29 Mayıs 2015 Cuma

Samsun Ve Romanlar

Samsun’da sağlıkta dönüşümün en mağdur ettiği gruptu Romanlar.  Bu konuda bir rapor hazırlarken bizim gazetede çalışkan arkadaşımız Mihriban’ın haberi çıktı karşıma. Sağlıkta Genel sağlık sigortası primlerini ödeyemedikleri için sağlık hizmeti alamayan binlerce Roman vatandaşımız var Samsun’da.. Reçete yüzdelerini ödeyemeyen yüzlerce Roman vatandaşımız.. Sağlığın tüm sosyal belirleyicilerinde ÖTEKİ pozisyonlarındalar. *işsizlik *Yoksulluk *Sağlıklı ortamlarda barınma *Eğitim vb.

Daha önce altını çizdiğim Rapordan bu doğrultuda öncelediklerim: Samsun’da pek çok Roman standartların altında özelliklere sahip yerlerde yaşamaktadır. Sağlıksız çevre koşulları ve mülkiyet güvencesinin olmaması bu çalışmada belirlenen ana problemlerdir.

Samsun’daki Romanların eğitim konusu alarm sinyalleri vermektedir. Okul devamsızlığı ile başarı oranlarının düşük olması ve okuldan küçük yaşta ayrılmaları esas endişe verici nedenlerdir.

Samsun’da bulunan Roman çocuklar için ayrı okul uygulaması bulunmamasına rağmen, bu çocuklar öğrenim gördüğü okullarda okul mevcudunun büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

Romanların genel olarak düzenli bir işe veya sosyal sigortaya erişimleri bulunmamaktadır. Bu dışlanmanın sebepleri arasında düşük eğitim seviyesi, iş için pazarda gerek duyulan becerilere sahip olunmaması, geleneksel iş alanlarının azalması ile birlikte önyargı ve ayrımcılık bulunmaktadır. Romanlar kayıt dışı ekonomi içerisinde çok çeşitli işlerde ve genellikle de geçici işlerde çalışmaktadırlar.

Roman nüfusunun genel sağlık durumu iyi değildir ve bu husus standartların altında bulunan barınaklarının durumundan kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak, sağlık hizmetleri gibi hizmetlere erişim Romanlar için kişisel kimlik kartlarının olmaması nedeni ile sınırlı olmakla beraber bu problemin gerçek boyutu bilinememektedir.

Romanlar Türk toplumu içerisinde önyargı ve stereo tip imajından mağdur olmakta, bu da iş, kiralık ev ve eğitim konularında ayrımcılık ve dışlanma ile karşı karşıya kalmalarına yol açmaktadır.

Samsun’da yaşayan Romanların TOKİ 200 Evlere yerleştirilenleri mutsuzdur ve bu mutsuzluklarını TOKİ konutlarına yerleştirilmelerine bağlamaktadırlar. Önceki yerlerinden (sanayi de derme çatma da olsa kendilerine ait bahçeli evlerden) çıkmış/çıkarılmış olmanın yaşam biçimlerini derinden etkilediğini söyleyen Romanlar, sürekli göçe zorlanmanın kendilerinde gelecek kaygısı, güvensizlik yarattığını vurgulamışlardır.

Samsun kent merkezinde her iki Roman mahallesinde yaşayan çocukların eğitimde kalma süreleri oldukça kısadır. Bu mahallelerde eğitime dâhil olmanın en önemli nedeni “zorunlu” olmasıyla ilgilidir. Ayrıca okula devam eden çocuklar için ödenmekte olan paranın da, çocukların okula gönderilmesinde “motive” edici olduğu söylenebilir. Ancak bu mahallelerde ne anne-babanın, ne yakın çevrenin ve ne de eğitime dâhil olan çocukların eğitimden beklentileri bulunmamaktadır. Bu beklentisizliğin birden çok nedeni vardır.

Çalışanların çok büyük oranda (%88) sigortasız çalışmakta olduğu görülmektedir. Çalışılan iş alanları ise ayakkabı boyacılığı, temizlik, kâğıt toplayıcılığı ve hurdacılık olarak sıralanmaktadır. Bu işler kayıt dışı istihdamın karakteristik işleri olup iş piyasasının periferinde kalmalarına yol açmaktadır.

Bu çalışmaların sonucunda Romanların en temel sosyal haklardan ortalama vatandaşlar kadar yararlanamadıklarını göstermektedir. Barınma, eğitim ve istihdam temelli sosyal haklara erişememeleri “sosyal dışlanmanın” tezahürü olarak ele alınabilecek nitelikler göstermektedir. Sosyal dışlanma şu tezahürlerle karakterize edilebilir gözükmektedir.

Yıllarca hiçbir şey üretmeyin bu vatandaşlarımızın için, sonra da hatıra fotoğrafı çektirin onlarla..

En azından biraz Vicdan..

/Cem ŞAHAN
29.05.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder