26 Nisan 2009 Pazar

Samsun Ve Marka


Seçim de bitti ama Başbakan İstanbul'da Samsun için yine marka şehir betimlemesinde bulundu. Başbakan Erdoğan, Karadeniz sahilinde en önemli marka şehir olmak üzere öne çıkan şehir Samsun´dur dedi. 


  Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) sordum, marka nedir? diye.

TPE yanıt verdi: Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Yine sordum: Siz de markalanmış şehir var mı?  TPE sustu... Çıtı çıkmadı!

*

Beyaz eşya denilence akla Arçelik, Vestel, Bosh gelir mesela... Otomobil denilince; Mercedes, Renault, Tofaş, Wolswagen... Takım elbisede Beymen, Altınyıldız... Ama hepsinin görüyorsunuz ki bir kategorisi var!

Şehir denilince herkesin aklına yaşadığı kent gelir!  Büyükşehir denilince; Önce İstanbul! Ankara, İzmir!  Ama tekstil denilince... Düne kadar Denizli akıllarda belirirdi... Gemiyse kategori Tuzla! Pastırma ve sucuk olunca iş, Kayseri.  Bürokrasi zikredilince Ankara... Medya denilince İstanbul! Patates akla gelirse ille de Nevşehir! Karpuz'da Adana ve Diyarbakır. Şeftali Bursa... Kavun, Manisa Kırkağaç! Turizm denilince Antalya! Hamsi'de ise tüm Karadeniz! Fındık'ta Giresun!

...

*

Marka denilince bir şeylerin öne çıkmış olması lazım! Şimdi Samsun marka şehir olunca hangi özelliği ile öne çıkacak? Yoksa Karadeniz denince akla Samsun gelmesi kadar doğal bir şey yok! Gerçi onu da kaybediyor ama...

Bu şehrin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve siyasetçileri Samsun'un hangi konuda marka olacağını bir zahmet Başbakan'a sormalı!

Bu markalaşma hareketi sonunda Samsun denilince akla ne gelecek? Sanayisi mi, tarımı mı, ticareti mi?

*

Yok Karadeniz denilince akla Samsun gelecek deniliyorsa... O da biraz 'eşeğini kaybettirip, sonra buldurmaya' benzer. Çünkü Karadeniz'in bir tane Büyükşehir'i var... O da Samsun!

Samsun'a böylesine bir markalık biçmek... Samsun'un büyükşehir statüsünü korumak anlamına gelir ki...  Bunun da tercümesi; Samsun'a bir halt vermeyeceğiz!dir! Yapılana da markalaşma değil... Oyalama, uyutma denir!

İnanmıyorsanız TPE'ye sorun?

/ Erdem EROL
26.04.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder