14 Şubat 2014 Cuma

Yaşanabilir İller Sıralaması Ve Samsun…

Geçtiğimiz günlerde illerin yaşanabilirliği üzerine CNBC-e Business Dergisi tarafından yapılan “Rahat ve sorunsuz yaşanabilen iller” araştırması ile çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırma da kıstas olarak illerin havasının temiz, içilebilir suyu, sosyal amaçlı tesisler, ulaşım, ucuz yaşama koşulları, sosyal yapı gibi faktörler belirleyici olmuştur. Yapılan araştırma göstermiştir ki, illerin yaşanabilir olmasının, o ilin gelişmişlik sıralaması ile yakın bir ilişkisi yoktur.

Yine bu araştırma sonuçlarına Türkiye sıralamamasında gerilerde kalan Samsun, Karadeniz Bölgesinde de ön sıralarda yer bulamamıştır.  Bölgemizde ve Türkiye genelinde ki bazı illerin 2010 yılı gelişmişlik ile yaşanabilirlilik sıralaması şöyledir;
İlin Adı           Yaşanabilir İller                    İllerin gelişmişlik

                           Sıralaması                                Sıralaması            
    _____             ____________                       _____________
   Samsun                  17                                                21
   Trabzon                    4                                                18
    Sinop                     10                                                64
    Ordu                       54                                                55
    Rize                        15                                                38
    Giresun                  28                                                56
    Artvin                       9                                                45
    Çorum                     11                                               54
    Bolu                           7                                               14
                    ---------------------------------------------------------------
    Ankara                      1                                                 2
    İstanbul                     6                                                1
    İzmir                          8                                                 3
    Eskişehir                   3                                                 6
    Antalya                      2                                               10
    Mersin                      46                                               17
    Bursa                        40                                                 4
    Kocaeli                     23                                                  5

Yukarda ki tabloda da görüleceği gibi bir ilin gelişmiş olması o kentin yaşanabilir olmasına yetmiyor. Yine yukarıda ki tablodan da görüleceği gibi bu iki ölçeğin en uyumlu olduğu tek kent olarak Ankara görülüyor. İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Antalya İllerinde de bu ölçütler uyumlu sayılacak bir benzerlik bulunuyor.

En ilgi çeken il Eskişehir. Son yıllarda ekonomik, sosyal yaşam ve kentsel güzellikler olarak büyük atak yapan Eskişehir, bu sıralamada da kendine önlerde yer buluyor ve gelişme güzelleşme adına herkesin takdirini topluyor.

Yine ilgi çeken bir çelişki ise, Kocaeli, Mersin ve Bursa‘da görülüyor. Bu iller gelişmişlik sıralamasında çok önlerde olmalarına rağmen hiç biri yaşanabilir kent kapsamına girmiyor.

Karadeniz Bölgesinde en iyi konumda olan Trabzon’dur. Trabzon büyük bir başarı göstererek Türkiye en yaşanabilir iller sıralamasında da 4. sıraya yerleşmiştir.

Bölgemizin diğer yaşanabilir illeri de Artvin, Bolu ve Sinop olarak görülüyor. Ancak bunlardan Artvin ve Sinop gelişmişlik sıralamasında çok gerilerde kalıyorlar.

Samsun’a bakınca söylenecek çok şey var. Öncelikle Samsun her iki sıralamada ki yeri de hak etmiyor.  

Hadi gelişmişlik sıralamasında on basamak atlamamızı başarı olarak görelim ama onca coğrafi, sosyal yaşam ve sosyal yaşam standardını yükselten sinema, tiyatro, opera ve bale, kafe, restoran ve deniz olanaklarına rağmen, yaşanabilir iller sıralamasında 2009 ve 2010 da aynı yeri koruyarak 17. sırada kalmasının önemli nedenleri olmalıdır. Hem de son on yılda kentsel güzellikler adına çok sayıda tesis Samsun’a kazandırılmışken…

Şimdi, yaşanabilir iller belirlenirken hangi kıstaslara bakılmış ona görelim. Ana başlıklarını vereceğim bu kıstaslardan hangisinin Samsun’da eksik olduğunu sizlerde kolayca tahmin edebilirsiniz.

Yaşanabilir kent göstergelerinin ana başlıkları olarak Demografik, istihdam, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, inşaat, mali, altyapı, ucuzluk ve diğer refah göstergeleri esas alınmıştır. Her birinin de onlarca alt parametresi değerlendirmeye alınmıştır.

Örnek olarak bazı alt değerlerden söz etmek gerekirse;
-Nüfus artış hızı, doğurganlık oranı, alınan ve verilen göç sayıları.
-Bebek ölüm oranları ile hastanelerde ki yatak sayıları ve hastane çeşitliliği.
-İşsizlik oranı, üniversite eğitimİ görmüş sayısı, okullaşma, organize sanayileri ve parsel sayısı.
-Nüfusa düşen konut sayısı, inşaat sayıları, kişi başı üretime katkı ve kişi başı vergi ödeme ortalaması, suç işlenme oranları, 10 bin kişiye düşen otomobil ve toplam kara taşıt aracı.
-Kent içi asfalt yol oranı ile Karayollarının alanına giren karayollarının kalitesi ve asfaltlama oranları.
- Kent içi ulaşım kolaylığı ve otopark alanlarının varlığı.

Kentte ki sosyal olanakların zenginliği ve beş yıldızlı otel ve otellerin yatak sayıları, bu alt kıstaslardan bazılarıdır.Şimdi sizlerde Samsun’da bunların hangilerinin eksik olduğunu bulup değerlendirebilirsiniz. Samsun son on yılda görsel anlamda güzelleşti ama gerek alt yapı sorunları ve gerekse kent içi trafiği, otopark sorunu, kent içi ulaşımı çözülemedi. Beş yıldızlı otel bulunmayışı ve yatak sayısı hala sorun olmayı sürdürüyor.

İşsizlik, üniversite mezunu gençlerin dönemediği, kent merkezinden göç verirken kırsaldan alınan göçün getirdiği sosyal ve kültürel aşınma da, rahat ve huzurlu kent görüntüsünü olumsuz etkiliyor olabilir.

İşsizliğin hat safhaya çıktığı Samsun’da bulunan işportacılara hala kalıcı bir yer gösterilmemesi sonucu, Mecidiye caddesi gibi alışveriş merkezlerini özellikle tatil günleri işgal eden işportacıların ve dükkânlarından taşan Mahmut Paşa benzeri ucuzcu mağazaların Samsun’un puanını düşürdüğü bir başka gerçektir.

Toplu taşımacılık adına doğru bir yatırım olan Raylı Sistem’in güzergâhının seçiminde ki tartışmalı durumu ve bu sistemle dolmuş hizmeti veren sektör arasında süregelen anlaşmazlıkların yarattığı huzursuzluk ve yukarıda ki çözümlenememiş sorunlar, sanıyorum Samsun’un yaşanabilir kentler sıralamasında daha üst sıralarda yer almasını önlemiştir.

Her şeye rağmen Karadeniz Bölgesinin en büyük ve en güzel kenti Samsun, “Yaşanabilir Kentler” sıralamasında ki 17. liği hak etmiyor ve bu görüntü bu kente yakışmıyor.

Bu kenti yönetenlerin toplumun ve kent sorunlarında söz sahibi sivil toplum kuruluşlarının görüşüne değer vererek ortak çalışma yürütmeleri halinde, Samsun’un puanını düşüren olumsuzlukların giderileceğini ve daha sonraki yıllarda sıralamalarda daha da iyi bir sırada yer alacağına inanıyorum.

Bu kenti yönetenlerin Samsun’u en azından Karadeniz Bölgesinin yaşanabilir en iyi kenti haline getirmeleri Samsunluların ortak beklenti ve dileğidir… İyi haftalar… 

04 Eylül 2011
/Sadi SUBAŞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder