7 Ocak 2010 Perşembe

Samsun'da Kral Olmak


Türkiye'de böyle...  Samsun'da da! Seçilen kendini, seçildiği süre içinde 'Kral' zannediyor... O kralın döneminde yapılan yanlışların faturasını da teba (!) ödüyor! Hem de kendi kararı olmadan!
***

Gazeteciler Cemiyeti binası yapımı için çalışma başlatıldığında ortaya fikirler çıktı... Kimi 3 katlı bir bina, kimi 5 katlı bir bina fikri savundu.  Karşı çıktım... "Bu bina, bizim dönemimizi aşacak bir çalışma... Dolayısıyla ortaya çıkacak tablo ve oluşabilecek sorunlar sadece bizi bağlamaz... Bu camiadaki tüm gazetecileri, hatta daha sonra bu mesleğe girecek insanları da etkiler... O nedenle, meslekteki tecrübeli isimleri, gazetelerin yöneticilerini, eski cemiyet yöneticilerini toplayıp, orada tartışalım... Herkes faturaya ortak olsun" demiştim...  Arkadaşlar karşı çıktı...  "Bizi niye seçtiler... Bizi seçtilerse kimseye sormamıza gerek yok! 3 yıl boyunca biz yöneteceğiz!" buyurdular... Yani 3 yıl kral biziz... Biz ne dersek o olacak... Yönetim yetkimizi niye paylaşalım fikrini savundular... Tıpkı şehir yönetiminde olduğu gibi!
***

Bizden bir örnek anlattım...  Ama bu şehirde çok yaygın... Bakın, Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi yaparken... Halka bilgilendirmedi... Güzergâhını anlatmadı...  Borçlanma miktarını açıklamadı... Şehri ikiye böleceğini söylemedi...  "Kral benim yaparım" dedi... Yaptı!  Şimdi her kesimden tepkiler yükseliyor...
***

Oysa Samsun'un bugününü, yarınını hatta yıllar sonrasındaki çocuklarımızı ilgilendirecek böylesi bir konuda, fikir alması gerekmez miydi? Katılımcı demokrasilerde bu böyledir... Halkın yaşamını, hayat tarzını etkileyecek konular, referandumlarla halka sorulur... Halk, "Yapın" derse yapılır... "Yapmayın" derse yapılmaz!
***

Bugün şehrin önünde yeni bir konu var...  DLH önündeki alan...  Otel yapılacak... Yarın bir gün, doğa olaylarıyla belki de Samsun'da denize girilebilecek tek alan... Birilerinin yapacağı otelin özel plajı olacak! Ama kimse yapalım mı, yapmayalım mı diye Samsunluya sormuyor! Şahin’in dediği gibi, "Emme basma tulumba gibi hareket eden" belediye meclis üyelerinin... İl genel meclisi üyelerinin kararıyla halkın ortak alanı birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor...  Yeni bir Yelken Kulüp yaratılmaya çalışılıyor... Samsunluya sormadan...  Samsunlunun ortak malı satılıyor! Üstelik tulumbaların hareketiyle! Yazıktır...  Ayıptır... Günahtır!

 /Erdem EROL
07.01.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder