3 Haziran 2011 Cuma

Bizim Evin Yolları

Atakum’da, Türkiş yol ayrımından, Atakum Teknik Liseye kadar ister kendi aracınızla, isterseniz belediye otobüsüyle servis yolundan küçük bir seyahat edin. Bu seyahat sizin çok da zamanınızı almayacaktır. 2 Km.lik bu hattı çok kısa bir zaman diliminde geçersiniz! Ama daha sonra, ne Samsun’u bir Büyükşehir, ne de Atakum’u bu büyükşehrin en büyük ilçesi olduğunu kabul edebilirsiniz. Böyle bir yolun, modern bir kente uygunluğu konusunda kafanızda türlü çeşitli soru işaretleri oluşur. Hatta böyle bir görüntünün sorumlusunun kim olduğunu düşünür durursunuz.

Ben bu yöndeki güzergâha biraz dikkat çekmek istiyorum. Ama, Türkiş yol ayrımından Bafra yönünde Atakent’e kadar da gitseniz bozuk, yamalı ve de bozulmuş bir asfalt kaplama manzarası değişmeyecektir. Hele yağmur ve yağışlı havalarda su birikintileri arasında bir gölcükler bölgesinden geçtiğinizi bile düşünürsünüz.

Birkaç ay önce yine Atakum’un sahil bandındaki Adnan Menderes Bulvarının da durumunun aynı olduğunu kent vitrini sayılan, üstelik Turizm iddialarının çok ca seslendirildiği bu muhteşem kumsal kenarındaki yolun da içler acısı durumda olduğunu yazmıştım. Uzunca bir zaman geçmesine rağmen göze görünür önemli bir düzelme de göremiyorum. Hem de turizm sezonuna girilmek üzere olan şu günlerde bile.

Servis yolu olarak adlandırılan bu ikinci yol öyle sıradan kuş uçmaz kervan geçmez özelliklerinde olan bir yol da değil üstelik. Üzerinde DSİ gibi, İller Bankası gibi Kamu Kurumları bölge müdürlükleri ile en az 8 adet banka şubesi, bir yüksek öğrenci yurdu, büyük bir hipermarket,  ve yoğun bir yerleşim bulunuyor. Günün ve gecenin her saatinde yoğunluğu hiç azalmayan Atakum Servis yolu her kimin kontrolünde ise üzerine vazife edinecek birinin görmesini beklemektedir. Üzerinde herhangi bir arabayla gidenlerin, araçlarının oynamayan vidası kalmadığı gibi bel ve boyun fıtığı olanların ise bu yola çıkmamaları ısrarla tavsiye olunur.

Şimdi biliyorum ki görev konusunda Karayolları, Büyükşehir veya İlçe Belediyelerinin sorumluluk sahalarında olup olmaması söz konusu edilecektir ama önemli olan bu bölgenin şah damarının çalışmasıdır.

Bugünlerde şehrin tüm yollarında müthiş bir asfalt kesme, kablo kanalı döşeme gibi insanların tamamını rahatsız eden program yürütülüyor. Nerede ne zaman olduğunu sadece yetkililerinin bildiği bir program bazı yolları zamanlı zamansız trafiğe kapatmaktadır. Kapanan yollarda mevcut yol arazlarına bir de bu çalışmalar tuz biber ekmektedir ki, şehir yaşayanları bu tür çalışmalardan illallah demişlerdir artık. Yolu bir gün Elektrik İdaresi kapatırsa, yarın Posta idaresi, öbür gün Belediye bir çalışma yapmaktadır ki ömür bitmekte, ama yol çalışmaları kesinlikle bitmemektedir. Bu çalışmaların yapıldığı yerdeki ameliyat dikişleri bir türlü iyileşmemekte, görüldüğü gibi, hatta kalıcı bile olmaktadır.    

Bazı yolların Belediyelerce önceden iyi bilinen Arnavut Kaldırımı, karo taş veya kilitli taş sistemiyle kaplanması niçin tercih edilmez anlamakta zorlanıyorum. Hem lokal olarak, onarımı daha kolay hem de bazı yollara ve semtlere özel bir karakter dahi veriyor. Bu gün bazı büyük şehirlerimizde öyle yol ve yokuşlar var ki, hala söylendiklerinde bile o özel dokulu hali öncelikle akla geliyor. Bugün İstanbul da; Arnavutköy, Çengelköy, Kuzguncukta ki birçok sokak bu sevimli kaplamalarıyla ilk anda hatırlanıyorlar.

Bölge ve yerleşim olarak Atakum İlçesi diğer yerleşimlere göre çok daha fazla dikkat çekiyor. Nüfus olarak zaten kalabalık olan ilçenin turistik amaçlı trafiği de oldukça yoğun geçiyor. Şimdi ısınan havalarla birlikte ikinci yerleşimlerin de gidiş gelişleri başlayınca Atakent ten başlayarak Taflan da dâhil olmak üzere bir feryadı figan da oralardan yükselecek. Zira kış şartlarından hırpalanarak çıkan bu semtlerin ana arterleri gibi ara sokaklarında da müthiş yol ve kaplama bozulma sorunları var. Bu günden itibaren yapılacak tespitlerin behemehâl halli, biraz zorunluluğa dönüşecek.

Haydi bakalım Metin Başkan, şimdi senin yollara düşme zamanındır. Öncelikle aylar önce de sözünü ettiğimiz Adnan Menderesin bulvarından başlayarak, şu yol kaplamalarına bir öncelik ver de MODERN ve MUTENA ATAKUM farkını hep birlikte yaşayalım.

İyi Haftalar.
03.06.2011
/Sacit ACAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder