6 Şubat 2014 Perşembe

Yeşil Alanlar..

Dün sosyal medyada gördüğüm görüntüler içimi “Cızz!” ettirdi desem yalan değil.. İlk görüntü ki, bu yazıyı konu etmeme neden oldu, Bahçelievler mahallesinde buldukları yeşil alanda mangal yapan insanlar. Diğeri, Samsun’umuzun bulvar anlamında ilk göz ağrısı 100.Yıl Bulvarı.. Halkımızın etraflarını çevreleyen beton bloklardan sıkıldığı kesin.. O nedenle, nefes alabilmek için en ufak bir yeşilliği değerlendiriyor. Yazın, o yeşilin üzerinde kestirmede.. Kışın ise mangal keyfi yapanlar için mekan belirlemede..

100.Yıl Bulvarının, 70’li yıllarda yapıldığını yaşı 40’ın üzerinde olanlar bilir.. Yapıldığında kent dışında gelenlere güzergâh boyu hava attığımız bir açıklıktı. Sonrası malum.. İmar anlayışını köfte zihniyetine çevirenler tarafından 9 katlı bloklarla adeta deniz ile dağ arasında bir set. O binalar yüzünden kuzeye baktığınızda denizi. Güneye baktığınızda dağları görmeniz mümkün değil. İşte sosyal medyadaki resim, 70’li yıllarda henüz ham yolken bulvarı resm ediyor ve bugün doğadan neler yitirdiğimizi bize sunuyor.

Hani bazen bugün bu kentte yapılan imalatlara maydanoz olmayı vazife edinmiş çok bilmişler var ya; Akıllarına hiçbir zaman kenti doğudan batıya 5 km Çin Seddi gibi bölen bu beton silsileyi göremiyor.. Onun için bazen bulvar üzerinde henüz yapılaşması tamamlanmamış yerlerden tepelere baktığımda bu kentin geçmişte nasıl katledildiğini görüyorum. Birkaç yıl sonra bulvarın üzerinde yapılmamış 9 katlar yerini aldığında ise artık dağları, tepeleri hiç göremeyeceğim için hayıflanıyorum. Dün böyleydi de, bugün farklı mı?.. Değil elbette !.. Nedenini söylemeye gerek var mı?.

Çıkın yüksek yerlere kuşbaşı, Atakum’a bakın..İlkadım’a bakın.. Canik’e bakın.. Çağ atlayanların.. Devir değiştirenlerin, bu kente neler yaptığını yeniden bir görün.. Buldukları her karış yeşile bir havuz, bir cami, bir bina dikmeyi yatırım sayanların ve onlara suskun kalanların günahlarını yeniden, yeniden izleyin.. Küçük çocukların mahalle aralarında top oynama keyfini yaşayamadan yaşlandıklarına şahit olup, üzülün.. Gururla sundukları meydan ağaçlar yerine betonla süsleyenlere rahmet edin..

Büyümeyi, gelişmeyi betonlaşma zanneden zihniyetlerin bu kentin yereline neler kaybettirdiklerini fark edin.. Öyle olmasa; Söylediklerim doğru olmasa, Bahçelievler’deki vatandaşlarımız mangal keyfi için yol ortasındaki tek yeşil alan olan refüjü, tercih ederler miydi ki?

Günün Sözü: HER karış toprak yeni bir nefes alanıdır..N.S

/Nusret SAĞLAM
06 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder