12 Şubat 2014 Çarşamba

Samsun’da Yaşayan Halk Ozanları -I

Âşık Kemalî Bülbül (KEMAL BÜLBÜL)
Kemal Bülbül, 1928 yılında Samsun’un Kavak ilçesi Kozansıkı Köyü’nde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra çeşitli yerlerde çalıştı. Samsun’a yerleşip “Torun” ve “Vicdan Sesi” gazetelerini çıkardı. İlk önceleri Âşık Kemalî, Bülbül ve Kavaklıoğlu mahlaslarını kullandı. “Kemalî” mahlasını kendisine Âşık Efkârî vermiştir. En sonunda Kemalî Bülbül mahlasını kullanmaya karar vermiştir. 1975 yılında Ankara’da Halk Ozanlarını Tanıtma ve Eserlerini Yaşatma Derneği’ni kurdu. Derneğin başkanı seçildi. Bu derneği, aynı isim ile 2001 yılında Samsun’da da kurulmasında önayak oldu ve bir yıl kurucu başkanlığını yaptı.

 On beş yaşından beri şiirle meşgul olmaktadır. 1943 yılında ilk şiirlerini yayımladı. Bu şiirler, o yıllarda, yaşadığı yörede çok etkili olan büyük deprem sonucu gerçekleşen olaylar sonucundaki duygularını anlatıyordu. Âşık meclislerinde bulunarak ve âşık tarzı şiir geleneği ile ilgili kitapları okuyarak kendi kendisini yetiştirmiş, usta âşıklardan geleneğe uygun şiirler yazmasını öğrenmiştir. Kendisi âşıklıktaki bade ve rüya da âşık olma geleneğini reddetmektedir.

Ona göre âşıklar geleneği yaşatmak anlamında dürüst olmalıdırlar. Oğuzlardan, Dedem Korkut’tan, Yesevî’den gelen geleneği en iyi şekilde yaşatarak geleceğe aktarmalıdırlar. O, halk ozanlarını ve onların işlevlerini: “Halkın sinesinden, halkın dilinden/ Biraz da bilmeli dünya halinden/ Ozan temsilcidir kendi ilinden/ Halka hakikati ünleyen olsun.” mısraları ile öz bir biçimde anlatmaktadır.

Şiirlerinde Atatürkçülük, vatan ve millet sevgisi, tasavvufi konular ve sosyal sorunlara ağırlık vermiş, Anadolu insanı ve onun duygularını eserlerinde başarıyla işlemiştir. Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış birçok şiiri mevcut olup, Âşık edebiyatı ile ilgili antolojilerde kendisine sıkça yer verilmiştir.

Konya’da yapılan Türkiye Âşıklar Bayramı’na katılıp burada “ Yılın 7 ve 9 Şiiri” dallarında dereceye girmiştir. Ayrıca 2004 yılında Folklor Araştırmaları Kurumu’nca kendisine “Yılın Sanatçısı Ödülü” verilmiş, 2005 yılında Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nü kazanmıştır. 10 Nisan 2006 tarihinde, Âşık Kemalî Bülbül’ün “ Sanata Adanan Ömür” başlığı altında 60. sanat yılı kutlanmıştır. Evli ve dört çocuk babası Kemalî Bülbül, bugün Unkapanı Mahallesi’ndeki mütevazı evinde eşiyle birlikte yaşamını sürdürmektedir.

Birçok şiir kitabı yayımlamıştır. Başlıcaları şunlardır:

Kırık Sesler (1946), Kore Destanı (1952), Nerdeyim (1984), Yılları Yendim (1990), Cumhuriyet Güzellemesi (Hazırlayan: Dr.Bekir Şişman-1998), Memleket Diye Diye (2003).

Şiiri:

SAMSUN’UM

Hilâle benzeyen sahil boyuna
Gerdanlık gibisin canım Samsun’um.
Tarihle girmişsin koyun koyuna
Şafağım Samsun’um, tanım Samsun’um.

Sabahın güneşi düşüne doğar
Talihin güneşi başına konar
Toprağına doğar, taşına doğar
Yarınım Samsun’um, dünüm Samsun’um.

Ondokuz Mayıs’ın beşiği sensin
Gençliğin hürriyet ışığı sensin
Milli Mücadele eşiği sensin
Desenim Samsun’um, fonum Samsun’um.

Deniz, hava, kara, demir yolun var
Fabrika dalında türlü dalın var
Kendir, tütün, altın gibi malın var
Buğdayım Samsun’um, unum Samsun’um.

Gözler kamaştırır yeni rıhtımın
İnan delisiyim gerçek ahdımın
Kaderi ağardı gerçek bahtımın
Hayalim Samsun’um, anım Samsun’um.

Kemalî Bülbül’üm onurlanırım
İsimle resmimle gururlanırım
Bandırma Çaltı’da durur sanırım
Şerefim Samsun’um, şanım Samsun’um.

/Bekir ŞİŞMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder