14 Şubat 2014 Cuma

Samsun Sanayi Kenti Olmalı mı?

Dün yerel basınımızda KARGİF Başkanı Orhan SEVER'in açıklaması çıktı."Samsun hizmet sektöründe ilerlemeli ve sanayi şehri olmaya çalışmamalı" başlıklı.Açıklamasını okuduktan sonra kendisini aradım. Konuyu uzun, uzadıya görüştük.

İkimizde Samsun'un gelişmesi, işsizliğin azalması, üreten şehirler seviyesine ulaşılması konusunda hem fikirdik. Sadece gelişime giden süreçte yol haritalarımızda farklılıklar vardı.Bir şehrin iktisadi gelişimini nihai hedef olarak dikkate aldığımızda; sektörlerin birbirlerini kesmediklerini aksine tamamlayarak hedefe varış sürecini kısalttığını söyleyebiliriz.

Daha açık bir ifade ile; Samsun'un lojistik, sağlık, turizm alanlarında gelişimi imalat sanayinin gelişimini hızlandıracağı gibi, imalat sanayinin gelişimi de lojistik, sağlık, turizm gibi hizmet sektörünün önünü açacaktır. Burada dikkat edilmesi ve üstünde durulması gereken asıl konu; gelişimin planlanması ve sürecin yönetilebilmesidir. Plansız, programsız gelişimler ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecektir.Böyle bir gelişime bildiğim en iyi örnek Kocaeli ilimiz.Çevre kirliliği ve kentleşememe sorunlarını yaşıyorlar.Tabi bunlar benim bildiklerim.

Samsun'a dönecek olursak; tarım, turizm ve lojistik konularında hazırlanmakta olan master planları gelişimin planlanması açısından yerinde çalışmalar. Bu planların geniş katılımlar ile müzakere edilerek bilinç oluşturulması ve üzerinde uzlaşılması, planların hayata geçirilmesine katkı koyacaktır.

Yoksa günübirlik yaklaşımlar ile …

Sonuç itibari ile hepimiz Samsun'un yaşanabilir, refah seviyesinin yüksek olduğu bir konuma gelmesini istiyoruz.Diğer konular teknik detay.Detaylara fazla takılmamalıyız.

Sağlıcakla.
30.09.2011
/Kadir GÜRKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder