14 Şubat 2014 Cuma

Samsun Depreme Hazır Mı?

Van- Erciş depremi oldu. İçimiz de dışımız da yandı. Görüldü ki, olası bir depreme ne Van hazırdı ne de Türkiye. 7,2'lik bir deprem, 8,5-9 şiddetindeymiş gibi, yıktı perişan etti. Ve Türkiye bir kez daha sınıfta kaldı.  Bunun belgesi de açık. Sayın Başbakan açık yüreklilikle söyledi. "İlk 24 saat başarısız olduk." Sonrası çok mu başarılı? Bana göre ve kamuoyunun çoğuna göre, o da değil. Van'da yaşananlar, çaresizlikler, isyanlar bunu açık açık gösteriyor. Van böyleydi de olası bir afette;  Türkiye'nin diğer bölgeleri farklı mı olur? İstanbul, Adana, Mersin ve diğerleri Van gibi olmaz mı?

Peki ya Samsun??? Samsun depreme hazır mı? Samsun'daki devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, Ladik - Erbaa - Erzincan Kuzey Anadolu Fayı'nda olası bir deprem durumda neler yapabilir? Arama kurtarma ekipleri var mı, kaç kişi? Koordinasyon merkezleri oluşturuldu mu, bu merkezlerde kimler görevli? Samsun ve ilçelerinde kaç bina riskli, kaçının zemin etüdü yapılmamış? Samsun'da kaç çadır var. Çadır… Çadır…? İlçelerle ve çevre illerle koordineli, ortak çalışmalar, tatbikatlar yapılıyor mu?
             
Okullar, özellikle okullar ne durumda? 99 depremi sonrası çürük raporu verilip hala hiçbir şey yapılmadan açık tutulan okullar, kamu binaları var mı? Önceden heyelan bölgesi olarak görülen yerler, son on yılda imara açılırken, bu imar değişikliğini olurlu kılacak inceleme ve etütler yapılmış mı? Costal, Atakum, Engiz sahillerindeki konutların kaçı ayakta kalabilir? Demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve devletin kurumları olası afetler için ortak çalışma grupları oluşturdu mu, dayanışma ve yardımlaşmanın anında yürürlüğe girebilmesinin alt yapısı hazır mı?
             
Daha yığınla yapılması gerekli işleri soru olarak sıralayabilirim. "Devlet ağır, devlet duyarsız" demek yerinde, ama çözüm değil. Devleti duyarlı yapacak olan kitle örgütleridir. Bu örgütlerin üyeleridir. Duyarlı olan vatandaşlardır. Soru basit. Samsun depreme hazır mı? Hazır değilse ki, değil. Bu soruyu ortadan kaldıracak çalışmaların başlatılması için "toplumsal baskı" başlatılmalı. Ne zaman mı? Hemen şimdi. Nasıl mı? Derneklerle, sendikalarla, meslek odalarıyla, vatandaşlarla.

28.10.2011
 /Naci ALTUNCU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder