11 Şubat 2014 Salı

Yan Gel Yat


Kentimize baktığımız da saymasını bile zor becereceğimiz miktarda AVM açıldı ve de açılmaya devam ediyor. Kentimizin cürümü nedir ki o kadar AVM açılmaya devam ediliyor?

Sadece tüketimi tetikleyen ve teşvik eden bu AVM ler, üretimle ilgili hiç bir kazanımı bize sunmuyor. Yıllarca emek verip üniversite bitiren gençlerimizi kasiyer ve hamaliye işlerinde hizmet sektör elemanı olarak, genel ekonomik sebepler neticesinde asgari ücrete bir ömür talim etmeye zorlaması ve sadece GÜNÜ KURTARMAK babından insan çalıştırmaya yönelik istihdam meydana getirmektedir. Bunun dışında üretime hiç bir katkısı olmayıp çoğunlukla ithal ürünleri pazarlayarak, tüketime doğru insanları yönlendirerek anlamsız harcamaları tetiklemektedir.

Ayrıca mahalle aralarındaki BAKKAL MEHMET amcaları, manav HÜSEYİN ağabeyleri ve ne acı ki artık pek yetişmeyen kasap ALİ dayıları zor duruma sokarak kapanmalarına yol açmaktadır. Devlete hiç bir yükü olmayıp sadece kendi ve komşularını ekonomik güçleri doğrultusunda ayakta kalmaya çalışan bu insanların komşularında değişik alışveriş kolaylıkları sağlayarak ayartıp müşteri yapan bu merkezler, bu insanların geleceğini de karartmaya başlamıştır. Veresiye kültürüyle sosyal bağlanmayı sağlamakta olan bu küçük işletmelerin yok olmasının da, sosyal dokuya da zarar verdiği açıktır.

Köylerdeki insanları HAYAT KOLAYLIĞI gerekçesiyle kentlere göç etmeye zorlayan ve NE ÜRETİRSEN ÜRET AÇ KALIRSIN mantığını zihinlere yerleştirerek, gerek mezot ve gerekse gübre ve tohumluk gibi girdilerin anormal fiyatlarla insanlara sağlanması sonucu, insanların kentlere göç ettirilerek NASIL OLSA BİR AYLIK VAR, birde RAHATLIK, AVM lerde  veya taşaron firmalarda da nasıl olsa bir hamaliye iş bulma mantığıyla sadece bir asgari ücret maaşına insanları mahkum derek ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRMA teşvikleri, ne yazık ki ekonomiye ileri zamanlarda kapanmaz yaralar açmaktadır.

AVM lerin gerekliliğine karşı olmaktan ziyade mevcut ekonomiye zarar vermeden ölçülü ve dengeli bir biçimde açılmaları sağlanmalı ve bunu yanısıra yatırım yapmak isteyenlere avm ile değil buraya mal temin eden üretim işletmelerinin açılmasına yönlendirilmesi gerekliliğini belirtmeye çalışıyorum. Aksi takdirde doğacak zararların tekrar normale dönüştürülmesi uzun yıllar alır. Kaybedecek vaktimiz artık yok. Zira erkenden tedbirlerin alınması kaybedilecek zamanı karşılar.
/Ahmet KÖKSAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder