9 Temmuz 2016 Cumartesi

Trafik Sorunu

Yıllar önce bir büyüğüm Diyarbakır’da kırmızı ışıkta duruyor yanında oralı biri var bir iki araç kuralı ihlal edip kırmızıda geçiyor bizimki yanındakine biz de geçelim mi diye soruyor adamın cevabı ilginç “Kurallar insanlar için babo” diyor, bu olayı dinledikten sonra her trafik ışığına geldiğimde bu kuralların insanların güvenliği ve sağlıklı bir işleyiş için koyulduğunu düşünür insan olmam hasebiyle her seferinde uyarım.

Bazı anneler, babalar görüyorum yayaya kırmızı ışık yanarken çocuklarını sürükleyerek karşıya geçiriyorlar, bir düşüne bilseler çocuklarına ne kadar kötülük yaptıklarını, çünkü çocukların bilincine kırmızı ışıkta da geçile bilir diye yerleşiyor yada kuralların çiğnenebilir olduğu algısı oluşuyor ondan sonra çocuklar annenin babanın koyduğu kurallara da uymaya biliyor.

Trafik sorunu denilince öncelikle hız limitlerindeki bazı dengesiz uygulamalardan bahsetmek istiyorum. Türkiye’nin her yerinde aynı hız limiti uygulanmamaktadır. Sanırım gerekçesi her bölgenin kendine has bir durumunun olduğu düşünülerek hız limiti uygulamasını o şehrin (UKAME) ulaşım koordinasyon merkezi belirliyor. Örneğin; Arhavi - Hopa arası bölünmüş yolda hız limiti otomobil için 70 iken, Ereğli - Zonguldak arasında tek şeritli gidiş dönüş yolunda otomobil hız limiti 80 olabiliyor.

Çarşamba - Samsun arası ve çevre yolu hız limiti otomobil için 70, kamyonet tipi otomobiller için 50’dir. Normal şartlarda trafiğin akış hızı ise 90 - 100 arasındadır. Hem Baruthane mevkii hem de Selyeri mevkii sabit radarları takip edin herkes oraya gelince hızını azaltır sonrada normal trafiğin akış hızına geri gelir. Yani idareciler yıllar önceki yol ve araç şartlarına göre belirlenmiş kriterleri güncellemezse bu işin altından kalkılmaz, trafiğin makul bir akış hızı oluşmuştur. Bu duruma göre yeniden güncelleme yapılmak zorundadır.

Bununla ilgili yasal düzenleme yapılarak 19.02.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdikten sonra trafik akış sorunu yaşayan Büyükşehirler ana arterlerde hız sınırını UKAME kararıyla 90 a çıkarmışlardır, aynı güncellemeyi Samsun’da beklemektedir. Yetkililere sesleniyorum bir gün kamyonet tipli bir otomobile binin ya da kullandığınız bir araçla 50 ile bir seyahat edin bakın nasıl oluyor. Samsun trafiğinin akışına katkı sağlayacağını düşündüğüm üç bölge için önerim olacak.

Birincisi İlkadım Belediyesi ve yanındaki karakolun önüne özellikle sabahları yolu tek şeride düşürecek şekilde araç park edilmekte bu mutlaka önlenmeli. Bunun sebeplerinden biri ilk sıraya park etmiş araçlardan ücret alınırken ikinci sıraya park etmiş araçlardan ücret alınmaması.

İkincisi Atakum’ da yapılan Barış Bulvarı üzerindeki Türkiş Sapağı ışıkları Bafra istikameti gidiş yönünde kırmızıda beklerken sağa dönüş çok rahat sağlanır ve trafiğin akışına da ciddi katkı sağlar.

Üçüncüsü Atakum istikametine gidiş yönünde Bağkur önündeki kavşakta trafik ışıklarında ya süre uzatılmalı ya da akşam 18 ile 20 mi saatleri arası trafik polisi görevlendirilmeli. Orada da gereksiz çok zaman kaybı yaşanmaktadır. Hatta ana yola giriş için Atakum istikametinden iç yoldan gelen araçlarla liman yönünden iç yoldan gelen araçlar iki kere yanan ışık tek e indirilebilir.

Birkaç öneride arkadaşlardan almak istedim, Samsun trafiği ile ilgili aklınıza ilk gelen sorun nedir dediğimde hepsi de hız limitin yeniden düzenlenmesi dedi, onun dışında diye sordum. Bazılarını paylaşıyorum.

Korna ve egzoz sesi kirliliğinden bahsettiler. Egzoz, sesi çok rahatsız edecek pozisyonda değilse de tedbir alınmazsa yaygınlaşıp rahatsız edici boyuta gelebilir. Korna, ise o kadar yaygın kullanılıyor ki dünyanın ne gelişmiş nede gelişmekte olan hiçbir ülkesi bu kadar korna kullanmıyor buna yasayla bir şey yapmak uygun olmayabilir bu bir kültür meselesi. Bu yoğunlukta korna sesi rahatsızlık verici bir durum ama alışkanlık olmuş tedavisi, çaresi inşallah bulunur.

Kavşakların dalçık yapılması, önemli bir hizmet inşallah yapılır. Otopark sorunu, şehrin merkezleri dışarı taşınmadan çözülebilecek gibi görünmüyor. Meydandaki raylı sistemden gelen yolcuların geçtiği yaya geçidi, ihtiyacını ben defalarca dile getirdim ilgi görmedi inşallah yapılır.

Yollar, yolların durumunu sanayideki esnafın işsiz kalmaması için yapılmadığı iddia edilmekte son olarak “Serkan Alas’’ kardeşimin raylı sistem çalışırken şehir içine giremeyen Atakum minibüslerinin raylı sistem paydos ettikten sonra şehir içine girebilmeli önerisi var ilgililere duyurulur.

/Adnan ÖZ
09.07.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder