13 Ekim 2010 Çarşamba

Minibüsçüler Ne İstiyor?


Dün sessiz bir bekleyiş vardı, Büyükşehir Belediyesi'nin önünde. Atakum, Fakülte minibüsçüleri... Hat dolmuşçuları... Dışarıda endişeyle bekliyordu. Çünkü içeride Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı vardı. Daha önce alınan kararlar yeniden ele alınacaktı. Önceki kararla Atakum ve Fakülte minibüsleri raylı sisteme dikey çalışacak... Hatların güzergâhı kısaltılacaktı... Bugün de başlayacaktı.
***
        
Minibüsçüler dertliydi... Bir dokun bin ah işit cinsinden! Peş peşe sıralıyorlardı...  Aslında hiçbir şey istemiyorlardı... "Raylı sisteme karşı değiliz.  O da bu şehre hizmettir. Raylı sistem de çalışsın... Biz de çalışalım... Boş mu gideriz... Zarar mı ederiz, bizim kaderimiz..."
***
       
Bir başkası devam ediyordu: "Büyükşehir Belediyesi'ne her ay minibüs başına 30 TL veriyoruz. Bunu 150 TL yapalım.  Atakum ve Fakülte'de toplam 173 minibüs var. Aylık 25 bin lira yapar. Bu da bizim raylı sisteme katkımız olsun."
***
       
 Minibüsçüler Başkan Yılmaz'dan dertliydi...  "Seçimlerde hep bize söz verdi... -Sizi mağdur etmeyeceğiz- dedi...  Ama bugün bizi halk otobüsleriyle aynı seviyeye çekip... Ayda 500 liraya çırak çıkarmaya çalışıyor... Raylı sistemin zararına bizi ortak etmeye çalışıyor" Sadece Yılmaz almıyordu minibüsçülerden nasibini... Bakan Demir, AK Parti milletvekilleri... "Hepsi de mağdur olmayacaksınız diye söz verdiler, neredeler?" sitemini eklemeyi unutmuyorlardı... İktidara kızıyorlardı ama muhalefete de bir o kadar yüklendiler... "Yüzlerce kişi, aileleriyle binler yapar... Burada haklarını, hukuklarını aramaya çalışıyorlar... Muhalefet partilerinden bir Allah'ın kulu olmaz mı burada... Hadi milletvekilleri Ankara'da... İl başkanları nerede? Onların bu mücadelede bizim yanımızda bulunmaları, durmaları gerekmez mi?"
***
        
Minibüsçülerin kafası çok karışık... Sorun ötelense de…  Hoşgörü içinde uzlaşma olmazsa...  Samsun çok gergin günler yaşayacak...  Bundan en büyük zararı Samsunlular görecek hiç kuşku yok ki? Ama herkesin kafasını karıştıran bir başka konu da... Bugün uygulamaya girecek olan Raylı ve aktarmalı ücretler...  10 duraktan az ve fazla olarak iki kategori ücretlendirme var... Nasıl hesaplanacak merak ediyorum...  Galiba... "Merkezden Fakülte'ye giderken 11'inci durakta binenler... Fakülte'den şehre giderken 11'inci duraktan sonra binenler..." diye ayrım yapmak istediler...  Ama 10 durak diyerek kafaları karıştırdılar...  Aktarmaların hesabı ayrı bir dert! Onlar da çözülür elbet! Ama gerçek olan şu ki;  Aracınız yoksa Samsun'da yaşamanın bedeli artık biraz daha pahalı! Eeeee… Başkan Yılmaz'ın yeni felsefesi de bu demek ki; "Parası olmayan köyüne!"

/Erdem EROL
13.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder