22 Ağustos 2016 Pazartesi

Carl Tobey

Mr. Carl TOBEY

Ağustos'un 23'ü Kolejden yolu geçmiş herkesin, kendisini görse de görmese de çok iyi tanıdığı bildiği bir efsanenin sonsuzluğa uğurlanışının yıl dönümü... Maarif Koleji yani Samsun Anadolu Lisesi'nin efsane İngilizce öğretmeni, Carl Tobey 25 sene önce ardında nesiller boyu anlatılacak bir yaşam öyküsü bırakarak bu dünyaya veda etti. Elbette bütün öğretmenler özeldir unutulmazdır. Ancak Carl Tobey Kolej için Samsun için unutulmaz sıfatının çok ötesinde.

İsmini ilk kez kendisi de bir Kolejli olan amcamdan duymuştum. Mezun olalı yıllar geçmesine rağmen aklına gelen ilk öğretmeni Carl Tobey'di. Amcamın başka hiçbir öğretmenini hatırlamayan Babaannem bile onu "Kartopu" diye hatırlar ve anlatırdı. Öğrencilik hayatım boyunca dersime giren bir çok hoca da onun öğrencisi olmuştu. Onların da dillerinden düşmüyordu Carl Tobey ismi.

Yıllar sonra ben de Kolejli olma gururunu yaşadım.  Onun ismiyle büyümüş bir kolejli olarak okul bahçesindeki yağlı boya tablonun önünden her geçişimde hiç tanımadığım ama hiç unutmayacağım bu efsaneye bir selam gönderdim içimden. Bir İngilizce öğretmeni olarak tahtaya geçtiğimde de onu  ve efsanesini aklımdan hiç çıkarmadım. Sadece biz Kolejliler değil, o dönemin Samsunluları için de bir efsanedir  Samsun sevdalısı Carl Tobey. Mezunlarımızdan Ayşegül Dikici'nin kaleme aldığı biyografisini okuyunca hayrete düşmemek elde değil.

Yaşadığı süre boyunca, basında sekiz köşe kasketi kadife pantolonu, kareli oduncu gömleği, boğazlı kazağı, el örgüsü süveteri, 1971 yılında merak sarıp çalmaya başladığı bağlaması ve içmekten keyif aldığı nargilesiyle, bizden kilometrelerce uzaklarda doğmuş olmasına rağmen bizden hiç uzak olmayan,

Yazın at ve merkep sırtında Samsun'u karış karış dolaşarak bitki örnekleri toplayan ; kendisini ajan sanıp önceleri " bu gavur topraktan ne anlar" diyerek dışlayan köylülere sabırla yeni ziraat yöntemleri öğretmeye çalışan,

Okul bahçesinde kendi topladığı çiçeklerden ve bitkilerden bir bahçe oluşturan, bu bahçenin bakımını önce bizzat kendi üstlenen, daha sonra bahçeyle ilgilenmek üzere maaşını kendi cebinden verdiği bir bahçıvan tutup, öğrencilerine bu bahçeyi gezdirerek doğa sevgisi aşılayan,

Kendi vasiyetiyle ebedi istirahatgahı olarak, sadece deniz kenarında olduğunu öğrenerek geldiği ve ufak aralar dışında hiç ayrılmadığı Samsun'umuzu seçen Carl Tobey'i ölümünün 25. yılında saygı ve rahmetle anıyorum.

Huzur içinde uyu güzel adam... Başta öğrencilerin olmak üzere biz Samsunlular tarafından hiç unutulmayacaksın.   Aydın günler!

/Emre SEVEN
22.08.2016

http://www.hedefhalk.com/carl-tobey-605833yy.htm


Mr. Carl TOBEY Çalıp Söylerken. (Hazırlayan: Kenan HAZNECİ )
www.youtube.com/watch?v=fpm6tpvxkWI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder