12 Şubat 2014 Çarşamba

Güreş Organizasyonları Ve Güreş Ağalarımız

Önceki akşam Kavaklı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Op. Dr. Yılmaz Karagöz ve Güreş Ağası Ali Kaya Kanal S Televizyonunda hazırlayıp sunduğum “Yol Haritası” programının konuklarıydı. Karagöz Federasyon olarak dünden bugüne yaptıkları çalışmaları anlattı. Federasyonun bünyesinde 35’ e yakın derneğin yer aldığını ve her geçen gün katılımların devam ettiğini söyledi. Federasyon her yıl önemli etkinliklere imza atıyor. Önceki yıllarda sürdürdüğü güreş geleneğine bu yılda 3.sünü ekleyerek devam ettirdi. Geçtiğimiz aylarda görkemli bir törenle açılan federasyon hizmet binasında her gün yoğun hareketlilik yaşanıyor. Ayrıca hazırladığı proje ve programlarla yıl içerisinde de kalıcı hizmetlere imza atmaya hazırlanıyor. Bunlar birlik/beraberlik ve kültürümüz adına güzel gelişmeler.

Kavak Güven Göleti mevkiinde düzenlenen güreşlerin izleyenler tarafından da beğeni kazanıp tam not almasından sonra daha şimdiden gelecek dönem için çalışmaların başladığını görüyorum. Karagözün hedeflerini ve gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatırken yaşadığı heyecanı şimdi daha iyi anlıyorum. Programda diğer konuğum Güreş Ağası Ali Kaya’nın dünden bugüne güreş sporumuza katkılarını takdir etmemek mümkün mü?

Güreş ağası deyip geçmeyin. Er meydanlarının vazgeçilmezidir ağalar. Ellerinde kocaman tespih ve özel kıyafetleriyle güreşin ev sahipliğini yaparlar. Açık artırma ile kazanılan ağalık için hatırlı para öderler. Bu para kuruşu kuruşuna güreşler için harcanan paralardır. Bir anlamda ağalar olmasa güreşlerin yapılması da düşünülemez diyebilirim. Samsun kutlu doğum güreşleri, Asarcık güreşlerinin de ağası olan Ali Kaya bu yıl Kavak Güreşlerinin de ağalığını kazandı.

Televizyon programında önemli mesajlar veren Kaya Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Suat Kılıç’la birlikte Spor kent olarak gündeme gelen samsunda güreşin de bundan böyle hak ettiği yere geleceğine inandığını söyledi. Bu inancın altına ben de imzamı atarım. Doğrudur.

Samsunumuz her yıl Kırkpınar’da başa güreşen güreşçi sayısıyla iller arasında en ön sırada yer almaktadır. Güreşçilerimiz Samsunda kendilerinin güreştikleri Güreş Kulüpleri olmadığı için başka iller ve kurumlar adına görüşmek zorunda kaldıkları için samsunumuzun adını istemelerine rağmen duyuramamaktadırlar. Bu da özellikle dikkate alınması gereken konular arasındadır. Önümüzdeki yıllarda Samsunda Kırkpınar örneği güreşlerin yapılacağından kuşkum yoktur. Kavak Dünya ve Olimpiyat güreş şampiyonumuz Yaşar Doğunun memleketidir. Burada yapılan güreşler anlamlıdır. Hatta gelecek yıllarda Kırkpınar ölçeğinde güreşlerin yapılabilmesi için gerekli mekânda burada mevcuttur. Umarım ve dilerim ki bu iki önemli husus dikkate alınır.

İşte bu anlamda Sn. Bakanın güreş organizasyonu yapan kuruluş, kurum, güreş ağaları ve güreş camiası ile görüş alışverişinde bulunacağı kanaatindeyim. Yani bir organizasyonun yapılması için yalnızca meydan ve sporcu olması yeterli değildir. İşin ruhu da gereklidir. Güreşin meydanı, kalbi, ruhu velhasıl gerekli her şeyi Kavakta fazlasıyla bulunmaktadır. İşte ben bu manada Kavaklı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Op. Dr. Yılmaz Karagöz ve Güreş Ağası Ali Kaya’ya tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Her geçen gün daha iyiye ve daha güzele el birlikte ve hep birlikte ulaşabilmek dileğiyle…
/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder