27 Şubat 2012 Pazartesi

Orada Bir Kozluk Var Uzakta..

Türkiye haritasına baktığında, Kozluk Beldesi'ni bulmanız oldukça zor. Çünkü google earth'e girdiğiniz zaman 'tüm güncellenmiş haliyle bile bulamıyorsunuz'.. Hele Avusturya'dan 'termik santral yapımı için uygun bir yer aradığında' Kozluk diye bir yerleşim alanı göremediğinden 'işte bakir bir alan' diyebilmek mümkün.. İşte Kozluk Beldesi'ni kamuoyu böyle tanıdı. Avusturyalı Enerji devi OMV termik santral kurmak için geldiği Kozluk'ta, öyle bir Belediye Başkanı ile karşılaştı ki; hem çevreci, hem turizmci, hem de üç fakülte mezunu bir akademisyen ile..

Muhtarlıktan bozma, küçücük bir belediye binasının makamında biri oturuyordu. Bir Belediye başkanı. 16 bin lira aylık bütçesi olan ve 13 bin lirasını çalışanlarına maaş olarak veren bir belediyenin başkanı.. Şapkasını hafif yana çevirmiş bir şekilde oturan kişi Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul'dan başkası değildi...

OMV'nin yerli yabancı şirket yetkilileri, sosyal sorumluluk projelerini ortaya koydular.  Okul tamiratı, sağlık ocağı tamiratı vs... Bu kadar küçük bütçeli bir belediye başka ne isteyebilirdi ki.. Ama Başkan Kul'u tanımıyorlardı elbette. Çünkü onun vizyonu farklıydı. Beldesine düşündükleri 'o büyük yatırımla birlikte' değişecek beldesindeki beklentileri o kadar sınırlı değildi.. O 'teşekkür etti'.

Herkes şaşırmıştı. Hiçbir şey istemiyorum dedi. Eğer olacaksa, "30 dönümlük arazisini ben kendim karşılarım", siz bir okul yaptırın dedi.. Gençler için halı saha yaptıralım dedi.. Yerli yabancı tüm yetkililer şaşırdı.. Kozluk'tu burası... Küçük bir belde. Köyden farklı değildi. Hem kendi ülkelerindeki köylere de benzemiyordu..

Ama belediye başkanı onlara tanıdıktı. Dünyayı görmüş, üç fakülte bitirmiş, mastır doktora yapmış, yabancı dili ana dili gibi konuşan bir 'dünya görmüş başkanla' karşı karşıyaydılar.. Kendisi için bir şey istemeyen, yöre halkı için sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerini bekleyen 'bir bakış açısına sahip, iki göz' onlara bakıyordu.. 'Evet dediler'...  Kendi fikirleriyle geldikleri odadan Başkan Kul'un önerileriyle ayrıldılar..

O Avusturya'dan baktığın zaman haritada göremediğin Kozluk, şimdi ne halde diye sorarsanız.. Silindirin önündeki bir karıncaya kendisini benzeten Başkan Şenol Kul ile 'bir çok ilçe belediyesinden daha hareketli' bir vizyona sahip.. Makine parkı almış başını gitmiş. Dere ıslahı ile turistik bir belde görünümünde. Anadolu Öğretmen Lisesi'nin yapımına başlanıyor. Yolları şimdiden 12 metre genişliğinde planlanıyor..

Kapalı halı sahası uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapabilecek kadar büyük ve kapasiteli.. Adeta beldesine sığmayan bir başkan olmuş üç yılda Şenol Kul.. Bilgi birikimi, eğitimiyle fark oluşturmuş, seçmeniyle de arkadaş.. 'Birlikte inşaa ediyorlar' yeni Kozluk'u..

Her Kozluklu bir müfettiş gibi.. Ama yetmiyor Başkan Kul'a, Kozluk'un geldiği nokta. İller bankasından 1 milyon 5 bin lira kredi çekmiş. Yatırımlarına ara vermiyor.. Kozluk'u dünya tanıyacak diyor.. İleriki yıllarda 'yabancı turistlere turlar düzenlemeyi' bile programına almış.. Ama önce Kozluk demek 'Leylek' demek diyerek, "simgelerini ön plana çıkarmayı' hedefliyor.. Sonra mı?... Sonrası kolay diyor Kul... "OMV dünya devi bir şirket. Kozluk'u yeni yeni tanıyorlar ama OMV'yi biliyorlar.. İşte bu bile önemli.. Şimdi OMV yazınca google de Kozluk'ta yer alıyor. Ama bir gün Kozluk yazınca da OMV onun yanında gözükecek..

İşte böylesine bir vizyon.. Silindire karşı karıncayım diyen Başkan Şenol Kul.. Başkanın enerjisi durmak bilmez onu biliyorum ama acaba OMV şirketi Başkan Kul gibi biriyle karşılaşacağını bilse, santralını getirip, oraya konuşlandırmayı düşünür müydü, onu tahmin edemiyorum.. Şenol Kul'u önümüzdeki dönemde 'başka noktalarda' görmek mümkün olur gibi geliyor bana.. Çünkü o 'OMV önünde eylem yapılmasından' bile Kozluk adına pay çıkarmasını görebilecek kadar 'pozitif bakıyor' olaylara.. Şöyle diyor; "OMV olmasaydı İstanbul'dan Ordu'dan, Samsun'dan bu kadar ziyaretçiyi beldemizde görebilir miydik".. İşte o makamda böyle biri oturuyor... Gerisini siz düşünün artık..

27.02.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder