9 Nisan 2015 Perşembe

Çarşamba Da Ne Var?

Çarşamba'da piyano var mıdır ya da Fagot, klarnet, hadi çıtayı biraz indirelim, cümbüş var mıdır?  Çarşamba'da Tiyatro var mıdır? Ya da Tiyatro sanatçısı? Öğretmeni olmaktan gurur duyduğum Sadi Celil dışında sinema sanatçısı var mıdır?  Çarşamba'da ressam var mıdır? Çarşamba'da alanında isim yapmış bir bilim insanı var mıdır?  Çarşamba'da müzik alanında ülke ölçeğinde tanınan ses sanatçısı var mıdır? Yazarı? Şairi? Spikeri?
***

Kitapçı var mıdır Çarşamba'da? Kaç günlük gazete satılmaktadır 100.000 nüfuslu bu koca köyde?  Kaç aboneli kültür, sanat dergisi? Yerel gazetesi var mıdır?  Kütüphanesi var mıdır? Kaç kişi girer çıkar istatistik bir verisi var mıdır?
***

Meslek örgütleri var mıdır? Sivil toplum örgütleri?-tarikat ve cemaatlerin şakirt devşirme örgütleri dışında- Sinema salonları var mıdır?  Ya da sinema meraklısı?  Çarşambada herhangi bir alanda düzenli yapılan kültürel etkinlik var mıdır?
****

Çarşamba'da gelen konuklara buda "bizim yöreselimiz diyeceğimiz" bir tabak yemek yedireceğimiz bir aş evimiz var mıdır?-sakın pidemiz demeyin gülerler- "Galli, buzlu" limonatamızı ikram edeceğimiz bir büfe? Gelen konuklarınız Briç oynamak isterlerse, oturup eğleneceğiniz bir lokaliniz var mıdır? Hadi  bir kahvehanede otururuz  peki Briç bilen var mıdır Çarşamba’da?
***

Anadolu kent ve kasabalarının alamet-i farikası olan Şehir kulübü var mıdır? Üniversite öğrencilerinin dans edip, stres atacakları, diskotek var mıdır? Bu gençlerin sevgilileri ile gezip dolaşacakları, bulvarları var mıdır Çarşamba’da?
***

Kaç öğrenci yurdu vardır Çarşamba’da? Yurdun değişik kentlerinde okuyan Çarşambalı gençlere hizmet veren kaç ÇARŞAMBA ÖĞRENCİ YURDU tabelası vardır? Kaç genç kızı vardır bu kentin? Kaç delikanlısı? Bu gençlere "haliniz nicedir?" diyen yerel yöneticisi var mıdır Çarşamba’nın?
***

Kentlerin ömrü kültürleri ve kültürel mirasları kadardır. Sekiz köşeli kasket ve yumurta topuk kunduranın ötesinde "buda bizimimiz"? Çarşamba’da tarihi eser var mıdır? Hadi bırakın "TARİHİ" sini ESER var mıdır?  Tüm bunları koyun bir kenara; Çarşamba’da sokak çeşmesi var mıdır?
***

Bazı zamanlar içimden:"ulan iyi ki Çarşambayı sel almış" diyorum yoksa bu Dünyada varlığımız yokluğumuz bilinmeyecekti. Bu yazımızda yoklarımızı sıraladık, meraklıları için gelecek yazımızda VAR’larımızı yazarız.

/Cemil BİÇER
09.04.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder