14 Kasım 2015 Cumartesi

Gülsan Sanayinin Taşınma Meselesi

Bizim çocukluk yıllarımızda Samsun’da sanayi sitesi yoktu. Oto tamircileri, kaportacılar gibi dükkanların çoğu şehir içlerindeki binaların alt katındaydı. Köyden kente göçtüğümüz yıl bir süre çıraklık ettiğim İbrahim Usta’nın kaportacı dükkanı ile Abimin çıraklık ettiği Adalar Mermer gümrükteki Sarı Mağazaların yanındaki sokaktaydı. Atölye ve dükkanların şehir içinde bulunması hem kötü bir görüntü oluşturuyordu, hem de trafiği olumsuz etkiliyordu. Önce eski sanayi kuruldu. Bir çok dükkan oraya taşındı ama büyüyen Samsun’un ihtiyacını karşılamayacağı anlaşılınca Gülsan Sanayi sitesinin de kurulması kaçınılmaz olmuştu.

Her iki sanayi sitesi de zamanla şehrin göbeğinde kaldı. Kirazlıktaki Organize Sanayi Bölgesinin çevresinde kurulan üç sanayi sitesinin şehri rahatlatacağı düşünülmüştü ama bu üç site de beklenen ilgiyi görmedi. Muzaffer Önder’in Belediye Başkanı olduğu dönemde Gülsan ve Eski Sanayinin Kirazlığa taşınması planlanmıştı. Muammer Güler Samsun Valisiyken ben de Ekonomi Gazetesi Dünya’nın Bölge Temsilcisiydim. Vali Bey, sanayi sitelerinin taşınması ile ilgili tartışmaların yapıldığı günlerde, bu konuda ne düşündüğümü sormuştu. Doğru bir karar olduğunu söylemiştim o zaman. Hala öyle düşünüyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da başkanlığının ilk yılından itibaren, şehir içinde kalan bu iki sanayi sitesini başka bir yere taşımak istiyordu. Esnafın Kırazlığa taşınmaya sıcak bakmadığını anlayan Başkan, Toybelen’de bir alan bile oluşturmuştu. Yeni adliyeye yakın olması nedeniyle Başkan, Gülsan ve Eski Sanayi taşındıktan sonra boşalacak olan o alanda, adli hizmet verecek bürolardan oluşacak bir iş merkezi kurmayı planlıyordu. Yusuf Ziya Yılmaz hala aynı fikirde mi bilmem ama o bölge için Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in de planları var. Osman Genç o bölge için kapsamlı bir proje hazırlamıştı.

Osman Genç’in ‘‘Prestij Projem’’ dediği o projeye çok güvendiğini biliyoruz. Tekkeköy’de yapımı hızla devam eden yeni stadın tamamlanmasından sonra 19 Mayıs Stadının yıkılmasıyla birlikte önce Gülsan'daki, sonrada eski sanayideki dükkanların yıkılacağı anlaşılıyor. Büyükşehir Belediyesi Toybelen’le bağlantılı olacak şekilde Sarıışık mevkiinde yeni sanayi alanı oluşturmayı planlıyor. Kirazlığa taşınmayı kabullenmeyen sanayi esnafı Sarıışık’a gitmeye sıcak bakar mı? Pek sanmam.

Ve fakat. Sanayinin de başka bir yere taşınması fikrini doğru buluyorum. Samsun’u yönetenleri önümüzdeki süreçte çözüm bekleyen iki sorun bekliyor. Öyle anlaşılıyor ki, hem Gülsan'daki alanın yeniden düzenlenmesi, hem de yeni sanayinin taşınacağı alanın nasıl değerlendirileceği ile ilgili tartışmalar yeni bir sorunun oluşmasına neden olacak. Aynı zamanda bu sorunların çözümü için ortak aklın oluşturulmasına ihtiyaç duyulacak. Umarım Samsun sonunda sehrin beklediği o ortak aklı üretmeyi başarabilir.

/Ragıp GÖKER
14.11.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder