21 Kasım 2015 Cumartesi

Şiddet Kenti Samsun

Yıllar önce bir Tıp Kongresinde dinlemiştim. Bir kentte ne kadar çok AVM varsa, o kadar çok şiddet vardır. Bir kentte ne kadar çok Fast-food mekânı varsa, o kadar çok şiddet vardır. Bir kentte ne kadar çok yoksulluk varsa, o kentte kadar çok şiddet vardır. Bir kentte ne kadar çok adaletsizlik, sosyal dışlanma, işsizlik, düşük ücretle çalışma, varsa o kentte o kadar çok şiddet vardır.

Aslında anlatıcı,  bir kent ne kadar çok vahşi piyasa şartlarına teslim edilmişse, şiddet o kadar artarı anlatmaktaydı. On yıldır bu kentte, çocuklarımızı büyüttüğümüz bu kentte, alın teri ile hayatımızı kazandığımız bu kentte uygulanan ekonomik ve toplumsal politikaların şiddeti arttırdığı her alanda söyledim. Bir başka havayı yaşıyordu kent. Sesimiz bir fısıltıyı geçmedi. Onlarca yazı, panel, toplandı dokümanı var elde. Ama yaşamlar yok oluyor, Ne anlamı var bunların.

Samsun’da şiddetin, intiharın, depresyon olgularının arttığı bir süreci yaşıyoruz.  Toplumsal dinamiklerinin Samsun’da ruh Sağlığını bozduğu sosyolojik bir krizin eşiğinde olan bir kentte, kamu yönetimsel tercihlerin hala yanlış iktisadi modellerle yönlendirilmesi, sorgulanması gereken bir süreçtir.

1-TBMM Şiddet Komisyonu Raporu 2008 yılında birçok parametrede Şiddette Samsun’u birinci il ilan ederken, maalesef Samsun kamu yönetimi Marka Yolculuğu gibi iktisadi olarak boşlukta duran projelere yönelmiş, sosyolojik ve psikolojik çalışmalar ve gruplar başlatılamamıştır.  Samsun bu konuda bilimsel çalışma yapmaya zorunludur.

2-İntihar girişiminde bulunan ve yaşama devam tüm bireylerin sosyolojik ve psikolojik incelenmesi yapılmalı ve destek programları oluşturulmalıdır.

3- Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde Psikolojik Danışma Destek ve Eğitim Merkezi oluşturulmalı ve etkin çalışmalar yapmalıdır. Devlet İstatistik Enstitüsü 2003 yılı verilerine göre Türkiye’de 2.705 intihar vakası tespit edilmiştir. Sayısal olarak bakarsak Türkiye’de her 3,5 saatte bir “1” intihar gerçekleşmektedir. Samsun 2009–2010 intihar ölümleri 55 civarındadır. Böyle bakıldığında aslında intiharın sosyal bir problem olduğu açıkça görülmektedir. İntihar “bireyin duygusal, ruhsal ya da sosyal sebeplerin etkisiyle kendi hayatına son vermesi olarak tanımlanmaktadır

4-Günümüzde ruh sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Ruh sağlığı ile ilgili sorunlar sık görülmeleri, yeti kaybı ile sonuçlanabilmeleri ve ekonomik kayıplara neden olabilmeleri nedeniyle toplumsal açıdan büyük bir öneme sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre küresel düzeyde hastalık yükünün % 12,3’ünün ruh sağlığı ile ilgili sorunlar oluşturmaktadır. Türkiye'de de saha araştırmaları ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlığının % 20 dolayında olduğuna işaret etmektedir. Ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetlerine entegrasyonunda yaşanan sorunlar aşılmalı ve bu konuda çok hızlı eğitim programları uygulanmalıdır.

5-Samsunda gençler arasında intihar düşüncesi yaygındır. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü projeler geliştirmelidir.

6-İntihar eğiliminin başlıca sebeplerinin 30 yaş sonrası işsizlik ve göç, yoksulluk ve şehir hayatına ayak uyduramama gibi olguların oluşturduğunu Samsun için belirgindir.     

7-Samsun’da son 10 yılda yaşanan ekonomik krizlerle birlikte, işsizliğin boyutları giderek artmış ve sonuçları bakımından işsizlik sadece ekonomik bir problem olmaktan çıkarak öncelikle sosyal bir problem kimliği kazanmıştır.  Ekonomik kaynaklı nedenleri bir arada değerlendirdiğimiz takdirde (Geçim zorluğu ve Ticari başarısızlık), intihar nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

8-Ruh sağlığı koruyucu çalışmalarına öncülük edilmelidir.

9- İntihar Önlenebilen halk sağlığı sorunudur.  Soruna çok disiplinli bir çalışmayla, özellikle planlı bir ruh sağlığı politikası ile yaklaşılması gerekmektedir.

10-Kente uygulanan yanlış ekonomik politikalar ve kriz ile birlikte işsizliğin boyutlarının giderek arttığı, geçim zorluğu ve ticari başarısızlıkların intihar nedenleri arasında olduğu gerçeği göz önünde tutulmalıdır.

/Cem ŞAHAN
21.11.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder