20 Ekim 2015 Salı

Tekkeköy Sanayi Bölgeleri Ve Kavak Yolu


Kızılırmak havzasındaki Bafra Ovası ve Yeşilırmak havzasındaki Çarşamba Ovası’nın yanında Ladik ve Vezirköprü ovaları ile bir tarım kentidir Samsun! Yer şekillerin nispeten sadeliği ile Karadeniz’in Anadolu’ya açılan kapısıdır Samsun! Bölgenin tam ortasında bulunması ve hizmet sektörünün gelişmişliği ile Karadeniz’in kalbidir Samsun! Tarihi ve kültürü ile kadim bir şehirdir Samsun! Yeşili, mavisi, denizi ve kilometrelerce uzanan kumsalı ile bir cennet beldedir Samsun! İstiklâl meşalesinin ateşlendiği bir güneştir Samsun!  Kısacası kendine has özellikleri ve kendine has konumu ile özel bir medeniyet merkezidir Samsun!

Sanayi bir memleketin lokomotifi demektir. En başta iş demektir, aş demektir, ekmek demektir! Sanayisiz bir kentin varlığı öne çıkan başka faktörleri yoksa bir önem arz etmez! Dolayısıyla sanayi bölgeleri bir kent için yaşamsal değerdedir. Ancak sanayi alanları ve organize sanayi bölgeleri kurulmadan önce çevre ve şehircilik, kültür ve turizm, sağlık ve ulaşım gibi konular üzerinde derinlemesine yapılan tahliller eşliğinde bugün ve yarın da dikkate alınarak bir plan ve program çerçevesinde adımlar atılması gerekmektedir. Çarpık kentleşmede olduğu gibi çarpık sanayileşme de temel bir şehirleşme sorunudur.

Samsun’da sanayisi nasıl bir fizibilite ve etüt çalışmasının ürünü ise Tekkeköy’ün cânım sahili sanayi bölgelerine terkedilmiştir. Bir zamanların karpuz tarlaları ve kumsalla kaplı olan sahilleri bugün sanayi bölgelerine kurban edilmiş; çevre ve insan sağlığı açısından potansiyel bir tehdit unsuru haline dönüşmüştür! Oysa sanayi bölgelerinin ve organize sanayi bölgesinin Kavak Yolu üzerinde uygun bir alanda kurulmasının ya da oraya taşınmasının şehircilik, çevre, medeniyet, ulaşım ve sağlık açısından çok daha uygun olduğu ortadadır.  Samsun’un çoğunluğunun da aynı düşünce ve istekte olduğu kanaatindeyim. Zararın neresinden dönülürse kârdır mantığı ile siyasilerin ve yetkililerin bu olaya bir an önce el atması Türkiye’nin bu güzide şehrine yapılacak en büyük iyilik olacaktır!

Bilinmelidir ki Samsun bizim mülkümüz değil, emanetimizdir. Emanete de sadakat gerek…
***

Adını 1250 ilâ 1330 yılları arasında yaşayan Şeyh Yusuf Zeynüddin’in kurduğu tekkeden alan Tekkeköy’ün tarihi M.Ö. 60.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. İlk yerleşim Çınarcık ve Fındıcak vadilerinin kesiştiği alanda ve mağaralarda olmuştur. Eski Taş Devri, Orta Taş Devri ve Eski Tunç Devrine ait kalıntılar bulunmuştur. Buluntuları sırası ile Hitit, Frig, Pontus ve daha sonraki döneme ait medeniyetler izlemiştir. Tarihi alan Tekkeköy Mağaraları ve Arkeoloji Vadisi adıyla açık ve kapalı müze şeklinde ziyaretçilerini beklemektedir. Gerek insanlık tarihi ve gerekse kendi tarihimiz açısından büyük önem arz eden tarihi vadinin hak ettiği şekilde korunması gerekmektedir.

Çarşamba Ovası’nın batı yakasında kurulan ilçede Şeyh Yusuf Zeynüddin Camisi ve Türbesi, Çınaralan Camii, Altınkaya Kilisesi ve Yel Değirmeni diğer tarihi yapılar arasında yer almaktadır.
***

Diğer taraftan Samsun’un ovalarının ve tarım alanlarının amacı dışında kullanılması veya betonlaştırılması ayrıca acilen çözüm bekleyen millî meseleler arasında yer almaktadır. Haftaya 29 Ekim ve Cumhuriyet’e Çıkan Yol başlıklı yazıda görüşmek ümidiyle…

/Tahsin ÇAYIROĞLU
20.10.2015
http://www.hedefhalk.com/tekkekoy-sanayi-bolgeleri-ve-kavak-yolu-603977yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder