Bafra ve Çarşamba gibi iki önemli ovaya sahip
Samsun’da bu dalda hala babadan kalma usullerle üretim yapıldığı, yetiştirilen
sebze ve meyvaların büyük çoğunluğu iç pazarlarda tüketiliyor…Samsun’dan dünya
pazarlarına sezme ihracı şansı yok mu? Olmaz olur mu.. Elbette var, ancak yeterli değil. Samsun tarım il müdürlüğünün verilerine göre,
dünyada sebze üretimi yaklaşık 842 milyon ton.. Türkiye’nin bu üretimden aldığı pay %3.1
civarındadır..
Türkiye’de, 2004 verilerine göre yaklaşık 900.000 hektar
alanda sebze üretimi yapılıyor.. Sebze üretiminin bölgeler itibarıyla
yığınlaşmasına bakıldığında Samsun, Antalya, Bursa, İzmir birinci derecede,
Balıkesir ve Aydın Bölgelerinde ikinci derece, Adana ve Ankara bölgelerinde
üçüncü derece yığınlaşma olduğu söylenebilir.
Samsun bölgemizde büyük ve küçük verimli ovaların
varlığı nedeniyle, sebzecilik yoğun olarak yapılan ve emek isteyen önemli bir
tarımsal faaliyettir. Samsun bölgemizde en çok ekilişi yapılan ürünler domates,
karpuz, biber, kavun, lahana, patlıcan, fasulye, marul, pırasa, ıspanak,
karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun ilinin toplam 40.864 ha sebze
ekilişinin V’sı yani 23.059 hektarını meyvesi yenen sebzeler oluşturur. Yaprağı
yenen sebzeler 10.653 hektarla Samsun ili sebze ekilişinin &’sını oluşturur.
Baklası yenen sebzeler 6.958 hektarla sebze ekilişinin ’sini oluşturur.
Samsun ilinde 2006 yılı verilerine göre yaklaşık
1.035.406 ton sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Samsun ili ihracatta
stratejik öneme sahip sebze çeşitleri üretiminde ve özellikle kışlık sebze
üretiminde en büyük paya sahiptir. Türkiye’de Samsun ili sebze üretimiyle
yıllar ve ürünler itibariyle 1. veya 6. sırada yer almıştır. Samsun lahana,
taze fasulye ve kabak üretiminde 1. sırada yer alırken, biber ve hıyar
üretiminde 2. sırada ve patlıcan üretiminde 6. sırada yer almıştır.İsterseniz
bundan sonrasını Tarım il müdürlüğünün bu konudaki raporuna bırakalım..
“…... Türkiye 1997–2001 yılları sebze üretiminde
dördüncü durumdadır. Aynı yıllar arasında kişi başına düşen ortalama verimlere
bakıldığında ortalama 338 kg/yıl ile sebzede birinci sıradadır. Samsun’da sebze
üretimi oldukça fazla olmasına rağmen bu alanda iç tüketim ve bölgemizde sebze
üretimine yönelik gıda sanayi gelişmedikçe ve ihracatımız artmadıkça, sebze
üretiminde arz yönlü politikalardan ziyade talep yönlü politikaların daha
önemli olduğu görülmelidir.
Gerek tarıma dayalı gıda sanayi için gerekse
ihracat için öncelikli olarak bugün ülke ve Dünya piyasalarına daha fazla
istenilen standartta sebze ihracı yapılamadığı sürece, sebze üreticilerimizin
iyi fiyat bulup karlı bir üretim yapmaları mümkün değildir. Pazarlama konusunda
bölgemizde çiftçi birlikleri, kooperatifler ve haller ile ve de tarımsal sanayi
ile tek başına çözüme gidilmesi mümkün değildir.
Ülkemizde giderek artan sebze üretiminin ekonomiye
istenilen düzeyde katkı yapabilmesi için arz-talep dengesini kuracak şekilde,
pazarların hatta alternatifli pazarların bulunması gerekmektedir. Aksi halde
artan üretim, düşük fiyat ve sınırlı tüketim nedeniyle üreticinin, ülke ve
bölge ekonomisinin zarar görmesi sonucunu doğurmaktadır. Artan üretim
miktarıyla ve genişleyen ulaşım olanaklarıyla Samsun Bölgesinin dış pazarlara
daha büyük oranda sebze ürünü sunabilme şansı bulunmaktadır…..”Benden
hatırlatması….
/Ferruh ÇETİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder