2 Haziran 2011 Perşembe

Samsun Öğretmen Zirvesi

Canik Belediyesi'nin katkılarıyla 28 Mayıs 2011 Cumartesi günü Canik Kültür Merkezi'nde SAGEDER (Samsun Gönüllü Eğitimciler Derneği) ile İGEDER(İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği)'nin ortaklaşa düzenledikleri "Samsun Öğretmen Zirvesi" gerçekleştirilmiştir.
           
 Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'nden Prof.Dr. Sn. Selahattin Turan ile İstanbul'dan eğitimci Sn. Muhammet Yılmaz'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans eğitimcilerin katılımı ile gerçekleşmiştir.
             
Sn. Turan konuşmasında "eğitimimizin vizyonu" üzerinde yoğunlaşarak Avrupa'dan, ABD ve Japonya'dan örnekler vererek geleceğe yönelik görüşlerini çoğunluğunu eğitimcilerin oluşturduğu dinleyicileriyle paylaşmıştır.
Eğitimci Sn. Yılmaz ise "öğretmen-öğrenci iletişimi" üzerinde durarak eğitim için önemine vurgu yapmıştır.
            
Konferansta işlenen konular aslında eğitimimizin sorun alanlarındandır. Hızla değişen ve küreselleşen dünyamızda değil eğitimin, ulusların –devletlerin bile vizyonları kırılmaya uğramakta, bazı topluluklar ve milletler daha başka milletlere malzeme yapılmaya çalışılmaktadır.
            
Artık eğitimde vizyon uzanımını on yıllarla ifade etmek mümkün olmamaktadır. Türkiye'nin partiler ve şahıslarüstü bir eğitim vizyonu oluşma zamanı çoktan geçiyor. Hitler, Kavgam adlı kitabında " en büyük savunma taarruzdur" demiştir. Burada oluşması gereken vizyonun saldırgan olması için yol göstermiyoruz. Ancak birilerine göre yani, göreceli olmasını arzu etmediğimizi ifade etmek istiyoruz.
Türkiye'nin tarihi misyonuna, bölgesel ve dünya fonksiyonuna paralel, dışlayıcı ya da saldırgan değil fakat, kuşatıcı olmasını istiyoruz. İlle de zaman açısından bir şey söylemek gerekirse o da " devlet ebed müddetle"  özdeşleşecek şekilde olmalıdır.

Azıcık başını kaldırıp dünyayı okuyan, okuyabilen herkes bilir ki, Batı eğitimi kendisini dönüştüremiyor. Batı’nın şu andaki durumu bugünün değil, temelleri yüzlerce yıl önce atılmış bir birikimin ve deneyimin ürünüdür.
Devletler bir anda yıkılmaz, bir anda yükselmez.

İlk bakışta Kanuni dönemi, Osmanlı’nın doruk noktasıdır. Tarihçiler, bu dönemi aynı zamanda Osmanlı'nın yıkılışının başlangıcı olarak kabul ederler. Hatta merhum N.Fazıl Kanuni için, "doruktaki cüce" demiştir. Şunu ifade etmek istiyoruz: Batı’nın eğitimi, Türkiye’nin gelecek vizyonu için referans olamaz, olmamalıdır da…
            
Başarılı ve yararlı olduğuna inandığımız "Samsun Öğretmen Zirvesi'ni" daha başka konularda tekrarlanması dileğiyle selam ve saygılar…

02.06.2011
/H. Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder