14 Kasım 2008 Cuma

Yazmayacaktım Ama


Samsun halkı Hafif Raylı Sistem gerçeğinden habersizdir, bırakın Samsun halkını Samsun muhalefeti de, sivil toplum örgütleri de, Samsun basını da gerçeklerden habersizdir. Bilgiler saklanmaktadır. Resmin bütünü ortaya bir türlü çıkartılmamakta, sistemin maliyeti ve işletme zararlarıyla ilgili sorular cevapsız bırakılmaktadır.


Birileri “birilerine yaranacağım” ya da “birilerini destekleyeceğim” diye mangaldaki külleri üflemeseydi yazmayacaktım ama artık yazmak şart oldu. Gerçi işin asli sahipleri sustular. Zaten ya hiç konuşmuyorlardı ya da az konuşuyorlardı. Ama “kraldan fazla kralcı” kimi kalem ve kimi siyaset erbabı konuşmayı ve yazmayı sürdürüyor.


Hafif Raylı Sistem kimlerine göre “bu kentin geleceğine vurulmuş bir pranga” kimilerine, daha doğrusu Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ve onların destekçilerine göre de “kentin boynuna takılmış bir altın gerdanlıktır.”

Ben Hafif Raylı Sistem’in bu kentin önceliği olmadığına, bu kentin temel trafik sorununa çözüm getirmeyeceğine ve bu kentin bu sistemin maliyeti altında ezileceğine inanan ve bunu en az beş yıldan beri söyleyen ve yazan birisi olarak diyorum ki “bu sitem bu kentin geleceğine vurulmuş bir pranga ve konulmuş bir ipotektir.

Hafif Raylı Sistem Projesi’nin bu kentin önceliği olmadığı sadece benim ve benim gibi düşünenlerin fikri değildir. Bu aynı zamanda Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ın da fikridir ve gazete arşivlerinde durmaktadır. Zaten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, Büyükşehir Belediyesi’nin gönüllü avukatlığına ve sözcülüğüne soyunmuş meslektaşlarımız da bunun bir “prestij projesi olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin bundan dolayı bu projeden vazgeçemeyeceğini” öne sürmektedirler.

Evet, bir kere daha ve çok net olarak ifade edeyim ki, Hafif Raylı Sistem Samsun’un önceliği değildir. Verimli olmadığı ve zarar edeceği Devlet Planlama Teşkilatı’nın raporlarıyla ve belediye yetkililerinin itiraflarıyla sabit olan bir proje imalatçıların, müteahhitlerin, yatırımcıların ve siyasetçilerin önceliği olabilir ama asla ve kata kentin önceliği olamaz? Olması ilme de, akla da, izana da, insafa da aykırıdır.

Samsun halkı Hafif Raylı Sistem gerçeğinden habersizdir, bırakın Samsun halkını Samsun muhalefeti de, sivil toplum örgütleri de, Samsun basını da gerçeklerden habersizdir. Bilgiler saklanmaktadır. Resmin bütünü ortaya bir türlü çıkartılmamakta, sistemin maliyeti ve işletme zararlarıyla ilgili sorular cevapsız bırakılmaktadır.

Tüm demokratik ülkelerde belediyeler bu tür büyük projelerin bilgilerini en küçük detayına kadar halkıyla paylaşmakta ve “yapılması ya da yapılmaması kararını” da yine halkla birlikte almaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi de sistemle ilgili bilgileri Samsun halkına açıklamak zorundadır. Bundan kaçış yoktur. Belediyenin bu bilgileri kent halkının ”Bilgi Edinme Yasası”ndan doğan haklarını kullanmalarını beklemeden açıklaması çok daha doğru ve çok daha şık olur.

Samsun Belediyesi’nin sustuğu ve bundan sonra da susacağı ilgili görevli tarafından açıklanırken üstüne vazife olmayan kimi kalem ve pergel erbabının “durumdan vazife çıkartarak mangaldaki külleri savurmaya” kalkması sadece kente ve –muhtaç olduklarını hiç sanmadığım halde- korumaya çalıştıklarına zarar veriyor. “Kent adına ya da ilim adına sisteme eleştiri yöneltenleri sağdan soldan gelip de kenti sahiplenmeye kalkanlar” olarak küçümseme ya da gammazlama gayretleri hiç şık kaçmıyor. Bu lafın ucu muhataplarından çok, onu kullananın hamilerine dokunur, bunun farkında değil.

Raylı Sistem Projesi’ni savunmak nasıl birilerinin görevi ve hakkıysa, eleştirmek de bizim ve bu kentteki herkesin hakkıdır.  Eleştirmeye devam edeceğiz. 
/Osman Kara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder