21 Mart 2015 Cumartesi

Kaynak Göstermeyenleri Mahkemeye Vereceğiz

Türk Dil Kurumu, 'müsait' sözcüğüne verdiği gerçek dışı anlamla itibarını büyük ölçüde zedeledi ama cinsiyet ayrımcılığı söz konusu olmayan sözcüklerde hala güvenilir... İntihal'i çoğumuz biliriz. Sözlükteki karşılığı şöyle: Aşırma! Bunun bir örneği, denetimsizce alıp başını giden, her geçen gün mantar gibi çoğalan internet medyasında yaşanıyor hem de fütursuzca...

Ben uzun yıllar Dünya Ekonomi-Politika gazetesi ile Doğan Haber Ajansı'nda çalıştım. Az buçuk yerel gazete deneyimim de var. Şenol Çakır hakeza, basında bir zoru başarıp 30 küsur yıl Doğan Haber Ajansı ile Hürriyet'te çalışmış bir gazeteci. DHA'da (DHA olmadan önce Hürriyet Haber Ajansı) çalışırken bölgemizdeki 6 il ile 100'e yakın ilçenin bir o kadar muhabirinden gelen haberleri tamamlar, redakte eder, gerektiğinde haberin vuku bulduğu yere gidilir, haber yeniden yapılır, öyle servis edilirdi.

Onca zaman bir kere bile bir muhabirin emeğinin üstüne oturup imzasının yerine kendi imzamı attığımı bilmem. İmza bir yana herhangi bir haber için o haberi yapan muhabire gönderilen para ödüllerine (büronun ortak başarısı diyerek şefin önermesine rağmen) ortak olmuşluğum yoktur. Kaynak göstermeden bir kimsenin sözünden alıntı yaptığım vaki değildir... Şenol Çakır hakeza! (ki O, Türkiye'nin dört bir tarafında, iki yıla yakın Güneydoğu'da benzer şekilde ilçe muhabirleriyle birlikte çalıştı.)

Niye biliyor musunuz? Çünkü bu bir hırsızlık! Hem de EMEK hırsızlığı ve benim, başkasının emeğini çalmayacak kadar emeğe saygım var... Hakeza Şenol Çakır'ın da... Ancak internet gazeteciliğine başladığımızdan beri, iki yıldır üzülerek görüyoruz ki, bu iş almış başını gitmiş!

Biz iki tane ajansın, Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı'nın abonesiyiz. Her ay onlara belirli bir para ödüyoruz kullandığımız haberler için. Gazetecilik geçmişimizden gelen istihbarat kaynaklarımızın verdiği istihbaratlarla yaptığımız özel haberlerimiz, her biri birbirinden kıymetli köşe yazarlarımızın yazdığı son derece önemli, bilgilendirici yazılarımız var...

Sözün özü SAMSUN HABER HATTI'ndaki haberler büyük bir emekle, bir o kadar da maliyetle hazırlanıp servis ediliyor... Ancak bir bakıyoruz ki herhangi bir haber sitesi, hiçbir emek sarfetmeden bizim yazı ve haberlerimizi alıp kaynak göstermeden kullanıyor!

Olur mu? Olmaz! Bir, iki... üç, beş... Önceleri pek önem vermedik. Birkaç kez yazı ya da sözlü olarak uyardık ama sonra baktık, bu intihal benzeri durum artıyor; biz de bir karar aldık. Bundan sonra yazı, haber veya röportajlarımızı kaynak göstermeden kullanan siteleri mahkemeye verip, hakkımızı yasal yollardan arayacağız. Çünkü bu aslında bir suç! Bilinsin istedim... *Eminim bu yazı alınıp kullanılmayacaktır(!)

/İlknur YAMAK
21.03.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder