5 Kasım 2008 Çarşamba

Samsun Adil Çelik Sanat Merkezi


 (+)Protokol Yolundaki Bir Çalışma
Foroğraflar: Adil ÇELİK arşivinden Olup Özel izinle yayınlanmaktadır.

İlkler kenti Samsun’dan bir ilk daha. Heykeltıraş sanatçısı Adil ÇELİK, özellikle balmumu heykeller üzerinde farklı çalışma teknikleri geliştirerek, Dünya'da uygulanan tekniklerin üzerine çıktı ve Dünya’da ilk kez bozulmayan balmumu tekniğini geliştirdi.

29 Ekim 2008 Cumhuriyet Bayramında her taraf bayraklarla süslenmişken, günün anısına Samsun Fotoğrafları çekmek için tırmandığım yüksek apartmanların birinde tesadüfen, dünyada eşi menendi bulunmayan bir sanatın icra edildiği mekâna konuk oldum.

Değil Türkiye’de, Dünya’da bile bir benzeri olmayan bu “ısıya ve yağmura dayanıklı, kalıp kullanılmadan bire bir boyutta yapılan balmumu heykel sanatının” ilimizden neşet ettiğini elleri öpülesi saygıdeğer sanatçımız sayın Adil ÇELİK Bey’in ağzından duyunca aslında Samsun'umuz hakkında ne kadar bilgisiz olduğumu da anladım.

Kendi adıma konuşmam gerekirse, Samsunumuzun geleceği için, onur ve gurur kaynağımız bu sanatın ve sanatçımızın tanıtılması, el üstünde tutulması ve saygı gösterilmesi gerekmektedir.

Eskiler “Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayidir” demişlerdir. Ancak görülen o ki sevgili sanatçımız o kadar mütevazı bir insan ki bırakınız reklâmını yapmayı, kendini tanıtmaktan bile geri durmakta, bütün enerjisini ve zamanını sanatını icra etmeye adamaktadır.

Başarılı kişilerin arkasında onu her zaman destekleyen, onurlandıran bir toplumunun olduğunu da belirtmek isterim. Hayat damarlarımızı koparmamak için bu değerlerimize en azından bir teşekkürü çok görmeyelim. Yaşamanın aslında bir sanat olduğunu unutmayalım.


 Adil Çelik Kimdir?
Samsun’lu Heykeltraş sanatçı Adil ÇELİK yönetimindeki Sanat Merkezi Dünya’da ilk defa bandırma gemisine uygulanan bir teknikle her türlü hava şartlarına dayanabilen balmumu heykeller yapmıştır.

Bandırma gemisi içersinde 8 adeti kapalı alanda klimasız bir ortamda, diğer 5 tanesi de güvertede toplam 13 adet heykel bulunmaktadır. Dünya’da ilk defa uygulanan bir teknikle her türlü hava şartlarına dayanabilen balmumu heykeller İlimiz Samsun’da yapılmıştır. Tüm heykeller 80 c ısıya kadar dayanabilmektedir.

Sanatçı Adil ÇELİK şu günlerde, Kurtuluş Mücadelesi' nin ilk meşalesinin yakıldığı ve ilk adımın atıldığı yer olan Samsun Cumhuriyet Meydanı - Protokol Yoluna, Atatürk ve Silah arkadaşlarının balmumu heykellerini yaparak, Dünya'da bir ilke daha imza atmanın heyecanını yaşıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Samsun'a ayak basan 18 silah arkadaşının balmumu heykellerinin yapımı tamamlanmış olup şimdilerdeyse onları karşılamaya gelen 7-8 kişilik Samsun Devlet Erkânının balmumu heykelleri için araştırmalar yapmaktadır.




Projelerinden Bazıları

Yürüyen Atatürk Heykel Robotu Projesi
Sanatçımız, sanat ve teknolojiyi birlikte kullanarak birçok alanda projeler gerçekleştirmiştir. Projeleri arasında robot projesi de bulunmaktadır. 1999 yılında tasarladığı ve 2002 yılında projelendirdiği robot projesi, M.K. ATATÜRK’ÜN Samsun'a ayak basması ile ilgilidir. Dünya'da ilk defa 2002 yılında, Adil Çelik tarafından projelendirildi. Yürüyen Atatürk heykel robotu projesidir. Fakat ne yazıktır ki hayata geçirilemedi. Yıllar sonra Japonlar, insan yüzlü robotu geliştirdi. İmkânlarının büyük olmasından dolayı tanıtabilmekte zorlanmadılar.

Deprem Erken Uyarı Cihazı
Türkiye’nin ilk deprem uyarı cihazını yaptı ve 90 lı yılların sonlarında görsel ve yazılı basında geniş yer aldı. Bu proje, ülkemize yararlı olabilmesi için rasathaneye bırakıldı. Bu tür projeleri gençlerimizin daha iyilerini yapabileceklerini hatırlatmak öz güvenlerini geliştirmek için yapılmıştır. Bu tür çalışmalar yapılırken hiç bir şekilde ticari amaç için kullanılmamıştır.

Aparatlı Döner Saat Projesi
Promosyon sektöründe aparatlı döner saati dünya da ilk kez Adil Çelik uyguladı ve patentlendi.

Resim ve Rölyef Projeleri
Sanatçı Adil ÇELİK, bir süre Walt Disney'de animatör olarak çalıştı; Grafik, teknik resim ve grafikerlik yaptı. 80'li yılların başında, çizgi ve silikon animasyon, karikatür, resimle başlayan sanat yaşantısında, resim ve rölyefler üzerine radikal projeler tasarladı.

Sanatçı Müzesi Projesi
“Sanatçı müzesi” projesi fikrini uzun yıllar sponsor ve ilgisizlik yüzünden gerçekleştirememiştir.

Çalışmaları Süren Projelerinden bazıları
Havza Atatürk Müzesi,
Bandırma Gemisi,
Samsun Protokol Yolu,
Amasya şehzadeleri.

Bu çalışmalar balmumu heykel olarak yapılmıştır. Elektronik ve mekanik sistemler üzerine eğitim gördüğünden, elektronik mekanik sistemler üzerine çeşitli çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Müzik-Sen Üyesidir.
Heykel çalışmalarına araştırmaları yüzünden bir süre ara verdi. Müzik üzerine araştırmalar yaptı. 40, 50, 60, 70, 80 li yılların yerli ve yabancı müziklerinin toplumların üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yaptı. Ankara'da 90'larda bir süre müzik programları yaptı. Müzikle kendi çapında uğraşmaktadır. Müzik-Sen 'de üyedir.

Çeşitli üniversitelerde heykel ve resim üzerine çalışmalar araştırmalar yaptı. Özellikle balmumu heykeller üzerinde farklı çalışma teknikleri geliştirdi. Altın oran uygulandı. Dünya'da uygulanan tekniklerin üzerine çıkarak dünyada ilk kez bozulmayan tekniği geliştirdi. Bu araştırmalar uzun yıllar sonra gerçekleşmiştir. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük heykel projesi alt yapı çalışmalarına bir süre ara verilmiştir.

Ülkemizin bulunduğu konumdan daha iyi bir duruma gelebilmesi için çeşitli konferanslarla önerilerde bulunmuştur. Sağlık, ekonomi ve eğitim alanında da araştırmalar yapmış ve bunları bir kitap halinde getirmeyi planlamıştır. Fırsat buldukça çeşitli platformlarda, internette dile getirmektedir.



Sanatçımız Çalışmaları Hakkında Bilgi Verirken..

Bizlere gönlünü ve Sanat Merkezinin kapılarını açan, yüreği insan sevgisi ve vatan aşkıyla dopdolu olan bu değerli sanatçımıza minnet duygularımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sağolsun, varolsun.

/Çetin KOŞAR
5.11.2008

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=71912

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder