2 Nisan 2012 Pazartesi

“Haberhayat”’ Ta Canik

Yayın hayatına yeni giren “Haberhayat,” sayfaları arasında Canik’i de koymuş bulunmaktadır. Canik, hızlı kentleşmesinin yanında, yabancı sermayeyi bünyesine çekerek (Baumaks, Lovolet, Metro, Piazza vb.)Samsun’un istihdamına katkı sağlayan ve Karadeniz’de de ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirerek sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini hızlı yükseliş trendine oturtan en önemli proje ve hizmet belediyelerinden biri olmuştur. Maddi kalkınmayı refaha dönüştürmek için kültürel dönüşümü sağlamak amacıyla üniversite başta olmak üzere her düzey eğitime ve kültürel altyapıya olağanüstü önem vermiştir.

Nitekim Başbakan’ın elinden almış olduğu üç ödül de bunun göstergesi olmaktadır. “Haberhayat” dergisi, Canik Belediyesi’nin hizmet okyanusundan bir katre diyebileceğimiz kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık çalışmalarından söz etmiştir. Kadına yönelik pozitif ayrımcılık, aslında kültürümüzün temelinde vardır. Anadolu’da zaman zaman İslami görünümlü cahiliye (İslam öncesi) dönemi adetlerinin uygulanması işin aslını değiştirmez. 

“Kadına yönelik şiddetin”  gündemde olduğu günümüz Türkiye’sinde ve dünyasında gerek belediyelerin ve gerekse ilgili bakanlık ve kuruluşların gerekli tedbirleri almaları ailelerimizin, dolayısıyla yetişecek nesillerimizin sağlığı için kaçınılmaz bir çalışma ve gayrettir. “Mutlu aile, mutlu toplum” sloganı ile yola çıkan Canik Belediyesi’nin çalışmalarını bu açıdan önemli buluyoruz. Kadına yönelik  projelerin başarılı olmasının şartlarından biri de ekonomiktir. Kadına yönelik şiddetin faili erkektir. Bu arada erkek de eğitilmeli ve onu şiddete yönelten kötü şartlar ortadan kaldırılmalıdır. İnsanı doyuramadığın yerde hırsızlığın kötülüklerini anlatmanın ya da bu suçu işleyenlere ceza vermenin bir anlamı olmaz..

Aile, aile bireylerinin hem cenneti, hem de cehennemidir.  Kadına yönelik pozitif ayrımcılık, kadını rayına oturtma ve aslına döndürme hareketidir. “Allah’ın bir emaneti” olan kadına şiddet, emanet sahibine yönelik saygısızlıktır, emanete ihanettir. Bu emaneti korumak herkesin hakkı ve görevidir. Selam ve sevgi tüm annelere…

02.04.2013
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder