23 Şubat 2012 Perşembe

Türkiye'de Sanırım Büyükşehir Belediyemiz, 'Örnekler Arasında'..

Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik etmek isterim ama edemiyorum..İlklerin belediyesi ama hangi ilklerin..  Geçtiğimiz günlerde bir örneğini daha verdim ama geçmişimizde daha çok ilklere sahip var..  Alt yapı yapan özel şirketlere 'yapılan caydırıcı ağır yaptırımları' yazmıştım.  Kelimeye bakın 'caydırıcı'.. O konuyla ilgili İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, şöyle diyor; Çok yanlış bir uygulama. İşlerini yapmak için kanallar oluşturmalıyız, kolaylık göstermeliyiz..

Ama bizde işler tersine yürüyor.. Zor olanı seçiyoruz ve 'adını da caydırıcı koyuyoruz'.. İyi örneklerimiz oluyor mu?. Bilmem ben duymadım. Hiçbir belediyenin 'Samsun'da gördük örnek aldık' dediğine de rastlamadım..  Ama bakın biz Kayseri'den 'raylı sistem örneğini' almışız.. Hem de tıpatıp benzeri..  Yanılıyorsam düzeltsinler.. Dün Başkan Kayseri'deydi ve toplantıda söylenen bir söz bu. Yani alıntı.. Ama biz Samsun olarak başka örnekler fikirler de aldık..

Mesela 'Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Saathane Projesi'ni önerdiği söylenir.. Tozlu raflarda duran proje, anında hayata geçti..  *Bazen de örnek almaya bile gerek kalmadı.. Biz yaparız dedik belayı başımıza aldık..  Örnek mi?.. Geçmişten başlayalım..

MOBİL SANTRAL....
Mesela mobil santral.. Bartın 'istemeyiz, çevreyi katleder' deyip tepki koyunca, Bizim Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'a davet etmişti.. Bu 'davet açısından' dünyada da bir ilk olabilir.. Araştırmak lazım. Başkan Yılmaz belki de emsali görülmemiş bir davetin tek temsilcisidir.. *Bazen enderi zor görülen yatırımlara imza attık.. Komik duruma düştük..

KOMİK ALT GEÇİT..
Başkan Yılmaz'ın en önemli eserlerindendir. Tarihteki yerini basındaki komik haberlerle aldı. Engelliler için girişi olan ancak çıkışı olmayan tek alt geçittir. Hatta Karayolları mevzuatına göre eski bir karayolu müdürü olmasına rağmen, karayolları ile davalık olan tek başkan da olabilir.. Yine araştırmak lazım.. Başkan Yılmaz belki de emsali görülmemiş bir alt geçidi hayata geçiren ender belediye başkanlarından olabilir. *Bazen Büyükşehir olduk diye övündük ama 'mega köyden' kurtulamadığımız da 'yağmurla yüzümüze çarptı adeta..

ALT YAPI VE SEL...
Samsun tarihinin en büyük sel facialarını yine Başkan Yılmaz'ın döneminde yaşadı. Neredeyse Samsun'da deprem sonrası görüntüler ortaya çıktı. Sahil yolu ile Samsun'un su yolunun önü kesilince, Atakum'da da Raylı sistem duvarları set olunca, 'ortaya felaket çıktı'..

Araştırmak lazım.. Başkan Yılmaz belki de onca yatırım yaptık, şu kadar boru döşedik dedikten sonra mühendislik hataları yüzünden kentte sel felaketine yol açmış ender başkanlar arasında yer alabilir.. *Bazen diyeceğim ama olmayacak. Samsunlu son dönemlerde sık sık mahkeme sever hale geldi..

DAVALIK YATIRIMLAR..
Saymaya gerek yok. Bir çok yatırımı davalık olan ve kentte hizmet verdiği vatandaşla mahkemelik olan kaç belediye vardır diye düşünmemek elde değil.. Neredeyse her proje bir dava konusu.. Viyadük, Saathane Projesi, Cezaevi vs..

Araştırmak lazım.. Kent için hizmet yaptığını öne sürüp bu kadar davalık olan kaç belediye vardır acaba. Belki de Başkan Yılmaz bu konuda da 'ender rastlanan' başkanlar arasında yer alabilir.. *Bazen 'ulaşım adına 'Ulaşamama sistemini' hizmete soktuk. Başkan Yılmaz Kayseri'ye gitmişken inceleseydi keşke. Kayseri'de raylının durumu nasıl..

RAYLI SİSTEM VE YASAKLAR...
Raylı sistem Atakum'da belli bir güzergah ve üniversite açısından iyi bir yatırımdır. Ancak Samsun'da ulaşımın alternatifi değildir. İnsanlar, ring otobüsü beklemekten bıktı usandı.. İlçelerden minibüslerin girişi engellenince, 'hafif sistem, vatandaşa ağır yük oldu"..

Araştırmak lazım.. Samsun'da bu olay neden kaosa dönüştü. Belki de Başkan Yılmaz bu konuda da emsali görülmemiş bir tepkiyle karşılaşan tek belediye başkanı olabilir.. *Bazen Samsun'da orman filan arıyorum. Bu aslanlar nerede yaşamış zamanında acaba dercesine 'dev heykellerle' şaşırdık..

ASLAN VE SÜLÜN...
Atatürk kenti, 19 Mayıs kenti gibi tarihe mal olmuş önemli anlatımları olan bir kent, sülün ve aslanların kenti olma yolunda. Samsun tarihiyle hiç ilgisi olmayan aslanlar ve sülünler kenti Samsun için önemli üçüncü hayvan türünü bugünden söylenmesi mümkün mü acaba?..

Araştırmak lazım.. Kentle uzaktan yakından ilgisi olmayan hayvanların, o kentte en önemli bölgelere yerleştirildiği dünyada kaç il vardır acaba.. Ve 'neden aslan diye sorulduğunda' yanıtı olmayan kaç 'simge vardır'..

*İşte size yine günün konusu.. Kayseri'deki Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, "Belediyelerdeki yolsuzluklardan söz etti". Muhalif belediyelerin "usulsüzlüklerle gündeme geldiğini anlattı'.. Ama Başkan Yılmaz da salondaydı ve halen A Takımı sanığı. Sanırım 'onu unuttu' konuştu.

VE A TAKIMI..
Rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak gibi iddialardan 42 yıla kadar hapsi istenen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve belediyedeki üst düzey yönetiminden kişilerin olduğu A Takımı davası da, bu kentte ve Türkiye'de hafızalarda yer etmiştir ki; o dava halen devam ediyor...

Araştırmak lazım.. Türkiye'de kaç belediye başkanı ve ekibi acaba, böylesine bir suçtan yargılanıyor. Ve örnekleri 'halen belediye başkanlığını' sürdürüyor mu?.. Bakmak lazım...

Yani kısacası uzun belediye başkanlığı döneminde Başkan Yılmaz'ın 'örnekten alınacaktan çok' bakılacak çok çalışması var.. Ve bunların çoğu bize özel..  Yani… ‘SİZİN İÇİN’

Not: Samsun'da konu çok, gündem de yoğun. Kahvaltılar sonrası günün konuğuyla ilgili yazıyoruz.. O nedenle 'halen niye yazılmadı' dediğiniz konuları tahmin ediyorum. Gecikebilir ama unutmam.

23.02.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder