30 Mayıs 2015 Cumartesi

Kent Estetiği Çalıştayı Ardından

Kent estetiği,  lüks gibi görünse de esasında kentler (insan) açısından hayati öneme sahiptir. Üstün bir zevk tercihinden değil elbette,  üstün bir yaşam tercihinden doğmuş, olmazsa olmazlar arasındadır kent estetiği. Artık önemli olan üstün bir yaşam tercihidir.  İnsanın insan olarak değer bulduğu, maddi ve manevi anlamda yaşam alanlarının ıslah edildiği hatta yeniden inşa edildiği üstün bir yaşam tercihi…

Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir kalkınma” projeksiyonlarında temel alınan, çevresel değerlere tarihsel dokuya paralel olarak insan yaşam kalitesinin artırılması gittikçe önem kazanmıştır. Bu konuda yasal düzenlemelere başvurulmuş yeni yeni kurul ve birimler oluşturulmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak 2013 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde  Estetik Kurul oluşturarak katılmış yeni ve özel çalışmalar başlatmıştır. Dikkat ettiyseniz başta Cumhuriyet Meydanı’nı saran binalardaki reklam tabelaları olmak üzere Samsun’daki “Tabela Kirliliği” bu kurulun kararlığı ile tümüyle ortadan kalkmasa bile % 90’lık bir başarı sağlanmıştır.
   
Kent estetiği gün geçtikçe önem kazanmış son yıllarda bu önem çok daha özel başlıklarda değerlendirilmiştir. Bu çerçevede ilimizdeki bütün birikimler de değerlendirilmiş son olarak malumunuz olduğu üzere konu bir özel çalıştayla masaya yatırılmıştır.
   
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğinde düzenlediği “Kent Estetiği Çalıştayı” 26 Mayıs Salı günü sabah saat 09.00’da başlayıp akşam saat 19:30 da sona erdi. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş’ın  ev sahipliğinde Atakum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi‘nde gerçekleşen çalıştay, oldukça verimli olmuştur.

Başta bütün günü katılımcılarla geçiren, konu üzerindeki hassasiyetini sürekli aldığı notlarla ortaya koyan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sn. Coşkun ÖNCEL, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker olmak üzere emeği geçen herkesi kutlamak isteriz. Çalıştayın açılış konuşmalarını yapan Sn. Valimiz İbrahim ŞAHİN, müthiş bir birikimin sağanağı oldu. Keşke dedim içimden İstanbul Kubbe altı sohbetlerini burada da başlatsak ve daha çok paylaşabilsek… Böylesi birikimlere her zaman rastlayamazsınız. Kendileriyle gurur duyduğumuzu belirtmek isterim.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Yusuf Ziya YILMAZ’ı yine gözü kara gördük. Samsun’a değer katacağına inandığı ne varsa yapacak bir irade… OMÜ Güzel Sanatlar Dekanı Prof. Dr. Metin Eker sunumunda şehir ve kent kavramlarını karşılaştırarak göze çarpan farklılıklar üzerinde durdu. Bir Samsun sevdalısı olan Metin Hocam adeta bütün ekibiyle gövde gösterisi yaptı. Alanlarında dünya çapında başarı hikâyesi olan çalışma arkadaşlarıyla adeta “Akademisyen dediğin yaşadığı kente böyle dokunur” dedirtti. Şüphesiz kendilerinden çok şey kazanacaktır Samsun.

Panelde Peyzaj Yüksek Mimarı Emine Karaçuha Yılmaz’ın tespitleri ve getirdiği öneriler son derece önemliydi. Büyükşehir Belediyesi mimar ve mühendislerinin Sn. Yılmaz’la hemfikir olduklarını sunumlarında gösterdiler. Umarım ve dilerim Samsun’da peyzaj daha ciddi yatırım imkânlarına kavuşur. Panelin şüphesiz en zevkli en özel kısmı Yüksek Mimar-Şehir Plancısı Embiya Sancak Beyin sunumlarıydı. Kent estetiği konusunda Samsun’a armağan ettiği çalışmalarını tek tek sıraladı. Şüphesiz hepsi birbirinden kıymetli ve özel çalışmalardı. Samsun’da pozitif anlamında bir şeylerin değişmesi adına son derece önemli fikirleri ve çıkışları olan bir isimdir, Embiya Bey. Şehirler böyle değerlerle çok sık karşılaşmıyor. Kattığı değer verdiği emek son derece kıymetlidir.

Çalıştay,  Samsun adına öncelikli sorunların tespitinde son derece verimli geçmiştir. Eminim olumlu tezahürleri olacaktır. Tek bir cümleyle anlatmam gerekirse şöyle bir cümle kurmamız sanırım yerinde olacaktır: Samsun, yaşayanlarının umurunda olduğu bir şehirdir. Her şeyin en güzeline layık bir şehir… Umarım Süper Lig’e çıkartarak bu sevgiyi sizler de ispat edersiniz Sevgili Samsunsporlu futbolcularımız… Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
30.05.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder