantı salonu eksikliği; meslekî kurs ve eğitimi eksikliği; ziraat ve hayvancılık konusunda bilinçsizlik; mezarlık alanının eksikliği; dinlenme, spor, kültür ve park alanı eksikliği; cadde ve sokak yolları ile kaldırımların yetersizliği; büyükşehir irtibat bürosu eksikliği; ahşap ev, seran ve diğer yapıların yıkılması; köpeklerin başıboş bırakılması; orman, dere ve yaban hayatının yeterince korunmaması; Akkuş, Ünye, Ordu ve Samsun hattı dolmuş ve güzergahı ile kalkış-dönüş saatlerinin belirsizliği olup, bu konuda yetkililerce gerekli düzenlemelerin yapılması halk adına önemlidir.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere Salman açısından Samsun ile olan ulaşım büyük önem arz etmekte ve bu da büyük oranda Salıpazarı ve Salman Grup Yolu’ndan sağlanmaktadır. Hatta Salıpazarı ve Akkuş ilçeleri arasındaki bağlantı da bu yoldan karşılanmaktadır. Ki, söz konusu yol aynı zamanda Yeşil Yol kapsamındadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi mezkûr yola önem vererek Salıpazarı ile Esatçiftliği arasında asfalt yenilemesi ve Esatçiftliği ile Eğnebel Deresi arasında da betonlaştırma çalışmaları yapmıştır. Yolun Ordu sınırında kalan kısmı toprak olsa da Salman Belediyesi’nce bakıma alınarak işlerlik kazandırılmıştı. Ancak Salman Belediyesi kapatıldığına göre Eğnebel Deresi ile Salman arasındaki yol bakımsız kalmış ve her geçen gün kullanılamaz hale dönüşmüştür. Bu konuda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin de gerekli hassasiyeti göstereceğini umut ediyorum!

/Tahsin ÇAYIROĞLU
01.09.2015
http://www.hedefhalk.com/salipazari-ve-salman-grup-yolu-603712yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder