14 Şubat 2014 Cuma

Samsunda Yaya Olmak, Yaşlı Olmak, Engelli Olmak.

Yaya olmak, yaşlı olmak, engelli olmak, hasta olmak veya hamile olmak, birçok yerleşim biriminde olduğu gibi Samsun’da da dert. Kentlerimiz dizayn edilirken yayalar, yaşlılar, hastalar, engelliler hiç ama hiç akla gelmiyor. Yaya kaldırımlarına, engelli arkadaşlarımızın çıkışı için yapılmış eğimlere dikkat edin, engelsiz olan insanların bile çıkarken zorlandıkları yollar olduklarını göreceksiniz.
***
Ben yaşadığım kentte rahat yaşamak istiyorum. Benim gibi, engelli yurttaşlarımızda, yaşlı yurttaşlarımızda, hasta yurttaşlarımızda, yayalar için yapılmış yaya kaldırımlarında, yaya geçitlerinde sıkıntı çekmeden yürümek ve karşıdan karşıya rahatça geçmek istiyorlar. Daha az problemle karşılaşmak istiyorlar. Çocuklarımızı okula gönderirken, yaşlılarımız, engellilerimiz kısaca herkes, bir iş için sokağa çıktığında, dikkatsizliklere ve ihmallere kurban olmayacağı bir kentte yaşamak istiyor. Bunları istemenin de bizlerin hakkı olduğunu düşünüyorum.
***
Yayaların yürümek zorunda kaldığı yaya kaldırımları, her sene yenilenmesine rağmen, bu kaldırımlarda her an sakatlanabileceğiniz bir çukur karşınıza çıkabilir ve bir yağmurda bastığınız bir kaldırım taşının altından paçalarımızı ıslatacak su sıçrayabilir. Böyle dikkatsizce yapılmış yaya kaldırımlarında yürümek gerçekten zor.
     ***
 Kentlerimizin, insan ve toplu ulaşım araçlarına göre planlanmasını çok isterdim.  Samsun’da özel araçları ile kent içine girenlerin, yayalardan daha çok rahatsız olmalarını isterdim.  Samsunumuzda yayaların rahat olduklarını söyleyemiyoruz.
     ***
 Trafik ışıklarında bile, arabaların geçişine tanınan süre, yayaların geçişine tanınmamaktadır.  Oysa Samsunda yaklaşık 600 bin kişi yaşıyor, il merkezimizde olsun 250 bin araç, yayalar araçlardan sayı olarak da fazla olmasına rağmen, araçlara tanınan haklar yayalara tanınmamaktadır.  İnsan odaklı kent oluşumu bunun neresindedir?
     ***
Cumhuriyet meydanında bir yaya geçidinden, bir yaşlının veya bir hastanın veya bir engellinin ne kadar zamanda karşıya geçeceği hesaplanarak yayalara geçiş süresi tanınmalıdır.  Bir yaşlı ağır hareket etmektedir, bir engelli seri hareket edememektedir, kendisine yeşil ışık yandığında yaya geçidine inen bu insanlar, tam yaya geçidinin ortasında iken kırmızı ışık yanmaktadır.  Bu insanlar yaya geçitlerinde zor durumda kalmaktalar.  Bunların ayarlanması bu kadar zor mudur?
     ***
Çarşamba ve Tekkeköy dolmuşlarının son durak olarak kullandığı, yabancılar pazarına giden kavşakta, yaşlıların, engellilerin, hastaların, çocukların karşıdan karşıya geçmesi oldukça zorlaşmış durumdadır.  Bu kavşaktaki keşmekeşlik hiç kimsenin dikkatini çekmiyor mu?
       ***
 Yaşadığımız kentler, sadece belediye başkanlarının inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli yerlerdir diyoruz ama kent merkezinde karşıdan karşıya geçerken, kaldırımda yürürken çile çekenlerinde, bu rahatsızlığı belediye başkanlarımıza iletmeleri gerekiyor.  Yerel yaşamın daha çekilir duruma gelmesini diliyoruz.

/Tekin AKIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder