14 Mayıs 2011 Cumartesi

Hayaldi Gerçek Oldu

Mesela...  Tütün üretmeyen bir Samsun... Hayaldi, gerçek oldu. Köylünün öyle elini kolunu sallayarak giremediği bir Samsun...  Hop... Yolları kestiler, şehri girebilmek için 2 ayrı araç değiştirmek zorunda bıraktılar...  O toplu taşıma araçlarının taşıma ücretine zam da yaptılar... Oldu! Ne oldu? Köylü oturdu oturduğu yerde... Bir hayal daha gerçek oldu.
***

Raylı sistem Samsun için 100 yıllık hayaldi...  Avrupa Bankası'na yüz küsur milyon dolar borçlandık... Gerçek oldu... Ama yağmur yazmazsa, raylı sistem hattı göle dönmezse... Acele ederken, raylıya su boşaltım hattı kurmayı unutmuşlar iyi mi?
***

İşsizliği olmayan bir Samsun... Hayaldi... Fabrikalar özelleşti... Fabrikaları alanlar ya kilit vurdu, ya kapasiteyi düşürdü... Yeni fabrika da kurulmadığı için...  Samsun'da işsiz kalanlar... "Burada iş bulmak mümkün değil" diyerek... Başka şehirlere kaçıp gitti...  Ve işsizi olmayan Samsun hayaldi... Gerçek oldu...
***

Tersane ve gemi üretimi hayaldi...  2004'te 6 ay sonra denize gemi indirilecek dediler... 17 bin kişiye iş vaadiyle oy toplandı... 2004'te olmasa da 2010'un sonunda ilk gemi limana çekildi... Samsun’da üretilmemiş de olsa… Samsunum-1 adı konuldu... Hayaldi, gerçek oldu!
***

Eğitimde ön sıralarda yer alan bir Samsun...  Hayaldi... ÖSYM ve Milli Eğitim sınavlar sonrasında illeri göre sıralamayı yayınlamayı kaldırdı... Kimse Samsun'un il başarısını öğrenemedi... "İşte başardık" diyen olsa kimse itiraz edemez...
***

Samsun'da hayal iken gerçek olanların listesi uzayıp gider...  Ülkede de hayal iken gerçekleşenler var... Mesela... Türkiye'nin bölünmesi hayaldi (Hatta kâbus) Şimdi neredeyse gerçek oldu... Adamlar polis tokatlayıp, bu ülke tek başkanla yönetilemez diyor...
***

Sınavsız üniversite hayaldi... Şifre ile sınav formalite... Hayaller de gerçek olmadı mı?
***

Ya da... Benzinin litresinin 3 dolar olması hayaldi... Şimdi 3 dolar olmasına bir kaç sent kaldı... Bir hayal daha gerçek oldu.
***

Ya da... Ülkede terörle mücadele edenlerin bir gün cezaevlerine kapatılacağı... Terörü yaratanların en büyük hayaliydi... Apo'yu ülkeye getiren, teröre karşı mücadele edenler... Şimdi Silivri seçmeni... Yani...  Bir hayal daha gerçek oldu!
***

Bu haliyle...  Hayaller gerçek oldu, için... Aynı zamanda... "Kâbuslar gerçeğe dönüştü" demek de... Hayal olmasa gerek!

14.05.2011
/Erdem EROL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder