11 Şubat 2014 Salı

Âşık Kemali Bülbül’e Onur Gecesi


Biri türkü yazar birisi de türkü yakar. Gönülde yazılmayan türkü tele düşmez. Mızrap telsiz olmadığı gibi, türkü de dilsiz olmaz. İşte onların, kahramanları halk şairleri halk ozanlardır. Türkü seven türkü dinler denilmiştir.

Kemali Bülbül Samsunlu bir halk aşığımızdır.  Yıllar önce destan kültürümüze önemli hizmeti dokunan Bülbül şiir hayatını bugüne kadar başarıyla devam ettiren ender isimlerden birisidir. Hiçbir zaman şiirsiz olmamıştır. Üstelik bu camianın hep içinde kalmış, ismini ülke içinde ve dışında da duyurmayı bilmiştir. Bugün ilerleyen yaşı bu heyecanını öldürememiştir. Daha birkaç ay öncesine kadar tarihi Taş Han’da Âşık Kemali Bülbül Kültür Evini tüm zorluklara rağmen ayakta tutmayı başarmıştır.

Her ne kadar samsunda halk aşığı olsa da Kemali Bülbül bu anlamda yaşayan son temsilcisidir. Ülkemizin hangi i ve ilçesi olursa olsun nerede âşıklar şöleni tertiplenmişse Âşık Kemali Bülbül oraya koşup gitmiş ilimizi temsil etmiştir. Bugün onun gibi bu mesleğe fedakârlık gösterebileceklerin sayısı azalmıştır. Birde bunların üstüne ilgili kurumlarda halk âşıklarını görmezden gelmektedir. Bu durumda bizi oldukça üzmekte ve kaygı vermektedir.

İlkadım Belediyesi olarak Kemali Bülbül’ün şiirleri Dr. Şahin Köktürk tarafından bir kitapta toplatılmış ve basılmıştır.  Öncelikle bu çalışmaya destek veren İlkadım Belediyesini Başta Başkan Necaattin Demirtaş’ı kitabı hazırlayan Dr. Şahin Köktürk’ü ve katkısı bulunanları tebrik ediyorum.

01 Kasım 2011 Salı günü yani yarın akşam saat 18.00 de de yine İlkadım Belediyesi tarafından Gazi Sahnesinde Kemali bülbül için “Onur Gecesi” düzenleniyor. Geceye Samsunlu Halk Âşıkları katılarak Âşık Kemali Bülbülün şiirlerinden derledikleri türküleri söyleyecekler. Aynı gecede Âşıklar şöleni geçidinin de yapıldığını görmek umut vericidir.

Aşık Sancak (Hasan Sancak) Aşık Obalı (Mustafa Bilir) Aşık Yavuz (Ramazan Yavuzarslan) Aşık Rasim Genç ve Yakup Özdemir geceyi zenginleştiren isimlerden olacaktır. Aşık Erdemli (Sebahattin Dülger) (Antalya’da ikamet ettiği için katılamadı ancak geceyi hasret dolu ifadelerle kutladı.

Bunlar güzel şeylerdir. Bir sanatçı için hatırlanmak unutulmamak güzel şeydir. Başkaları bizim türkümüzü söyleyemezler. Bizim türkümüzü yine biz söyleriz. Ve o gecede yani Kemali Bülbül Onur Gecesinde bizim türkümüzü söylemek üzere tüm dostlarımı salona davet etmek istiyorum.

Haydi, Türkümüzü birlikte söylemeye.  Zaten türküler bizi söylüyor. Biz de türküleri söyleyelim. Şimdiden kolay gelsin diyorum.
/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder