Nihayet!.. Evet, nihayet Samsun Simidi... Marka
yolculuğuna çıkıyor... Ben, birkaç defa bu köşemde... Samsun Simidi ve Ekmeği
ile ilgili... Yazılar yazdım... Samsun Simidi’nin ve Ekmeği’nin... Gezip
gördüğüm ve gittiğim illerde... Tadını, lezzetini, şeklini bulamadım... O
yüzdendir ki Samsun Simidinin bir MARKA olarak... Tescillenmesini, patent
alınmasını önermiştim... Bu teklifim gecikmeli de olsa... Samsun Ticaret ve
Sanayi Odası’nca... Türk Patent Enstitüsüne müracaat edilerek... Patent
talebinde bulunulmuş...
Markalama için başvuru yapılan... Samsun Simidi’nin
özellikleri şöyle tarif ediliyor... “Samsun Simidi’nin mayası... Olabildiğince
azdır... Mayalama/fermantasyonu kısadır... Hamuru yarı sert olup... Pekmezle
karıştırılarak yapılmakta... (Burada pekmezler sayılmış -Üzüm, dut, elma, armut)
Bol miktarda susam kullanılmaktadır...”
Bu tarif, Samsun Simidi için... Yeterli midir
bilmem ama... Bu tarif ve özellikler üzerine... Samsun Simidi patent alacak... Samsun
Simidi için markalama başvurusuna... Altı ay boyunca itiraz yapılabilecek... Ürün
tescillendikten sonra... Samsun Simidi’nin üretiminde denetim yapılacak... Kanun
hükümlerine göre...
Samsun Ticaret veSanayi Odası Koordinatörlüğünde...
OMÜ’den, Fırıncılar Odası’ndan... Samsun Gıda Borsası’ndan ve Valiliğin... Gıda
Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden birer üye ile... Komisyon kurulacak ve
simidin üretim süreci... Denetlenecek... Demek oluyor ki... Simit fırınları
bundan böyle artık... Samsun Simidi diye ürettiği simidi... Kendi kriterlerine
göre değil de... Patent alınan kriterlere göre üretecekler... Öyle ya da böyle!..
Samsun Simidi’nin damak tadını ve lezzetini... Başka
yerde bulamazsınız... Bu konuda girişimde bulunan... Ticaret Odası
yetkililerini kutluyorum... Samsun’un neyi meşhur denildiğinde... En azından,
“Simidi” diyebileceğiz... Kalın Sağlıcakla.
/Mehmet
Hazinedar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder