30 Mart 2010 Salı

Gerçeğiyle Yüzleşen Kent -I




Bir kent düşünün ki, ülkenin en bereketli iki ovasının arasında yer alsın. Bir kent düşünün ki, ülkenin en önemli iki nehri o ovayı sulamak için hazır beklesin. Ve yine bir kent düşünün ki, bu koca ülkenin hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşımının dördüne de aynı anda sahip üç kentinden birisi olsun. Ve yine bir kent düşünün ki, önünde her şeyi almaya hazır devasa bir çanak arkasında ise her şeyi üretmeye muktedir bir büyük coğrafya olsun ve o kent hala ülke içi kentler sıralamasında otuzuncu sıralarda bulunsun.

Bu ülkede böyle bir kent vardır ve bu kentin adı Samsun’dur.

Uzun zamandan beri “iyimserlikle kötümserlik, moralsizlikle hayalperestlik” arasında bocalayan bu kent nihayet kendi gerçekleriyle yüzleşmeye başladı. Tanrı’nın bahşettikleriyle kulların heba ettiklerinin mukayesesi bu kentin eski şaşaalı günlerini yeniden yakalaması ve fersah fersah geçmesi için bir şans. Kent son dönemlerde bu şansını kullanmaya ve geleceğe yönelik doğru ve umut verici adımlar atmaya başladı.

Tütün üretiminin ve ona dayalı sigara sanayinin devreden çıkmasıyla önce köyleri boşalan sonra da kentlileri işsiz kalan Samsun ne yazık ki o ara dönemde sanayileşmeyi de yeterince organize edemedi. Bunda Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nin parsel tahsisinde ve sanayici(ya da sanayici olmayanların) seçiminde yapılan hatanın büyük rolü var.

Kentin ve TSO’nun yeni yöneticileri geçmişin hatasından yeterli dersi çıkartmış bulunuyorlar. Kurulma aşamasındaki Gıda Organize Sanayi Bölgesinde bu hatalardan oldukça arınıldığı gözleniyor. Gıda Organize Sanayi Bölgesi bir ilk olacak. 450 dönümlük bir alanda başladı çalışmalar, şu anda 650 dönüme ulaştı. Tahsisler hızla ilerliyor. Bürokrasinin ufak tefek formaliteleri aşılırsa birkaç ay içinde ihale safhasına geçilecek. 

Kavak Organize Sanayi Bölgesi’nin yol ve elektrik sorunu da son bir yıl içinde çözüldü. Havza Organize Sanayi Bölgesi için yer tahsisi yapıldı. Tahsis aşındı ama şimdilik beklemede. Doğrusu da bu. Henüz Merkez, Bafra ve Kavak Organize Sanayi Bölgelerinin sorunlarını çözmeden Havza’da organize sanayi bölgesi kurmaya kalkmak maceradan ve savurganlıktan başka bir anlam taşımaz.

Samsun’da çözüm bekleyen ve mutlaka çözülmesi gereken bir diğer konu da Merkez Organize Sanayi Bölgesinin hemen bitişiğinde yer alan ve yan yana dizilmiş bulunan Örnek, Ondokuz Mayıs ve İlkadım Sanayi Sitelerinin altyapı sorunlarının giderilmesi ve buraların yeniden planlanıp yeniden yapılandırılmasıdır. Bu konu da bir süreden beri kent gündemine şimdilik alt sıralardan olsa da girmiş bulunuyor. Gündeme girmesi bile sevindirici. Zira çözüme giden yol gündeme girmekten geçiyor.

Samsun halkı ve kent yöneticileri son zamanlarda kent gerçekleriyle daha bir cesaretle yüzleşiyor. Doğal olarak da “söylemden eyleme, kavgadan barışa, ayrılıktan birliğe” giden adımlar güçleniyor. Samsun bunu başarabildiği oranda ileriye gidecektir.

Kısmet olursa, konuya bir iki gün daha devam edeceğiz.
 /Osman KARA
30.03.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder