14 Şubat 2014 Cuma

Ladik Akdağ'a gittiniz mi.. Arkadaşlar gidememiş de!..

Samsun turizm alanında pek iddialı olmasa da bu sektörden de imkânı ölçüsüne pastadan bir pay kapma kavgası içinde. Samsun turizm değerleri bakımından aslında çok ta yoksul değil. Hani önceden turizm denilince akla genelde deniz ve kum gelirdi ya artık öyle değil.

Şimdi birçok şey gibi turizm de kendi içinde bölündü. Çünkü insanlar farklı arayışlar içinde. Yani turizm denilince artık deniz kenarına gidip akşama kadar kum üzerinde döne döne yatıp kızarmak akla gelmiyor.

Şimdi o kadar çeşidi var ki; Dağ turizmi, yayla turizmi, Termal Turizm, inanç turizmi, av turizmi gibi bunları çeşitlendirmek mümkün.

Samsun'da dünyada ki bu gelişim içersinde şimdi bir çıkış yakaladı. Daha düne kadar konuk ağırlama sıkıntısı çeken Samsunlu. Şu son bir iki yılda sayıları hızla artan konaklama tesisleri ile tam olmasa da bir nefes aldı.  Çünkü insanları davet etmek kadar onları ağırlamakta önemli.

Sözün özü Samsun hizmet sektörü ile adına gerçek anlamda daha yeni yeni tanışma demesek de önemini yeni kavramaya başladı.  Bu süreçte de bir takım olumsuzlukları da yaşayarak yani dokunma yoluyla çözecek.

Bu da nereden çıktı. Dün çok sevdiğim bir arkadaşım aradı. Başlarından geçen olayı anlattı.  O'nun anlatımından bizim bu sektörde daha yolun çok başında olduğumuz gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Şöyle yazmış arkadaşım yaşadıklarını:
"Pazar günü arkadaşlarla Lâdik Akdağ Kayak Merkezi’ne gittik. Ama ne gidiş! Yolu tam zorlanmadan gidiyoruz diye söylenirken birde ne görelim! 500 metre kadar bir kısım karla dolu. Geç geçebilirsen o kısacık mesafede onlarca araç; otobüs, minibüs, taksi müthiş bir mücadele ve dayanışma. Herkes birbirine yardım ediyor. O dondurucu soğuğa dayanamayan ve imkânı olan birçok araç geri döndü.  Biz dönemedik. Tatil yapalım derken tam bir işkencenin ortasında kaldık. Bir türlü Kayak merkezine ulaşamıyoruz. O sırada arkadaşlar bir şekilde İl  Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal’a telefonla ulaşıp perişanlığımızı anlattı.  Bir süre sonra. Yüksel Hanım, Lâdik Belediye Başkanıyla görüştüğünü  söyledi. Kısa süre sonra da greyderler gelip çalışmaya başladı. O gün insanlar ailesi, arkadaşları ile güzel bir gün için yola çıktı ama bin pişman oldu. 

Aralarında ilk defa gelenlere bile vardı birçoğu döndü. Merkezi göremeden gitti.  Şimdi bizler aracılığın ile gösterdikleri ilgi ve yardımdan en dolayı Turizm Müdürü Yüksel hanıma ve Belediye Başkanı Mehmet Karahan’a çok teşekkür diyoruz. Sağ olsunlar. Bizi kurtardılar  "

Arkadaşım yardımı olanlara teşekkür etmiş. Biz de aynı dileklerimizi iletiyoruz. Ama madalyonun bir de diğer yüzü var. Siz şimdi yolda çile çekip dönenleri bir daha oraya götürebilir misiniz? Hele dışarıdan gelenlere nasıl anlatırsınız durumu. ‘Gene gelin. Valla sizi dondurmayız’ mı? diyeceğiz. 

İnsanlar Kayak turizmi için Uludağ'a da çıkıyorlar, Ilgaz’a da gidiyorlar yolda kalmıyorlar.  Ama Akdağ'a çıkamayıp donmamak için dönüyorlar. Sizce neden acaba?

/Salim SÜRMELİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder