25 Şubat 2010 Perşembe

Samsun Üretiyor

Samsun'da üretim yapan üreticilerimiz ürettikleri ürünleri Dünyanın 124 ülkesine (2009 sonu itibariyle)  ihraç ediyor, katma değer yaratıyorlar.Son zamanlarda ihracat tutarlarımız düşse de ihracat gerçekleştirilen ülke sayılarımız ve ürün miktarlarımız gitgide artıyor.Dış ticarette yelpazeyi genişletme yolunda ciddi bir mesafe alan üreticilerimiz aynı performansı maalesef Samsun'da gösteremiyorlar!...

Ürünlerin vatandaşlarımız ile başlıca buluşma noktası olan marketlerin küresel yapıya bürünmüş olması, yüksek raf ve reklâmasyon maliyetleri özlenen buluşmayı engelliyor.Zaman zaman Samsun'da/Türkiye'de ürün ve hizmet üretmeye çalışmanın zorluklarını, olumsuzluklarını(!) köşemden sizlere aktarmaya çalışıyorum.Bilgi toplumu olamadan üretimde başarının ve rekabet üstünlüğünün yakalanmasının çok zor olduğunu henüz görememiş ve en az üretim kadar önemli olan satış/pazarlamanın varlığını kavrayamamış bizler…

Evet değerli okurlar, fazla detaya girmek istemiyorum.

Zira yazının özünden uzaklaşmış oluyorum.Samsun Ticaret ve Sanayi Odası hazırlığını altı aydan bu yana yürütmekte olduğu "Samsun Üretiyor Dünya'da 113 Ülke Tüketiyor. Ya Biz?" kampanyasının başlangıcını Cumartesi günü gerçekleştirdi.

Konusu "Samsun'da üretilen ürünlerin Samsunlu vatandaşlarımıza tanıtımı ve onlarla buluşturulması" olan kampanyaya tüm üreticilerimizin, yöneticilerimizin, bürokrasimizin ve vatandaşlarımızın katkı koyması gerekiyor. Sevgili köşe yazarı Erdem EROL arkadaşımın da belirttiği üzere özünde bir nevi "Yerli Malı Haftası", "Made in Gaziantep" ile örtüşen bir çalışma olan bu kampanyanın başarılı olabilmesi sadece STSO Yönetimine değil tüm Samsunlulara bağlı.

Kampanyanın uzun soluklu yürütülmesi, dönem dönem kamuoyunda gündeme getirilmesi, sosyal ve kültürel aktiviteler ile desteklenerek hedef kitleye ulaşabilmesini önemsiyorum. Yerelden globale açılabileceği gerçeğini görebilmiş, üreticisiyle tüketicisiyle, yöneticisiyle gelişmiş bir Samsun hedefinde bir bütün olmayı başarabilmiş bir Samsun ve Türkiye temennisi ile.

Sevgi ve saygı ile…
25.02.2010
/Kadir GÜRKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder