2 Mart 2015 Pazartesi

Orada Bir Köy Var

Resim: İbrahim TUNCAY

Bu günkü yazımda sizlere örnek bir çalışmadan ve örnek insanlardan söz etmek istiyorum. Sürmeli; Bafra ilçesine bağlı, Bafra’ya 13 km uzaklıkta, Karaköy Tarım İşletmelerinin karşısından güneye döndüğünüzde karşınıza çıkan, mübadil nüfusun sahip mütevazı insanların oluşturduğu bir köyümüz.( Kanunen mahalle olsalar da ben bu şirin yörelerimize köy demeyi çok önemsiyorum dilimiz alışana kadar…) Geçmişte tütün yetiştiriciliğinin önemli bir gelir kaynağı olduğu bu köy;  bugün tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta.

Sürmeli Köyü; 1923 yılında Yunanistan’ın Kavala, Dırama, Piriştina yörelerinden gelen mübadil nüfustan oluşuyor. Köyün nüfusu 1974 yılına kadar hızla artmış, 1975 yılında 2100 olmuş, 1975 yılından sonra köyden çeşitli yerleşim yerlerine göç başlamış, 1987 yılına kadar köyden 126 hane göç etmiştir. Bu tarihten sonra göç durma noktasına gelmiş. Köyün nüfusu yaz aylarında artmaktadır ve özellikle İstanbul’dan yaz aylarında yoğun bir şekilde insanlar gelmekte, yaz tatillerini geçirdikten sonra da tekrar geriye göç başlamaktadır.

Peki, neden Sürmeli köyünden söz ediyoruz. Sürmeliler kendi dinamikleri ile bölgemizde çok görülmeyen bir işe soyundular ve başarı ile ilerliyorlar. Belki de yakında ilimizde birçok köye örnek olacak çalışmaları ile dikkat çekiyorlar.

Her şeyden önce öğrenen bir toplum olmayı başarmışlar. Kurslara katılıyorlar, konferanslara gidiyorlar, sergileri geziyorlar, fuarlara temsilcilerini gönderiyorlar. Köyden yetişen köy dışındaki insanlarının dikkatlerini yeniden köye çekmeyi başarmışlar.

Peki, bütün bunları neden yapıyorlar? Bir kere yola organik köy olma sevdası ile başlamışlar. Üretimlerinde organik üretimi ön plana almayı hedef edinmiş ve gerek sebze gerek meyvecilik gerekse hayvancılıkta organik üretimi öğrenme ve uygulamada önemli adımlar atmışlar.

Bununla da yetinmeyip her Pazar günü köylülerinin yetiştirdiği ürünlerin satışa sunulduğu pazarlarını kurarak;  kadını erkeği Samsun ve Bafra ‘dan dan gelen konuklarına sahip satıyor, kırsal mekânlarında onları ağırlıyor ve özlenen köy kahvaltısı lezzetini tattırıyorlar.

Sadece organik üretim değil, projenin diğer bir ayağı da kırsal turizm. Bu amaçla köyün kültürel değerlerini ortaya çıkararak,  Samsun’da ilk kez kırsal turizme yönelik çalışmayı başlattılar ve hızla ilerliyorlar.

Bu başarılı çalışmadan alınacak çok dersler var. Kendi değerlerinizin farkına varmak, birlik beraberlik içerisinde takım olmayı becerebilmek, üretimden yana olmak, zamanı yakalayabilmek konuyu bilen kurum ve kişilerle işbirliği içerisinde olabilmek bunlardan bazıları.

Sürmeli köyünün kısa sürede örnek teşkil edilecek bu çalışmanın hızla Samsun‘un diğer bölgelerinde de yaygınlaşacağı inancını taşıyorum. Şimdiden Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir belediyesinin ilgisini çekmiş ve birlikte ileriye yönelik neler yapılabilir onların projelendirilmesi aşamasına gelinmiştir.

Bu çalışmaların elbette kahramanları var. Değişimi ve dönüşümü başlatmak sürdürmek kolay değil ama onlar bir takım olmanın verdiği bilinçle hiç kimseyi ön plana atmıyor. Bekli de başarılarının sırrı burada. Emeği geçen ve bu güzel çalışmaya destek veren herkese teşekkür ediyor ve kutluyorum.

/Ö. Faruk SÖNMEZ
2 Mart 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder