10 Şubat 2012 Cuma

Muzeffer Önder'i Tanıyor Musunuz..

Yukarıdaki cümleyi ilkini googleye girdiğinizde karşınıza şöyle bir şey çıkıyor.. "Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz: Muzaffer Önder'i tanıyor musunuz?.. Evet aynen böyle.. Yani her bir cümleyi yazdığınızda yüzbinlerce sonucu 1 saniyede veren google, yukarıdaki cümleyi tanımlayamıyor ve düzeltme ihtiyacı duyuyor..  *Çünkü Türkiye'de böyle bir isim yok.. *Böyle bir sıfatta yok.. Bu ancak nerede olur biliyor musunuz?...  Samsun'da..

Samsun'un İlkadım İlçesi, Muzaffer Önder Parkı'ndaki bir büstün üzerinde.. Evet evet. Büstün üzerinde.. Hem de herkesin görebileceği kadar net bir şekilde.. 'Muzeffer Önder' yazıyor.. Google bile o ismi görünce düzeltme ihtiyacı duyarken, o büstü oraya konduranlar, bir düzeltme ihtiyacı duymamışlar.. Belki de oraya kondurduktan sonra bir kez bile okumamışlar.. Gidip, oldu mu olmamış mı, bakmamışlar.. Önemsememişler.. Bakmışlarsa bile görmemişler..

Peki büst ne demektir.. İsim ve vücudun, omuzlarla birlikte göğüsten yukarı bölümü ya da heykelcilikte başı, göğsü, bazen de omuzları içine alan sanat ürünü. Kısacası büst, insan figürünün üst kısmını gösteren heykel ya da dökümdür. Yani bir kente, bir bölgeye, sanata veya belli bir konuda simgeleşmiş kişiler için yapılan 'unutulmazlık abidesidir'.. İşte öylesine garip, garip olduğu kadar ilginç, özensiz bir olaydan bahsediyorum..

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceki yerinden taşıdığı ve yeniden konuşlandırdığı, üzerinde de değişiklikler yaptığı 'DOĞRUSUNU YAZIYORUM' ve büyük harflerle; MUZAFFER öNDER BÜSTÜNDEN.. Rahmetli Önder, büyük küçük hemen herkes tarafından sevilen bir siyasi karakter olarak Samsun'a hizmet verdi. Başka siyasi partilerin bile 'abi diye bahsettiği 'MUZAFFER ÖNDER', o parktan çok daha önemli bir alanda anılmayı hak etti ama ne yazık ki; 'daha bir büste bile adını doğru yazmayı beceremedik'. Hatta bırakın doğrusunu yazmayı biyografisinde Önder'i, Önder yapan 1994 yerel seçimlerinde CHP'nin tek Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığını ilin Samsun olduğunu bile Vikipedi'deki özgeçmişinde olmasına rağmen 'o kaidenin üzerine' yazmadık.

Sanki Meydan Muhaberesi'ni kaybetmişçesine Yusuf Ziya Yılmaz'a karşı kaybettiği seçimlere ise 'kelimesi kelimesine' yer verdik.. Hiç yakıştı mı, MUZAFFER ÖNDER'in adını bile yanlış yazmak diye sormak bile istemiyorum.. Hiç, o büst yapılınca 'nasıl oldu diye' kimler kontrol etti diye de sormak istemiyorum.. Başkan Yılmaz, kendisinin de abi diye hitap ettiği ÖNDER'in büstünü, yapıldıktan sonra merak edip bir kez gördü mü diye de 'sormak istemiyorum'...

Tek merak ettiğim konu var.. O büst tamamlandığında eski bir belediye başkanına saygı adına 'tek ama tek bir kişi bile', 'kontrol edip, olur vermeden mi' o büst tamamlandı onu merak ediyorum.. Eğer öyleyse, ve bunun bir yanıtı yoksa, 'başka hiç bir şey sormuyorum'... MUZAFFER ÖNDER'in ismi yanlış yazılsa ne olur.. Hatta, bir kez daha taşıyıp, olmadı bir başka yere gidecek deyip, kaldırsalar ne yazar.. O gülen yüzünü, siyasi rakibine bile çiçek atabilen pırıl pırıl kalbini 'kimse hafızalarından, yüreklerden silebilir mi".. Hatta bugün adını yanlış yazanlar bile...

10.02.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder