3 Ocak 2009 Cumartesi

Evet Köy Değil

Samsun Merkezi artık trafik yükünü kaldırabilecek gibi değildir.. Şehri yönetenlere her seferinde boş ve bakir alanlara doğru şehri yeniden planlamak, bu planlamalarda ise otopark projelerini unutmamak gerektiğini hatırlatıyoruz..

Resmi kurumlarda dahil olma üzere, belirli büyüklükteki işletmelerin şehirden uzak ve ulaşımı kolay merkezler oluşturmalarının gerekliliğini birkaç kez konu ettim. 

Ancak bunu yaparken örneğin, sebze ve meyve hali için, gıda borsası için ya da balık hali için seçilecek yerlerin vatandaşın ulaşımına kolay hale getirilmesi gerektiğini de vurguluyoruz.. Nerede planlarsan planla, insan sirkülasyonunu gözden kaçırma..

“Bu güne kadar neredeydiniz bunları yazmak için?” sorusu için bu şehirde olup bitenlere maç seyretmek kadar kıymet verecek bir ilgiye sahip olmak gerekiyor..

Bu gün kadar neredeydin diye soracağına bu güne kadar neler yazmışım bir baksaydın keşke..

Şehrin gelişmesi ve genişleyebilmesi için yeni yerleşim yerleri, yeni ticari merkezler planlamak ve bunu yaparken şehrin on yıl, yirmi yıl, hatta elli yıl sonrasını düşünmek gerektiği artık bilimsel bir gerçek olmuştur..

Hangi gelişmiş ilde borsa, hal, otogar çevresi insandan soyutlanarak planlanmaktadır? Sadece hal değil, sadece otogar değil aynı zamanda bu tesislerin çevre ile bağlantılarını da düşünmek gerekiyor.. Ben yaptım oldu ile en fazla günü kurtarırsın.. Bu şehir düz ovaya doğru değil de neden dağa, yamaca doğru genişletiliyor.. Hadi genişliyor, ona da razıyım; neden insan unsurundan soyutlanarak oluyor bunlar.. Zamanla o da olur inşallah diyorsan, peki, bekleyelim o zaman.. Ancak o güne kadar otogar kapısına kilit vurursa şaşırmayalım olur mu?

Şehrin merkezinde otogarın yerine yapılacak otele tabi ki ihtiyaç var.. Şehri otelsiz bırakan zihniyetin vebalini bana yıkacağına neden bu şehir otelsiz kaldı onu sorgulasana.. Etkinlikten organizasyondan vazgeçtik Cumhurbaşkanı’nı ağırlayacak bir tesis yok şehrimizde.. Bu olup bitenlerden kimler sorumlu ise bu şehrin geleceğini kimler düşünmüyorsa ve bu şehrin geleceğine kimler ipotek koyuyorlarsa hep beraber onları eleştirelim..

Bu arada haklı olduğum noktaların olduğunu söylüyorsun, onları da yazsaydın keşke; daha objektif olurdun hiç olmazsa..

03.01.2009
/Recep YAZGAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder