5 Mayıs 2015 Salı

Vatandaşın Sağlık Seçim Rehberi -2

Sağlık alanında  yaşananları  yorumlamaya kaldığımız yerden devam ediyoruz. Şimdi  her ne kadar medya  üzerinden  Sağlıktaki  yapılanları farklı  kılmaya çalışsalar da, artık bu masal bitmiştir.Eski Sağlık Bakanımızın zaman zaman kullandığı: Herkese ücretsiz sağlık hizmeti! Ütopyası sona  ermiştir.
***

AKP Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla herkesin özeller de dahil olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarından hizmet alabileceğini açıklamıştı. Bir şartla! Artık devletin hastanesinde dahi tedavi parayla! Devletin eli hastanın cebinde! Asgari ücret net 949 TL Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1 bin 307 TL  Yoksulluk sınırı 4 bin 259 TL. Peki sağlık kaç para?

1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı.
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 8 TL. Özel sağlık hizmeti sunucularında ise 15 TL. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerde kişilerden tahsil ediliyor.

2. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve reçeteler için katılım payı
Her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, üç kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendiriliyor. Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor.

3. On gün içerisinde başvurularda ilave ücret
Birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvurularda, muayene katılım payı tutarları 5 TL artırılarak tahsil ediliyor. Artırılan 5 TL'lik tutar, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerde tahsil ediliyor.

4. Tıbbi malzemede katılım payı
Vücut dışı protez ve ortezlerden, görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden, ağız protezlerinden, sağlık raporunda hayati öneme haiz olduğu belirtilmeyen diğer protezler ve ortezlerden katılım payı alınıyor.

5. Yardımcı üreme yöntemi katılım payları
Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 oranında, üçüncü denemede yüzde 20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınıyor. Tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusu tarafından kişilerden tahsil ediliyor.

6. İstisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulanması
SUT listelerinde yer alan işlem bedellerinin 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alınabiliyor. SUT tarifesine göre 25 kalemde istisnai sağlık hizmeti uygulanıyor. Buna göre sözleşmeli veya protokol imzalamış sağlık kuruluşlarında 100 TL ila 7 bin 500 TL ve üzerinde ilave ücret alınabiliyor.

/Cem ŞAHAN
05.05.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder