13 Aralık 2006 Çarşamba

Okeye Dönme Evine Dön


Canik Belediyesi ve Rehberlik Araştırma Merkezi, Canik beldesinde “ Çocuğumu Hayata Hazırlıyorum” ismi ile bir dizi eğitim programını uygulamaya koyuyor. 


‘Baba Eğitimi’ ve ‘ Madde Bağımlılığı’ hakkında kahvehanelerde, vatandaşlara bilgilendirme eğitimleri veriliyor. Programı hazırlayıp aşama aşama takip eden ve aynı zamanda eğitimcilerinin arasında da yer alan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ali Usta’nın gayretleri ile hayat bulan bu çalışma, tüm Samsun ve Türkiye için örnek olabilecek kadar kalitede devam ediyor.

Psk. Doktor Murat Günaydın aile içi iletişim konusunu ele aldığı bir sunum ile anne- baba ve çocukları arasındaki anlaşma ve irtibatın nasıl olması gerektiğine dair fikirler ve ipucu veriyor. Çocuğun da bir “ birey” olarak kabul edilmesinin, onların da fikirlerinin ciddiye alınmasının, hepsinden önemlisi ise onlarla diyalog kurmak için çaba sarf ederek, gelişimlerini tamamlayabilmeleri yönünde çaba sarf edilmesinin öneminden bahsediyor.

Okey oynamak, çay ve sigara içmek için kahveleri dolduran Canikliler, bu sürprizden hiç de rahtsız olmuyorlar. Tam tersi konuşmalar bittikten sonra soruları ile programa dahil oluyorlar.

Dr. Kaan Durukan, Uyuşturucu maddelerin vücudumuz üzerinde yapmış olduğu tahribat ile birlikte uyuşturucu bağımlılarının sosyo- psikolojik durumlarına da değindiği konuşması ile dinleyicilerini uyuşturucu ile mücadeleye çağırıyor. Çocuklarımızı uyuşturucu belasından kurtarmak için bu konularda yeteri kadar bilgi sahibi olmamız gerektiğinin altını çiziyor.

Dinleyiciler Canik Belediyesi’nin ikram etmiş olduğu kurabiye ve çaylar eşliğinde uyuşturucuların türleri, nitelikleri, bağımlılık çeşitleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Yarın bu tür durumlar ile en yakınlarında karşılaşabileceklerini düşünerek çocuklarını hayatın bu tehlikeli sürecine hazırlamak için daha bilinçli dönüyorlar evlerine. Bu gün okey oynayamadılar ama bu bir kayıp sayılmaz. Zaten programın oluşum aşamasındaki ismi; “ Okeye Dönme, Evine Dön” olarak tespit edilmişti.  Biliyorlar ki  bu masalarda harcadığımız vakidi yarınlarımızı inşa etmek üzere, çocuklarımızı hayata hazırlamak için kullanmak sosyal bir eğitim seferberliğinin ilk adımı olacaktır.

Samsun Emniyet Müdürlüğü’nden programa dahil olan Narkotik Büro Amiri Alparslan İlter ise, bir suç ve asayiş konusu olarak uyuşturucuyu ele aldığı konuşması ile, gençlerin uyuşturucuya ulaşım aşamalarından, uyuşturucuların çeşitlerinden ve bu maddeler ile yasal mücadele yöntemlerinden bahsediyor. Hazırlamış olduğu sunum ile izleyenlerin dikkatlerini bu maddelerden korunma yöntemlerine çekiyor. 16 yaşında uyuşturucu ile tanışmış bir kızın 26-27 yaşlarındaki halini gösteriyor kahvedekilere.. Güzelliğinden eser kalmamış, çevresi ile ilişkisini kesmiş, içine kapanmış, Yaşama isteği kalmamış. Artık sadece uyuşturucu için yaşar hale gelmiş. Gösterdiği resimlere bakan her insanın Allah başa vermesin diye dua edeceğinden eminim.

Ben bu çalışmanın, gençler arasındaki şiddet ve Madde bağımlılığı oranlarındaki yükseklik ile dönem dönem Türkiye sıralamasında en üst noktalara çıkan Samsunumuzun her beldesinde ve her mahallesinde belirli periyodlar halinde uygulanmasını diliyorum. Belki böylelikle gençlerimiz arasındaki şiddetin bir nebze önüne geçebilir ve evlerimizdeki iletişim eksikliğini ortadan kaldırabiliriz. Eğitim, uzun vadede neticesini veren bir faaliyettir. Bu gün olmasa da yarın, bir kişiyi bu tür çalışmalar sayesinde uyuşturucu belasından kurtarabilirsek; görev tamamlanmış demektir.

13.12.2006
/Recep Yazgan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder