11 Şubat 2014 Salı

Bir Şehir Nasıl Kalkınır

Bir şehir nasıl kalkınır?  Öncelikle o şehirde yaşayan insanların bencilliklerini bir kenara bırakarak. Yani sen ben hesaplarını aşarak. Ben yaparsam iyi sen yaparsan kötü anlayışını yıkarak. Hep öne geçme hesaplarını altüst ederek… Daha sayalım mı?

Sadece kaderde birlik yapıyoruz demek yetmez. Kederde de birlik yapmalı. Söz konusu şehrin geleceği olunca özel tavırları frenlemeli. Kim ne derse desin kalkınan şehirler bu anlayışla kalkındılar. Kendilerine geldiler.

Onlar taşın altına elini koyarken kalkınmayı bekleyen şehrin insanı taşın üstüne çıkıp zıplamamalı. Böyle olursa taşın altına elini koyanlar taşı kaldıracaklarına karşılarında ezilmiş birer el bulurlar. Bir şehir nasıl kalkınır sorusunu sorarken asıl maksadım Samsun şehridir. Bir kere olsun samimi konuşalım. Doğruyu söyleyelim. Demogoji yapmadan popülizimden uzak durarak konuşalım.

Gerçekten bu şehirde yani Samsun da kalkınmayla ilgili şartlar hazır mı? İş sadece müteşebbisle bitmiyor. Müteşebbis iş yapacağı bölgeden önce bölge insanının tavrına davranışlarına bakıyor. Sen kendi şehrine sahip çıkmazsan dışarıdan gelip de senin şehrine sahip çıkarlar mı sanıyorsunuz?  Şehrin menfaatine olan her şeyde şehrin insanları ortak akıl üretebilmeli.  Bir araya gelebilmeli. Beyin fırtınası estirebilmelidir.

Peki, bunu kimler kimlerle yapacak? Almanların bir sözü vardır; “ Senin ekmeğini yersem senin şarkını söylerim” der. İhtiyacı olan ihtiyacı olduğuna tavır koyabilir mi? Ekmek elden giderse şarkı nasıl söylenebilir. İşte bütün bu hesapların dışında üretebilmeli. Konuşulmalı.

Tekrar söylüyorum benlik bir kenara bırakılmalı. Yeri gelince fikir alışverişinde bulunduğunu söyleyenler seni dinlerim fakat kararı ben veririm derlerse bu ortak akıldan çıkar. Kralda dinliyor fakat kararı yine kendine göre veriyor. Biz bu kralcı anlayıştan kurtulamadık gitti. Krallar gidiyor da anlayışları geride kalıyor. Bunu devam ettirenler oluyor.

Samsun her şeyiyle gelişmeye kalkınmaya açık bir şehir. Güzel gelişmelerde oluyor. Hem de tüm bu anlattıklarımıza rağmen. Yani rağmenlere rağmen gelişmeler olabiliyor. Bugünlük sözüm bu kadar. Yarına Allah Kerimdir.
/Ahmet SEVEN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder