17 Şubat 2010 Çarşamba

Samsun’dan İyi Ve Kötü Haberler


Samsun Karadeniz’in en büyük ili ve tek Büyükşehir belediyesi. Bu kentte iyi haberlerle kötü haberler iç içe geçmiş vaziyette. Ama kimileri sadece iyileri, kimileri de sadece kötüleri görüyor; her ikisini bir arada gören pek kimse yok.
 Samsun’a “iyimser gözle” bakanların başında milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileriyle iktidar partisine mensup siyasetçiler geliyorlar. İktidar kanadına sorarsanız “Samsun son yedi yılda altın devrini” yaşıyor. Bu söylemi son olarak Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir dile getirdi. Samsun’un AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz geçenlerde “en büyük arzum Samsun’u küçük İstanbul yapmak” dedi. Hâlbuki AK Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç, uzun zamandır “Samsun’un Karadeniz’in İstanbul’u” olduğunu iddia ediyordu. Başkan Yılmaz’ın açıklaması kafaları karıştırdı. Samsun AK Parti’nin yedi yıllık iktidarında “küçük İstanbul” olmamış mıydı? Yusuf Ziya Yılmaz’ın bundan sonraki dört yıllık başkanlık dönemimde mi “küçük İstanbul” olacaktı? Kim kimi yalanlıyordu? Bu pek anlaşılmadı, üzerinde de pek durulmadı.

AK Partili Belediye Başkanı’nın AK Parti Grup Başkanvekili’ni yalanlayıp yalanlamadığı pek anlaşılamadı ama İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) yaptırdığı araştırma “Samsun son yedi yıldır altın çağını yaşıyor” diyen AK Partilileri açmaza düşürdü. İSMMMO, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi(ADNKS) ile güncellediği verilerden yola çıkarak “işgücü ve istihdam” konulu bir araştırma yaptırıyor ve sonuçları “Türkiye’nin Sıkışan Kentleri” başlıklı bir raporla açıklıyor. Bu rapora göre işgücü ve istihdam olarak Türkiye’de kan kaybeden 20 ilin arasında AK Partili siyasetçilerin “altın devrini” yaşadığını öne sürdükleri “Türkiye’nin küçük İstanbul’u” Samsun da var. 

Samsun kan kaybediyor ama iktidar siyasetçileri bunu hem kendileri görmüyorlar hem de halktan gizliyorlar. Fakat işin daha da garibi, Samsun muhalefeti de, konuyla doğrudan ilgili meslek odaları da bu rapora hiç değinmiyorlar. Tam bir sessizlik hüküm sürüyor. Rakamlar karşısında iktidarın suskunluğunu anlamak mümkün ama muhalefetinin sessizliğine bir anlam vermek imkânsız. Muhalefet acaba olayların farkında mı değil, yoksa iktidarla ve özellikle de yerel yönetimlerle “iyi ilişkilerinin(!)” bozulmasından mı çekinmektedir? Yoksa kendileri de iktidara gelseler bir şeyi değiştiremeyeceklerini düşündükleri için mi suskunlar? Bu da bilinmiyor.

Muhalefet deyince aklımıza öncelikle TBMM’nde temsil edilen CHP ve MHP geliyor. CHP hafta sonlarını Samsun Milletvekili ve Parti MYK Üyesi Suat Binici’nin “tek adamlığı ve tek seçiciliği” ile kotarılan ilçe kongreleriyle geçiriyor.

Milliyetçi Hareket Partisi ise Samsun İl Genel Meclisi’nin “yaramaz çocuğu” Sabri Aslan’ı yargılamakla meşgul. Sabri Arslan Termeli.14-15 yaşından beri Ülkücü ya da siyasi planda söylemek gerekirse MHP’li. 29 Mart 2009’da da Terme’den İl Genel Meclisi’ne birinci sıradan aday gösterildi ve daha bir yılını doldurmadan “kesin ihraç” istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Suçu da “izinsiz konuşmak ve il yöneticilerini eleştirmek!”. Sabri Arslan savunmasını geçen hafta içinde verdi, kararın da bu hafta içinde çıkması bekleniyor. Genel kanı Sabri Arslan’ın ihraç edileceği yönünde. Karar beklendiği gibi çıkarsa bu Samsun’da ve MHP’de bir ilk olacak.

Eğer okuyucular ilgi gösterirseler, Samsun’da iyiler ve kötülere sık sık döneceğiz ve Samsun dışındaki Samsun’lu ve Samsun dostu okuyucularımıza buradan daha ayrıntılı bilgiler aktaracağız.
/Osman KARA
17.02.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder