10 Şubat 2014 Pazartesi

İmam- Hatip Okulları ve Din Eğitimi

İmam-Hatip okullarının orta kısımlarının açılmasıyla din eğitimi sorununun çözüldüğünü, hatta bu alandaki taleplerin abartılı olduğunu söyleyenler vardır. Oysa bu işin içi beni, dışı ise seni yakar. Din eğitiminin gereksizliğine inanan ya da bu okulları, “ imam yetiştiren okullar”  olarak değerlendirenler için bu kurumların sayıları fazladır. Bunun için de yerel bürokrasilerde  gerek okul açmada ve gerekse açılan okulların fiziki ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi ve somut engellerle karşılaşılmaktadır.

Oysa bu çocuklar uzaydan gelmemekte ve geldikleri yerlerin sınıflarını boşaltarak gelmektedir. İmam-Hatip okulları, Türkiye’de objektif din eğitimi veren eğitim kurumlarıdır. Tarikat ve cemaatlerin ise kişinin meslek ve meşrebine göre daha çok subjektif hareket ettiklerini biliyoruz. Bunun içindir ki herhangi bir meşrebi  toplumun tamamının dini haline getiremiyoruz. Türkiye’de bunu objektif hale getiren İmam-Hatip okullarıdır. İmam- Hatip okulları bundan dolayıdır ki, Türkiye’deki dini cemaatlerin hemen hemen  tamamına  kaynaklık yapmaktadır.

Türkiye’de İslam dinini siyaset ve din tüccarlarından kurtarmanın yolu, yetişmekte olan nesillerimize sağlıklı din eğitiminin verilmesinden geçer. İnsanlar sahip oldukları kavramlarla düşünce dünyalarını inşa eder. İslam dininin kavramlarını öğrenemeyenlerin Müslümanca düşünme şansları ve yetenekleri olmaz. Bunu kavrayamayanlar, İmam-Hatip davamızı ve kavgamızı asla anlayamazlar. Türkiye’de  kavranılamayan ya da kavranılmak istenmeyen  gerçek  budur. Türkiye’de İmam-Hatip davasından çok,  din eğitimi kavgası vardır ve de olmalıdır.

Günümüz şartlarında İmam-Hatip liselerinden değil imam, çağı okuyabilen normal Müslüman bile yetişemiyor. İslam yalnız namazdan, oruçtan, zekattan, hacdan, diş temizliğinden ve ağaç dikmekten ibaret değildir. 6200’DEN FAZLA AYET VE SAYILARI YÜZBİNLERLE İFADE EDİLEN HADİS  VE TARİHİ olayların haber verdiği sistemi kim anlayacak ve kim anlatacaktır? Bunları Hristiyanlar gibi birkaç alime havale etme lüksümüz yoktur. Bugün İmam-Hatip okullarında taklitten uzak sağlıklı bir iman / akide bile öğretemiyoruz. Sıkıntımız budur. Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
10.02.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder