27 Ocak 2011 Perşembe

Samsun'da Kaybolan Meslekler

İnsan ihtiyaçları her geçen gün çeşitleniyor ve artıyor. Bundan 10-15 yıl önce çoğumuzun farkında bile olmadığı birçok şey artık önemli bir ihtiyaç. Cep telefonu ile taşınabilir diskler bunlardan sadece birkaçı. Teknoloji ilerledikçe, ileri teknoloji ürünleri de hayatımıza girdikçe yeni yeni şeyler öğrenmek durumunda kalıyoruz. Bu nedenle içinde bulunduğumuz çağa da bilgi çağı adı veriliyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte bir zamanlar insanların para kazanıp geçimlerini sağladığı bazı meslekler de bir bir yok olmaya yüz tuttu. Öyle ki, genç kuşaklar bundan 25-30 yıl önce revaçta olan bazı mesleklerin adlarını bile bilmiyor. Bir zamanlar Samsunun Ayvacık, Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Kavak, Lâdik, Asarcık, Havza, Alaçam, Yakakent, Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile köylerinde ağırlıklı olarak yapılan semercilik, keçecilik, tahta kaşıkçılık, nalbantlık, çıracılık, değirmencilik, demircilik, basmacılık, urgancılık, çömlekçilik, bıçakçılık, süpürgecilik, hallaççılık, bastonculuk, kalaycılık, sedefçilik, lehimcilik, bakırcılık, sepetçilik, yoğurtçuluk, bileyicilik, meycilik ve taş ustalığı gibi meslekler yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.

Kavak İlçesi'ndeki birçok tuğla ve kiremit fabrikası ne yazık ki kapandı. Topraktan yapılarak yoğun emek gerektiren kiremidin yerini, plastikten yapılan, uzun ömürlü ve ucuz, montajı daha kısa bir zamanda yapılıp ucuz işçiliği olan plastik kiremitler aldı. Ahşap doğramadan alüminyum doğramaya sonra da seri ‘pen' imalatına geçildi. İnşaatlarda beton ve duvar işçiliğinin yanında sıva işçiliği de yerini giderek hazır ürünlere bıraktı. Hazır beton kalıplar ile duvar kaplama malzemeleri yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Bilgisayarın günlük yaşamda yaygın kullanımı ile birlikte, fotoğrafçılık mesleği de yok olmaya yüz tuttu. Dijital teknoloji, klasik fonografçılık mesleğini neredeyse bitme noktasına getirdi.

Modası geçen, devrini tamamlayan meslekler piyasadan sessiz sedasız çekilirken, bazı meslek ve el sanatları da kaybolmamak için adeta direniyor. En şanslı olanlar da, kültürel ve turistik değer taşıyan meslek sahipleri. Tarihi konakların cafe ve restoran olarak işletildiği günümüzde sedefçilik, ahşap oymacılığı ve bakırcılık gibi el sanatları da artık turistik amaçlı üretiliyor.

Plastik gereçlerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte;  topraktan yapılmış çanak, çömlek, testi, sürahi, bardak, kâse, küp ve saksı üretimi düştükçe düştü. Yoğun emek gerektiren faaliyet kollarında yapılan üretim ve buna bağlı olarak istihdam miktarı da her geçen yıl geriliyor. Artık birçok meslek ya tarihe karıştı ya da can çekişiyor. Samsun'da doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte sobacılık, alüminyum ve kromdan yapılan mutfak eşyalarının mutfaklara girmesiyle de bakırcılık ve kalaycılık yok oldu. Ahşap kapı ve pencere imalatı da neredeyse tarihe karıştı. Bu arada ısı kaybını en aza indiren ve 50 yıl garanti verilen ‘pen' türü kapı ve pencereler de ahşap imalatını öldürdü.

Hazır beton imalatının inşaatlarda yaygın olarak kullanılması ile birlikte inşaat beton işçiliği de öldü. İnşaatlarda kullanılan hazır kalıplar inşaatçılığın birçok alt dalını da öldürdü. İş bunlarla da kalmadı. Gelişen teknoloji, bazı sanat dallarını da öldürdü. Artık birçok kişinin ileri teknoloji ürünü olan görüntülü ürün kullanması sonucu yağlı boya tablo satışlarının da düştüğü görülüyor. Eskiden Ondokuz Mayıs İlçemizin köylerinde hasır işçiliği ile yapılan el çantalarının yerini günümüzde naylon poşetlerle plastik kutular aldı…

27.01.2011
/Şerafettin ÖZIŞIK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder