4 Temmuz 2015 Cumartesi

Biri Samsunlu Diğeri Diyarbakırlı İki Yazardan Bir Kitap


“Viyana Basını Politik Karikatürlerinde Sultan Abdülaziz Devrinin Aksi” 16. yüzyıl İtalya’sının Barok dekorasyon sanatının öncüleri Agosttino Carracci  ve Annibale Carracci’nin isim babası oldukları Karikatür (Caricatura)  bu yüzyıldan başlayarak çok popüler olur. Neticede yazılı metinlerle anlatılmak isteyip de anlatılamayan onca fikir, onca itiraz; gülmece öğesi eklenerek çizgiyle buluşmuş, kendini ifade etme de yeni bir özgürlük alanı bulmuştu. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na ait Viyana Mizah Dergileri, Figaro-Kikeriki- Der Floh- Die Bombe’de gibi dergiler takip eden birkaç asırda  kurulmuş gelişmişlerini hızlandırarak  karikatürün adeta malikâneleri olmuştu.

Bunlar olup biterken Osmanlıda da olup bitenlerde zaman zaman bu malikânelere konuk olmuş, sayısız karikatürde yerini almıştı. Bu yer almalar, günümüz araştırmacıların da aynı zamanda büyük bir hazine bırakmıştır. Bu hazinenin peşine düşenlerden biri de Samsundan Araştırmacı Yazar Mehmet KÖSEOĞLU. “Viyana Basını Politik Karikatürlerinde Sultan Abdulaziz Devrinin Aksi”  adlı bir çalışma gerçekleştirmiş ve nedeninin Sultan Abdulaziz devrinde bu tür çalışmalara yer verilmemesi olduğunu belirtmiş.

Araştırmaya Diyarbakır’dan da bir isim eklenerek çalışma aynı zamanda milli bir reflekse dönüşmüş. Karikatürlerin alt metinlerinin çevrisi, Diyarbakırlı araştırmacı yazar aynı zamanda bir öğretmen olan Neşet Gökhan ÖZENÇ tarafından gerçekleşmiş. Eser, Sultan Abdülaziz Devri ( 1861-1876) ni hatırlatarak başlar ve 12 bölümde tamamlanır. Devrin öncesi ve sonrası karikatürler de ihmal edilmez.

1.bölümde Sultan Abdülaziz Devrinde Viyana mizah dergilerinde yayımlanan politik karikatürlerin değerlendirmesi yapılır. Kikeriki’deki “Politikacı Nükola’nın Ülkelere Verdiği Hediyeler” başlıklı karikatürde mesela Kırım Harbi sırasında Osmanlı, İngiltere, Fransa, Piyemonte devletleri ile savaşmak zorunda kalan  Rus Çarlığı, bu müttefiklere karşı ağır bir yenilgiye uğrar. Karadeniz’deki askeri gücünü yitirdiyse de birkaç sene sonra yeniden toparlanma sürecine girer. Karikatürde Rus Çarı II. Aleksander Nikola, pala bıyıkları ve top sakalıyla geleneksel Rus giysileri içerisinde yarı insan yarı hayvan görünümüyle (belden aşağısı kurt ayaklı-kuyruklu)  sol elinde kutsal asa,  sağ elinde kutsal kasede 3 top tutmaktadır. Avrupa’daki 6 büyük devlete Noel hediyelerini kendinden emin tavırla sunmaktadır.

2. bölümde Girit Adası’ndaki Türk egemenliğinin tarihçesi, sorunun başlangıç serüveni ve isyanların nedenleri üzerinde  durulduktan sonra isyanların gelişimi ve buna karşın ‘Büyük Güçler’in çözüm süreci odaklı 1886-1869 yılları arasında  Figaro ve Der Floh ‘ta yayımlanan karikatürler yorumlanmıştır.

3. bölümde Sultan Abdulaziz’in  Avrupa seyahati ele alınmış, Padişahın  Paris-Koblenz ve Viyana seyahatleri Kikeriki ve Figaro’da nasıl karikatürize edildikleri ve analizleri yer almıştır.

4. bölüm Mısır’da Said Paşa ve İsmet Paşa devri, Süveyş Kanalı’nın açılmasından önce İngiltere ve Fransa ile diplomasi savaşımıza ayrılmış.

5. bölüm Rus Çarlığı’nın Paris Antlaşması’ndaki Karadeniz ile ilgili maddeleri ortadan kaldırma girişimleri ve savaş sonucu oluşan Avrupa’nın yeni haritasının sorunları ile ilgili karikatürler ve analizleriyle hazırlanmış.

6. bölüm de Osmanlının Demiryolları yatırımları, Viyana Borsası’ndaki krizin etkileri, dış borçlardan iflasa sürüklenen maliyenin durumu politik karikatürlerle anlatılmaya çalışılmış.

7. bölümde Şark Meselesi bağlamında “Hasta Adam” imgesi ve oryantalist söyleme vurgu yapan karikatürler incelenmiş.

8. bölümde Bosna Hersek isyanları

9. bölümde Bosna Hersek isyanlarına yapılan konsolos müdahalesinin karikatürlere yansımış hali yer alır.

10. bölümde Osmanlının Adalet Fermanı, Büyük Güçlerin Andrassy Notası ve İsyancıların Storina Beyannamesini yayımladıktan sonra ortaya çıkan gelişmeler karikatürlerin diliyle anlatılır.

11. bölümde Bosna Hersek isyanlarının çözümü için  Prusya , Avusturya-Macaristan ve Rus Çarlığının Osmanlıya verdiği Berlin Memorandumu’nun etkileri ve bu esnada  Avrupa’da gerilime neden olan Selanik Vakasının yansımaları konu edilir.

Son olarak 12. bölümde ise Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesi ve ölümü hakkındaki karikatürler yer alır.

E-Yazı tarafından yayımlanan kitabı okumanızı (şu zamanda) özellikle tavsiye ederiz. Harikulade hazırlanmış kitap için Araştırmacı Yazar Mehmet KÖSEOĞLU ve Neşet Gökhan ÖZENÇ’i kutlar başarılarının devamını bekleriz.
Güzel günlere uyanın
Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
04.07.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder