12 Şubat 2014 Çarşamba

Genelev Tartışmasına Notlar

Dün gazetede okudum. Hayat kadınlarının sorunlarıyla da ilgilenen “İnsanca Yaşama Derneği Başkanı Okşan Öztok” Samsunda Genelev kapandı taciz ve tecavüz arttı” diyerek konuşmuş.  Bu konuşmaya ilk tepkiyi de Samsun eski Belediye Başkanı Vehbi Gül göstermiş. Böyle söylemek konuyu saptırmaktan başka bir şey değildir demiş. Çünkü samsundaki Genelevi 40 yıl önce zamanın Belediye Başkanı Vehbi Gül kapattırmış yerine de Cami inşa ettirmişti.

Aslında bu konu yeni değil. Zaman zaman gündeme getirilmek isteniyor. Şöyle olsaydı böyle olurdu vs gibi. Bir defa bu konuya katılmak mümkün değil. Genelev olan şehirlere bakınız. O şehirlere gelenlerin çoğunun çevre illerden geldiğini böylelikle hiçbir şeyin değişmediğini görürsünüz. Burayı geçelim.

Şimdi dernek Başkanı Okşan Öztok Hanımefendiye İnsanca Yaşama Derneği Başkanı olarak sormak gerek; Genelevde yaşayan kadınlar insanca mı yaşıyorlar? Kadınları aç kurtların önüne atarcasına erkeklerin önüne atmak insanca yaşama hakkını savunmak mıdır?  Bunun adı ölümü gösterip sıtmaya razı etmek değil midir? Siz dernek olarak Genelev kadınlarını o bataklıktan kurtarmak için çözüm üreteceğinize bataklıkların sayısını artırmayı önermeniz samimi bir tavır mıdır?

Biz biliyoruz ki bataklıklar sivrisineklerin sayısını artırırlar. Genelevlerde bu işe eğilimi olan ya da olmayanların sayılarını olumsuz yönde artırmış olmazlar mı? Çözüm önerinizi bu yönde yapmış olsaydınız sizi alkışlardık. Fakat bu sözlerinizle sizi kesinlikle samimi bulmadığımı söylemeliyim. Buralarda çalışacak olan kadınlar kimin kimlerin nesi oluyor? Bu milletin çocukları değiller midir?
Nasıl olur da bu milletin çocuklarına böyle bir yeri önerebiliyorsunuz. Sizin ahlak ve çözüm anlayışınız bu mudur? Batı ülkeleri bile bu işten muzdaripken bunu nasıl ifade edebiliyorsunuz.

Bu konuyu gündeme getirmeden önce genelev kadınlarının da görüşünü almış olmalıydınız. Sanki orası sıradan bir kazanç yeriymiş gibi görülmesi ya da böyle gösterilmeye çalışılması ne ahlakla ne edeple ne de kültürümüzle bağdaşmaz. Amacınız gündem oluşturmaksa lütfen başka kapıya. Derneğinizin adı size çok daha farklı kapılar çalışmalar açabilirdi. Bu konuda derin bir araştırma yapmadığınız belli.

Tekrar söylüyorum bir defa genelevlere özellikle evli ve o şehrin dışındaki insanların gittiğini biliyor musunuz?  Ve orada çalışan kadınların görüşü alınmadan böyle konuşup ileri sürdüğünüz görüşünüzle o insanlara da haksızlık yaptığınızın farkında mısınız?

İlkel toplumlarda bile görülmesi zor olan böyle konuyu gündeme getirmek için ancak başka bir dünyada yaşamış olmayı gerektirir diye düşünüyorum. Kadın ticareti önererek kadın hakları savunulmaz. Kadının bedenini sattırarak önlenmesi beklenen taciz ve tecavüz olayı birini diğerine kurban etmek anlamını taşır ki asla kabul görmez.

Bu sözleri bir bayanın söylemiş olması çok daha üzdü bizi. Hele ismi böyle bir dernek  “İnsanca Yaşama Derneği” olursa. Söylenecek o kadar çok şey var ki. Bu günlük bu kadar yeter sanırım. Son bir cümle daha.  Hatta bir öneri bu konuyu TV de tartışmak isterseniz lütfen Kanal S televizyondaki Yol Haritası programıma davet etmiş bulunayım. Yanlış anlaşıldım ben öyle demek istememiştim diyorsanız ona karışmam. Onu da orda izah etme hakkınız bakidir.

Tekrar görüşmek dileğiyle…
/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder