16 Mayıs 2011 Pazartesi

Samsun Belediyesi’nin Akıl Ermez Borçları

Benim aklım ermedi, belki sizin aklınız erer diye bir kere de size aktarayım dedim şu Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin akıl almaz borçlarını ya da içinden çıkılmaz hesaplarını. Başkan ve şürekası ya halka bilgi vermeye tenezzül etmediklerinden ya da gerçeklerin bilinmesinden korktuklarından olsa gerek bir türlü borç rakamlarını açıklamıyorlar. “Korkuyorlar” derken sakın ola kimsenin aklına arsızlık uğursuzluk gibi itham hatta ima bile gelmeye. Korkudan kastımız “geçmişi satıp geleceğimizi ipotek altına” sokmalarıdır.

Onlar açıklanmıyor ama gerçek de gizli kalmayı sevmiyor, parça parça da olsa ortaya dökülüyor; yeter ki insanlar gerçeğin peşinden koşsunlar ve yeter ki, idare edilenler idare edenlerin fiillerini sorgulamaktan korkmasınlar ya da önleri makam sahiplerinin yalakaları tarafından kesilmesin, gerçekler saf ve samimi bazı eşraf tarafından karartılmasın.

Geçen yıl MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da merak etmiş Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu. Zamanın İçişleri Bakanı Beşir Atalay cevap vermiş: “Samsun’daki tüm belediyelerin toplam borcu 55.7 trilyondur. Bunun 19.6 trilyonu Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.”

Bizim Erdem Erol’un kafasına yatmamış bu yanıt. Oturmuş projeler bazından bir hesap çıkartmış. Ona göre Samsun Büyükşehir Belediyesinin üç proje için yurtdışı bankalara borcu 196 milyon avro. Kısacası 400 trilyon. Dökümü de şöyle: Atıksu Projesi için 56 milyon avro, Katı atık için on milyon avro, Hafif Raylı Sistem Projesi içinde 130 milyon avro.

Erdem Erol bir taraftan bu hesabı yapıyor ama öbür taraftan da “Bilgi Edinme Yasası” kapsamında “Başbakanlık İletişim Merkezi” aracılığıyla resmi rakamlara ulaşmak için çabalıyor. Beklediği yanıt 30 Ekim 2010’da geliyor ve aynı gün Gazete55’te yayınlanıyor. Samsun Belediyesi’nin 7. 853. 159.97 TL’si (eski hesapla 7 trilyon 853 milyar 156 milyon 97 bin lira) yurtiçi, 181. 032. 282. 29 TL’si (eski hesapla 181 trilyon 32 milyar 282 milyon 29 bin lira) da yurtdışı bankalara olmak üzere toplam borcu 188. 885. 439. 29 TL(eski hesapla 188 trilyon 885 milyar 439 milyon 29 bin) TL’dir.

İkisi de resmi kurum, ikisininki de resmi rakam; İçişleri Bakanı 19.6 trilyon diye yanıtlıyor soruyu, Başbakanlık İletişim Merkezi aracılığıyla gelen resmi bilgi ise 188.885 trilyon diye. Aradaki fark nedeyse on misli. Gelinde çıkın işin içinde, çıkabilirseniz. Bu kadar da değil, dahası da var.

Geçenlerde Halk Gazetesi Hazine Müsteşarlığı rakamlarına dayanarak bir haber yayınladı. Hazine Müsteşarlığının rakamları çok daha farklı, Erdem Erol’un hesabına daha yakın. O rakamlara göre Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bankalara olan toplam borcu 280.158.000 TL(eski hesapla 280 trilyon 158 milyar lira.) Bunun 217 küsur trilyonu yurtdışı, 62 küsur trilyonu ise yurtiçi bankalara.

Bir belediye ve üç resmi kurum ve birbirinden dağlar kadar farklı üç ayrı rakam. Ne bilinmez bir belediyeymiş bu ve ne içinden çıkılmaz hesapmış. Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz, dahası da var; bir başka rakam daha, hem de Büyükşehir Belediyesi’nin kendi internet sitesinden. İnternete girip “Samsun Büyükşehir Belediyesi” yazarsanız hemen karşınıza çıkar bu site. Orada bir “Projeler” bölümü vardır. Onun da alt başlıkları. Üç tanesi önemli bizim açımızdan. “Uluslararası Fon Kuruluşları Kredi-Hibe” alt başlıkları altında sıralanan üç proje var. Atık Su, Hafif Raylı Sistem ve Katı Atık Yönetimi Projeleri. Bunların karşısında bizzat kendileri yazıyorlar hangi bankadan hangi tarihlerde ne kadar dış kredi kullandıklarını. Atık Su için 48 milyon avro, Katı Atık için 9.203.253.86 avro, Hafif Raylı Sistem için 115 milyon avro olmak üzere toplam 172.203.253.86 avro. Yani kabaca 350-360 trilyon lira. Yani Erdem Erol’un başlangıçta bulduğu 400 trilyona yakın bir rakam.

Bu rakamlarda daha faiz hesabı yok; bilinmiyor, en azından ben bilmiyorum, siz bilmiyorsunuz. Çünkü açıklanmıyor. Halbuki, sormadan açıklanması gerek. Katılımcı ve şeffaf yönetim ve ileri demokrasi dedikleri bunu gerektirir.

Ben bu rakamların içinde çıkamadım ama görünen o ki devlet de çıkamamış. Belediye “benim sırf yabancı bankalara olan faizsiz(buna özellikle dikkat etmek gerek) borcum 172 küsur milyon avro” diyor ama devlet başka söylüyor. Bakan19.6 milyon avro diyor, Başbakanlık İletişim Merkezi 188 küsur milyon avro, Hazine Müsteşarlığı ise 280 küsur trilyon lira diyor.

İster misiniz sonunda bizim Erdem Erol’un hesabı doğru çıksın. Bu hesap işine devam edeceğiz.

16.05.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder